zdjęcie ciasta

Ciasto z jabłkami i kokosem

Przepis łączący warstwę jabłkową z warstwą kokosową. Połączenie uwydatnia i podkreśla smak jabłek. Kruchy spód zwieńcza całość. Róbmy, smakujmy i delektujmy się tym pysznym ciastem.

Czas przygotowania 55 min

Składniki na ciasto:

  • 220 g mąki pszennej (tortowej)
  • 3 żółtka
  • 125 g margaryny
  • 70 g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,3 kg jabłek
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 100 g cukru
  • 2 budynie waniliowe (2 x 40 g)
  • 1 cytryna
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)

Składniki na masę kokosową:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 4 jajka

Wykonanie:

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem, aż wszystkie składniki wstępnie się wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach,  na dno foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.  Dłońmi ugniatamy je, by powstał zwarty placek ciasta. Tak przygotowaną foremkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez 15 min.

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy masę jabłkową. Do garnka dajemy jabłka obrane i pokrojenie w kostkę i zalewamy 400 ml soku jabłkowego. Gotujemy, aż jabłka zmiękną. Następnie dodajemy otartą skórkę oraz sok z jednej cytryny, cukier, cukier wanilinowy i mieszamy. Na koniec dodajemy dwa budynie waniliowe, rozmieszane w 100 ml soku jabłkowego, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Tak przygotowaną masę jabłkową wylewamy na podpieczony blat ciasta kruchego równając po całej powierzchni. Odstawiamy na chwilę.

Na koniec przygotowujemy masę kokosową. W garnku roztapiamy masło lub margarynę. Do tego dodajemy cukier wanilinowy, cukier, wiórki kokosowe i wszystko dobrze mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną masę przekładamy do miski. Miksujemy dodając po jednym jajku.  Maskę kokosową wylewamy na masę jabłkową rozprowadzając ją po całej powierzchni. Tak przygotowaną blaszką wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 25 min. Masa kokosowa musi ładnie się zarumienić. Po tym  czasie wyjmujemy blaszkę z piekarnika i studzimy.

Smacznego!



The recipe is in English in PDFPrzepis po angielsku

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze