Polewa czekoladowa nie raz sprawiła nam nieco trudności, ale tak naprawdę jest prosta i można szybko ją wykonać. Dzięki niej nasze ciasta będą pięknie wyglądały i będą miały bogatszy smak. Głównym składnikiem polewy jest oczywiście czekolada mleczna, deserowa lub biała. Składniki drugoplanowe to: śmietanka, mleko i masło.
Polewę czekoladową można zrobić na kilka sposobów.
SPOSÓB PIERWSZY
Składniki:
100 g czekolady mlecznej lub deserowej
Czekoladę łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Taka polewa, po zastygnięciu, będzie twarda, dlatego najlepiej używać jej do np. polewania ciasteczek.
SPOSÓB DRUGI
Składniki:
200 g czekolady mlecznej lub deserowej
5 – 6 łyżek mleka
Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy mleko z połamaną na kawałki czekoladą. Mieszamy cały czas, aż czekolada się rozpuści i stanie się lśniąca oraz lejąca (możemy również rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, wtedy nie musimy cały czas mieszać czekolady i martwić się, żeby się nie przypaliła). Twardość polewy czekoladowej, po zastygnięciu, zależy od ilości mleka, którą dodamy do czekolady, jak i również od jakości czekolady.
SPOSÓB TRZECI
Składniki:
200 g czekolady mlecznej lub deserowej
200 ml śmietany kremówki
Tutaj również rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką kremówką w rondelku, na małym gazie lub w kąpieli wodnej i gotowe.
SPOSÓB CZWARTY
Składniki:
200 g czekolady mlecznej lub deserowej
200 ml śmietany kremówki
1 płaska łyżka żelatyny
2 łyżki gorącego mleka
Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką kremówką w rondelku, na małym gazie lub w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i dodajemy do rozpuszczonej czekolady, cały czas mieszając. Po dokładnym połączeniu składników polewamy ciasto. Żelatyna sprawi, że polewa będzie błyszcząca.
SPOSÓB PIĄTY
Składniki:
200 g czekolady mlecznej lub deserowej
100 ml śmietany kremówki
100 g masła
Połamaną czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką kremówką i masłem w rondelku, na małym gazie lub w kąpieli wodnej. Czekamy, aż czekolada się rozpuści i będzie błyszcząca. Ciasto polewamy jeszcze ciepłą polewą.
SPOSÓB SZÓSTY to polewa bez czekolady
100 g margaryny
50 g kakao
120 g cukru pudru
3 łyżki mleka
Margarynę roztapiamy w rondelku. Następnie dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Wszystko dobrze mieszamy, aż do rozpuszczenia się składników. Polewy nie możemy zagotować.
Zapraszamy na film z serii: Jak zrobić… (odc. 5) – Polewa czekoladowa.
Bardzo fajny wpis – dużo przydatnych informacji 🙂
Szukam przepisu na polewę, która przy krojeniu tortu bębędzie pękać, strzelać. Coś w stylu jak na lodach w czekoladzie. Który przepis by Pani poleciła?
Żeby polewa pękała przy krojeniu czekoladę trzeba zahartować. Niestety nie mam w moich poradach jak się hartuje polewę czekoladową. Można ewentualnie do polewy z czekolady dodać mniej mleka wtedy polewa będzie twarda i może się łamać przy krojeniu. Pozdrawiam serdecznie.