Sernik jagodowy nie tylko ładnie wygląda ale również dobrze smakuje. Smaczny kakaowy spód z ciasta kruchego. Niewiarygodnie fioletowy smaczny sernik jagodowy. A zwieńczeniem jest bita śmietana obsypana świeżymi owocami. Trudno pozostać na jednym kęsie.
Czas przygotowania 1 godz. 40 min
Składniki na ciasto kruche:
- 90 g mąki pszennej (tortowej)
- 60 g margaryny
- 40 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany (18%)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 300 g jagód
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 30 g masła lub margaryny
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
Składniki na bitą śmietanę:
- 330 g śmietany kremówki (30%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 50 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
Dodatkowo:
- jagody do dekoracji
Wykonanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto kruche i łączymy je ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 min.
Żółtka jaj ucieramy mikserem, następnie dodajemy cukier. Kiedy żółtka jaj zmienią kolor na jasny, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy twaróg, który wcześniej zmieliliśmy 2 razy w maszynce do mięsa lub przecisnęliśmy przez praskę do ziemniaków. Następnie dodajemy serek mascarpone (mieszamy), masło lub margarynę (mieszamy), budyń śmietankowy i wszystko ucieramy na puszystą masę. Na koniec dodajemy jagody, wcześniej zblendowane i łączymy je z masą. Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej mieszając wszytko łyżką.
Spód foremki o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kruche ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie palcami rozkładamy i ugniatamy, żeby powstało jednolite ciasto (możemy innym / swoim sposobem rozłożyć ciasto w foremce np. wałkując je).
Na ciasto przekładamy wcześniej przygotowaną masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy około 1 godz. Uwaga! Po jednej godzinie pieczenia, gdy sprawdzimy patyczkiem, ciasto będzie się wyglądało tak jakby było w stanie płynnym i jeszcze się nie dopiekło. Nie martwimy się tym, wyłączamy piekarnik i zostawimy ciasto na 15 min, w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik i zostawiamy jeszcze na 15 min. Następnie piekarnik otwieramy i zostawiamy sernik jeszcze na około 30 min. Gdy sernik całkowicie wystygnie, nożem odkrajmy ciasto wokół obręczy blaszki i ściągamy ją.
W misce ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem (jeżeli śmietana trudno się ubija, możemy dodać fix do śmietany). Gdy śmietana zrobi się gęsta dodajemy żelatynę, którą wcześniej rozrobiliśmy w 50 ml wrzątku i wystudziliśmy. Po dodaniu żelatyny do śmietany wszystko dokładnie mieszamy, żeby żelatyna dobrze się rozprowadziła.
Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na sernik i posypujemy jagodami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Przepis video