
Parę słów o pizzy
Nie ma już chyba osoby, która nie jadłaby pizzy. Ta potrawa pochodząca z Włoch jest obecnie mocno rozpowszechniona na całym świecie. Najpierw była na cieście makaronowym, później wprowadzono ciasto drożdżowe, posmarowane sosem […]

Jak zrobić dobry biszkopt
Przepisów na biszkopt jest bardzo wiele. Każdy ma swój ulubiony i sprawdzony, który może dostał od mamy lub babci. Z pozoru bardzo łatwe ciasto, ale może przysporzyć wiele problemów dla osób […]

Wszystko o cieście kruchym
Ciasto kruche to rodzaj słodkiego lub wytrawnego ciasta o kruchej strukturze. Przepisów na ciasto kruche jest bardzo dużo, ale tak naprawdę różnią się tylko proporcjami lub małymi dodatkami. Podstawowe ciasto […]

Rodzeje i zastosowanie mąki
Z artykułu dowiemy się jakie są typy mąki i do czego możemy ich użyć. Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Należy dodać, że w innych krajach istnieją inne […]

Wszystko o cieście drożdżowym
Ciasto drożdżowe jest podstawą do wyrobu ciast słodkich jak i wytrawnych. Jest to ciasto najbardziej rozpowszechnione wśród innych ciast. Odznacza się dużą pulchnością, a zawdzięcza to drożdżom, które są biologicznym […]

Triki w kuchni
Jeśli lubisz gotować musisz poznać kulinarne triki. W artykule zawarte jest kilkadziesiąt sztuczek kulinarnych, które przydadzą Ci się w codziennej pracy w kuchni. Jeśli lubisz gotować musisz poznać […]