Co można napisać o przepisie łatwym, z którego wychodzi smaczne ciasto? Jabłecznik z budyniem, czyli pokrojone jabłka zalane gorącym budyniem, w oprawie ciasta kruchego. Niewiele trzeba, a smaczne ciasto zrobi furorę!
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g margaryny lub masła
- 150 g cukru
- 4 żółtka jaj
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 4 budynie śmietankowe bez cukru (4 x 40 g)
- 1,5 l mleka
- 160 g cukru
Dodatkowo:
- 6-8 jabłek
- cukier puder do posypania
Wykonanie – ciasto kruche
Do miski dajemy posiekaną margarynę oraz wszystkie składniki na ciasto kruche i łączymy je ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. Ciasto możemy również przyszykować dzień wcześniej, wtedy przechowujemy je w lodówce.
Po 30 min ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na połowę. Do blaszki, o wymiarach 24×38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ścieramy na tarce na grubych oczkach jedną z połówek ciasta. Rozprowadzamy je po całej powierzchni blaszki i ugniatamy dłońmi tak, żeby powstał placek. Następnie, np. szklanką oprószoną mąką, wałkujemy ciasto i w ten sposób wyjdzie nam równa powierzchnia. Ciasto po całej powierzchni smarujemy olejem.
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w ósemki. Jabłka układamy w foremce równomiernie, po całej powierzchni ciasta. Tak przygotowaną foremkę na chwilę odstawiamy.
Budyń
Do garnka wlewamy 1 litr i 250 ml mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie rozrabiamy budynie w 250 ml mleka i wlewamy je do gotującego się mleka, cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Gdy budyń zgęstnieje i się zagotuje (będą pojawiać się gejzery gorącego powietrza), wtedy budyń ściągamy z gazu i wylewamy do wcześniej przyszykowanej blaszki, zalewając jabłka gorącym budyniem.
Bierzemy drugą połowę ciasta kruchego i ścieramy na tarce o grubych oczkach po całej powierzchni tak aby dokładnie przykryć gorący budyń.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 50 – 60 min. W razie, gdyby ciasto kruche z góry zrobiło się brązowe za wcześnie, przykrywamy blaszkę folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu najlepiej jeszcze ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, wtedy masa budyniowa będzie fajnie zwarta. Ciasto z góry oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto przechowujemy w lodowce! Smacznego!
Przepis video
Dzisiaj zrobiłam ten jabłecznik. Wyszedł pyszny
Właśnie zrobiłam kruche ciasto i siedzi w lodówce na noc. Jutro będę kończyć i piec. Mam nadzieję że wyjdzie. ?
Naprawdę warto spróbować zrobić, proste do zrobienia, a zarazem bardzo dobre.