zdjęcie ciasta

Szarlotka

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście z kruszonką idealna na ciepło. Jest po prostu idealna! Składniki: 4 jajka 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 cukry waniliowe 25 dag […]

zdjęcie ciasta

Ciasto z jabłkami i kokosem

Przepis łączący warstwę jabłkową z warstwą kokosową. Połączenie uwydatnia i podkreśla smak jabłek. Kruchy spód zwieńcza całość. Róbmy, smakujmy i delektujmy się tym pysznym ciastem. Składniki na ciasto: […]

zdjęcie ciasta

Jabłka w cieście

Jabłko – owoc często używany w pieczeniu. Dziś kolejna jego odsłona. Połówki jabłek otoczone w cieście. Niby szarlotka niby wykwintny wypiek. Ciasto proste w przygotowaniu, a jednak smaczne […]

zdjęcie mazurka czekoladowego

Mazurek czekoladowy

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. Piekły go nasze babcie i mamy. A teraz my idziemy ich śladami. Ciasto wydaje się być skomplikowane, a takie nie jest. Proste w zrobieniu ciasto kruche wypełnione […]

zdjęcie ciasta

Kokosowa kremówka Reni

Łatwe w przygotowaniu bardzo pyszne ciasto trzy warstwowe. Z bardzo delikatnym budyniem i warstwą kokosową, która nadaje ciastu niesamowity smak i aromat. Cisto: 280 g mąki pszennej 3 jajka 1,5 łyżeczki […]

zdjęcie ciasta

Ciasto Pani Walewska

Dystyngowany smak ciasta, osiągnięty dwoma kruchymi plackami, masą budyniową, bezą i orzechami włoskimi. Cisto warte włożonego wysiłku, bo jest naprawdę pyszne, dlatego również zwane pychotką. Nadaje […]

zdjęcie ciasta

Orzechowiec

Orzechowiec to pyszne ciasto z miodem i orzechami oraz masą budyniową. Bardzo popularne ciasto na naszych stołach. Sprawdza się super na przyjęciach i różnych imprezach okolicznościowych. Zawsze pierwsze znika ze stołu. Składniki […]

zdjęcie placków ciasta kruchego

Ciasto kruche

Przepis na ciasto kruche na dwa placki o wymiarach 24 x 38 cm. Składniki na ciasto: 440 g mąki (około 3 szk.) 6 żółtek 1 margaryna ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: […]

zdjęcie ciasta

Szarlotka z budyniem

Klasyczne połączenie jabłek i budyniu, na kruchym cieście. Słodycz budyniu i kwaskowość jabłek sprawią, że ciasto rozpłynie się w ustach. Ciasto kruche zwiększy intensywność smakową gwarantując niezapomniane przeżycia. Składniki […]