zdjęcie ciasta

Ciasto „Malinowa chmurka”

Ciasto, które wymaga poświęcenia mu trochę czasu i wysiłku, ale warte jest każdej minuty spędzonej przy nim. Złożone z kliku warstw: ciasta kruchego, galaretki z malinami, bitej śmietany i bezy znika szybko z talerza.

Czas przygotowania 4 godz. 10 min

Składniki na ciasto kruche:

  • 220 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 3 żółtka jaj
  • 125 margaryny lub masła
  • 70 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na galaretkę z malinami:

  • 800 g malin mrożonych lub świeżych
  • 3 galaretki i smaku malinowym
  • 1 litr wrzątku do galaretki





Składniki na bezę:

  • 4 białka jaj
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g migdałów w płatkach

Składniki na bitą śmietanę:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny (opcjonalnie)
  • 60 ml wrzątku do żelatyny (opcjonalnie)
  • 4 fixy do śmietany (opcjonalnie)

zdjęcie ciasta

Wykonanie:

Ciasto kruche

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy, aż wstępnie się połączą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, na około 30 min. Ciasto możemy zrobić dzień wcześniej, wtedy przechowujemy w lodówce. Po tym czasie ciasto ścieramy na tarce, o grubych oczkach, do foremki 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.  Równomiernie rozkładamy i dłońmi ugniatamy, aby wyszedł równy cienki placek. Małym wałkiem lub szklanką oprószoną mąką wałkujemy ciasto. Następnie całe ciasto nakłuwamy widelcem, co zapobiegnie powstaniu pęcherzy w cieście. Blaszkę wkładamy do  piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół), pieczemy przez około 20 min. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika, a po kilku minutach z foremki i studzimy.

Beza

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy łyżkę cukru i mieszamy 1 min. Pamiętajmy! Na każdą wsypaną jedną łyżkę cukru przypada 1 minuta miksowania. Czynność tą powtarzamy do wykończenia cukru. Po dodaniu wszystkiego cukru dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy po całej foremce i posypujemy płatkami migdałowymi. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 130°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy (pieczemy) bezę przez 2 godz. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę jeszcze 30 min w zamkniętym piekarniku. Później wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Bezę najlepiej przyszykować dzień wcześniej.

Galaretka z malinami – Galaretki rozrabiamy w 1 lit. wrzątku. Do miski dajemy maliny, mogą być mrożone lub świeże i zalewamy gorącą galaretką. Galaretkę zostawiamy by lekko się ścięła.

Blaszkę wykładamy nowym papierem do pieczenia i wkładamy wcześniej przyszykowane ciasto kruche. Na ciasto kruche wykładamy lekko tężejącą galaretkę z malinami. Blaszkę wkładamy do lodówki.


Bita śmietana

W misce ubijamy śmietankę kremówkę, a gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder. Śmietankę ubijamy, ale nie na sztywno, ponieważ będziemy dodawać żelatynę (2 łyżki żelatyny rozrobione w 60 ml wrzątku). Żelatyna musi być wystudzona inaczej bita śmietana zwarzy się! Dodajemy ją do bitej śmietany małym strumieniem, cały czas mieszając mikserem. Jeżeli zrezygnujemy z żelatyny dodajemy fixy do śmietany ubijając śmietanę na sztywno. Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na wierzch zastygłej galaretki z malinami, rozprowadzając po całej powierzchni blaszki. Na bitą śmietanę kładziemy wcześniej przyszykowaną bezę, lekko dociskając dłońmi.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
wedelka
2 lat temu

Jedno z moich ulubionych ciast 🙂 Ale pięknie Ci wyszło 🙂

Monika
Monika
2 lat temu

Jakie są wymiary blaszki ?

anda
anda
2 lat temu

Nie podano ile kremówki

Ola
Ola
2 lat temu

Dzień dobry,
czy kruchy spód można upiec dzień wcześniej?

Pozdrawiam

Arek
Arek
1 rok temu

Jak przygotowywuje beze dzień wcześniej i już wyciągnę ja z piekarnika i wystygnie to mam ja trzymać w lodowce czy gdzie?

Danuta
Danuta
1 rok temu

Tą śmietanka nie zastygła ? zrobiłam z żelatyną,co mogło być źle?

Jola
Jola
1 rok temu
Odpowiedź do  Danuta

Moim zdaniem za mało zelatyny jest w przepisie. Ciasto przy takiej ilości zelatyny będzie się źle kroiło. Druga sprawa to najpierw należy 2 łyżkami masy kremu zahartować zelatyne, dopiero potem ja rozprowadzić w całości.
Poza tym bardzo dokładny przepis. Brakuje mi jeszcze informacji JAK przechowywać w lodówce. Czy przykryć folia spożywcza całość ciasta z blaszka czy bez przykrycia siup do lodówki??