Od dawna sprawdza się połączenie smaku czekoladowego z kokosowym. I tak jest w tym przypadku. Budyń czekoladowy na kruchym spodzie, przykryty warstwą kokosową cudownie się łączą w ciasto, które szybko znika z talerza.
Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki na ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej tortowej (1,5 szk.)
- 3 żółtka jaj
- 120 g margaryny
- 70 g cukru (1/3 szk.)
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 4 budynie czekoladowe bez cukru (4 x 40 g)
- 1,5 l mleka
- 200 g cukru (1 szk.)
Składniki na masę kokosową:
- 250 g masła lub margaryny
- 250 g wiórków kokosowych (3 szk.)
- 150 g cukru (2/3 szk.)
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 4 jajka
Wykonanie:
Ciasto kruche – w misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Mieszamy, aż wszystkie składniki wstępnie się wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy, na tarce o grubych oczkach, na dno foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dłońmi ugniatamy, by powstał zwarty placek. Tak przygotowaną foremkę odstawiamy na chwilkę.
Masa budyniowa – Budynie mieszamy w 250 ml mleka, aż składniki się połączą. W garnku, najlepiej z szerokim dnem, gotujemy 1250 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy małym strumieniem mleko wymieszane z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Cały czas mieszamy.
Gorący budyń wylewamy do blaszki na wcześniej przyszykowany kruchy spód i zostawiamy na około 30 min, żeby budyń lekko stwardniał. W tym czasie szykujemy masę kokosową.
Masa kokosowa – W garnku roztapiamy masło lub margarynę. Dodajemy cukier wanilinowy, cukier, wiórki kokosowe i wszystko dobrze mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną masę przekładamy do miski. Miksujemy dodając po jednym jajku.
Maskę kokosową przekładamy delikatnie na budyń. Wykładamy po całej powierzchni, a później delikatnie równamy. Tak przygotowaną blaszką wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 40 min. Masa kokosowa musi ładnie się zarumienić. Jeśli masa kokosowa wcześniej się zarumieni przykrywamy folią aluminiową i dalej pieczemy. Po 40 min wyjmujemy blaszkę z piekarnika i studzimy.
Po wystudzeniu blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 12 godz.
Smacznego!
Przepis video