zdjęcie kremu budyniowego

Krem budyniowy

Krem z budyniu jest najbardziej popularnym i najtańszym z kremów, które możemy wykonać. Oczywiście to nic trudnego zrobić taki krem, ale czy na pewno? Krem budyniowy bywa kapryśny i łatwo można popełnić malutki błąd, co może skutkować tym, że niestety krem nie wyjdzie. Jakich unikać błędów? Co zrobić, żeby krem był delikatny, puszysty i kremowy, a co zrobić, gdy krem się zważy? Postaramy się Państwu odpowiedzieć na te i inne pytania.

zdjęcie kremu budyniowego

Podstawą kremu budyniowego jest oczywiście budyń. Możemy go zrobić sami. Ale bardziej leniwi mogą sięgnąć po gotowy budyń z torebki, najlepiej bez cukru, który również bardzo dobrze się sprawdza. Dlaczego bez cukru? Dlatego, że sami zdecydujemy wedle swojego gustu jak słodki ma być krem. Drugim ważnym składnikiem budyniu jest mleko. W internecie kiedyś przeczytałam, że budyń można zrobić na wodzie. Nic mylnego. Budyń ugotowany na wodzie straci swój smak, a po za tym nie zgęstnieje, zrobi się co najwyżej papka.

Gęstość budyniu

Żeby wyszedł nam dobry krem budyniowy, budyń musi być gęsty. Dlatego jeżeli robimy budyń gotowy z torebki, to dodajemy mniej mleka, niż zaleca przepis na opakowaniu. Na przykład z dwóch paczek budyniu, które są na 1 litr mleka, dajemy 3/4 litra mleka. Budyń możemy dodatkowo zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną.


Ile gotować budyń?

Budyń gotujemy, aż się zagotuje tzn. na powierzchni budyniu pojawią się bąble. Gdy gotujemy budyń musimy cały czas mieszać, żeby nam się nie przypalił. Źle ugotowany budyń skutkuje tym, że krem będzie za rzadki lub się rozwarstwi. Budyń przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową, ale nie przykrywamy garnka tylko sam budyń. Folia spożywcza lub aluminiowa musi dotykać budyniu to zapobiegnie nam utworzenie się kożucha, a w kremie budyniowym jest on niepożądany. Budyń zostawiamy do całkowitego wystygnięcia!

zdjęcie babeczek z krememMasło czy margaryna?

Po ostudzeniu budyniu łączymy z masłem. Krem z masłem po schłodzeniu sprawia, że masa twardnieje i można ją nawet kroić. Wybierajmy masło, tzn. produkt z zawartością tłuszczu minimum 82%. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Budyń może być cieplejszy od masła, ale nigdy odwrotnie, ponieważ masło się „grudkuje”.
Zwolenników masła nikt nie przekona do margaryny, ale jeżeli nie możemy jeść masła to bardzo dobrą alternatywą jest margaryna. Musimy jednak uważać, ponieważ margaryna podczas ucierania z budyniem potrafi się zważyć. Kupujmy margarynę twardą w kostce, żadne jakieś tam miksy czy masło podobne itp.

Kiedy łączymy masło z budyniem?

Są dwie szkoły dodawania masła do budyniu. Jedna mówi, że podczas gotowania budyniu dodajemy masło i mieszamy do momentu, kiedy masło zostanie wchłonięte przez budyń. A drugi sposób to ucieramy masło na puszystą masę i dopiero wtedy, dodajemy stopniowo budyń. Który sposób wybrać? Ja zawsze stosuję ten drugi sposób, ponieważ ucierając masło napowietrzamy je dodatkowo i staje się one bardziej neutralne. A jeżeli stopi się ono na płynny tłuszcz, to będziemy mieli smak i zapach topionego masła w naszym kremie.

zdjęcie kremu budyniowego

Czego nie wolno robić?

Nie ubijajmy kremu zbyt długo, żeby tłuszcz się nie oddzielił, a wtedy krem nie wyjdzie.

Co zrobić jeżeli coś nam nie wyjdzie…

Budyń jest za gęsty i nie możemy go zmiksować z masłem – dodajemy trochę mleka to zawsze pomaga.

Krem się zważył – dodajemy niewielką ilość gorącej wody i miksujemy masę. Jeżeli to nie pomoże stosujemy drugi sposób. Budyń przekładamy do miski żaroodpornej i gotujemy w kąpieli wodnej. Wyższa temperatura połączy składniki.

Krem jest za rzadki – wkładamy na kilka godzin do lodówki następnie krótko miksujemy. Drugi ze sposobów to niewielką ilość mąki ziemniaczanej, którą dodajemy przez sito do kremu, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Co jakiś czas sprawdzamy czy masa jest odpowiednio gęsta.

Po schłodzeniu w cieście krem rozwarstwia się – prawdopodobnie masło czy margaryna ma za dużo wody. Masło powinno mieć 82% tłuszczu. Drugi powód to słabej jakości budyń. A trzecią przyczyną może być taki, że budyń był zimniejszy od masła. Przy łączeniu budyń nigdy nie może być zimniejszy od masła.


Przepis na krem budyniowy z gotowego budyniu

Składniki:
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 300 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka jaj
  • 80 g masła lub margaryny
Wykonanie

Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Wtedy dodajemy 50 ml mleka oraz budyń. Mieszamy, aż składniki się połączą. W garnku zagotowujemy 250 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy małym strumieniem masę jajeczną z budyniem, cały czas mieszając. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia i przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu). Zostawiamy do wystygnięcia.

Gdy budyń wystygnie do miski dajemy masło i ucieramy na puszystą masą. Następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa.

Mam nadzieje, że po przeczytaniu tego artykułu unikną Państwo podstawowych błędów, które robimy podczas robienia kremu budyniowego, a po prostu o nich nie wiedzieliśmy 🙂

Zapraszamy na film, który podpowie jak zrobić udany krem budyniowy.

 

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ela
Ela
1 rok temu

Przepisu na budyń nie polecam. Moim zdaniem złe proporcje mleka i cukru (stanowczo za dużo). Budyń wyszedł rzadki i bardzo słodki.

Andżelika
Andżelika
1 rok temu

Moim zdaniem w koncu ktos konkretnie stworzył przepis.

Wera
1 rok temu

Świetnie, ale niestety przeczytałam to po zrobieniu złej masy budyniowej. W przepisie, z którego robiłam Pani pisze w składzie 700 ml mleka po czym w sposobie przygotowania mówi, aby zrobić tak jak na opakowaniu kazali… No cóż przykro bo nie wyszło, Ale na przyszłość będę wiedzieć, żeby najpierw wszystko sprawdzać 🙂

No tak
No tak
1 rok temu

Przepisy w internecie mają to do siebie, że zawsze są sp… Nie wiem z czego to wynika. Moja teściowa też kiedyś wmawiala mi że biszkopt robi się inaczej. Jakimś cudem zawsze wyszedł mi zły gdy słuchałam jej rad.

Mikka
Mikka
1 rok temu

Pierwszy raz zrobiłam masę budyniową bez żadnych problemów. Jest idealna, gęsta, gładka i smaczna. Dziękuję

Kamila
Kamila
8 miesięcy temu

Czy do gotowej masy budyniowej można dodać odsączone wiśnie i jagody? chciałabym uzyskać masę jagodowo wiśniową z kawałkami owoców. Czy po dodaniu owoców masa nie zważy się lub nie będzie za rzadka ?

Fantazje
Fantazje
4 miesięcy temu

Nawet nie myślałam, że przeczytam takie fantazje. Nie jest prawdą, że budyń na wodzie będzie papką, no chyba, że ktoś doda za dużo wody. Robiłam wiele razy budyń na wodzie i nigdy nie miałam z nim problemu, a różni się jedynie tym, że wygląda jak kisiel. Nie mogę się również zgodzić z tym, że „jeżeli stopi się masło na płynny tłuszcz, to będziemy mieli smak i zapach topionego masła w kremie.” Najprostszym kremem na świecie jest krem gdzie topi się i miesza na gorąco wszystkie składniki razem z masłem, kiedy stężeje jest cudny, a masło jest ledwo wyczuwalne.