Nie ma już chyba osoby, która nie jadłaby pizzy. Ta potrawa pochodząca z Włoch jest obecnie mocno rozpowszechniona na całym świecie. Najpierw była na cieście makaronowym, później wprowadzono ciasto drożdżowe, posmarowane sosem pomidorowym, posypane startym żółtym serem z różnymi ziołami i dodatkami. Oto cały sekret pizzy. Ale czy na pewno? Trzeba się zastanowić nad paroma składowymi do pizzy.
Mąka
Jeżeli ma to być pizza włoska, czyli na cienkim chrupiącym cieście to musimy się trochę wysilić i poszukać mąki tzw. 00 czyli typowej mąki włoskiej.
Ale nic się nie stanie, jeżeli zrobimy włoską pizzę na naszej polskiej mące: luksusowej, poznańskiej, tortowej, wrocławskiej, … Ale bardziej od rodzaju znaczenie ma typ mąki. Spokojnie możemy użyć mąki pszennej typu od 450 do 720. Nie mniej obecnie w sklepach mamy szeroki wybór mąki: orkiszowa, razowa, żytnia, gryczana, itd. Nie bójmy się eksperymentować i przygotowywać ciasta do pizzy z innego rodzaju mąki niż tylko mąka pszenna. Wykorzystujmy różne rodzaje mąki lub łączmy je ze sobą, a może okazać się, że wysiłek nasz zostanie nagrodzony niesamowitym smakiem. Mała podpowiedź im mniejszy typ maki (np. 450) tym pizza będzie bardziej puszysta i lekka, idąc w górę typu ciasto robi się cieńsza i bardziej chrupiąca.
Drożdże
Są dwa rodzaje: świeże, suszone/instant. Te drugie nie wymagają robienia zaczynu, czyli są prostsze w użyciu. Ciasto z ich użyciem może być bardziej chrupkie, jednakże bardziej napowietrzone.
Natomiast drożdże świeże, są bardziej dostępne na rynku, jednak wymagają zrobienia zaczynu. Ale ta odrobina wysiłku może się opłacać, bo ciasto zrobi się grube i puszyste, lekkie.
Zaczyn/rozczyn
Podstawa pizzy, dzięki której ciasto będzie pulchne. Jest to mieszanina w odpowiednich proporcjach drożdży, cukru, maki i ciepłej wody (około 35°C). Odstawiona w ciepłe miejsce musi zacząć pracować. Wtedy można zacząć tworzyć pizze.
Wyrabianie ciasta
Jako, że ciasto do pizzy jest ciastem drożdżowym uwielbia ono wyrabianie. Około 15 min i nie ma za bardzo znaczenia czy zrobimy to ręcznie czy użyjemy odpowiedniego do tego sprzętu. Ciasto musi zrobić się elastyczne jak plastelina, gładkie. I nie może kleić się do rąk.
Wyrastanie
Nie obejdzie się bez tego. Musimy na wyrastanie przeznaczyć około 1-2 godz., aż do podwojenia objętości. Czas zależny jest od temperatury w jakiej zostawiliśmy ciasto do wyrośnięcia. Najlepsza jest temperatura pokojowa w ciepłe dni. Kiedy w domu jest zimniej możemy skorzystać z pomocy grzejnika lub lekko nagrzanego piekarnika.
Sos
Szybka wersja sosu do pizzy dla zapracowanych to użycie keczupu. Można użyć też samego koncentratu pomidorowego lub rozcieńczonego z wodą. Można też go przyprawić ziołami świeżymi lub suszonymi (bazylia, oregano).
Jednak nie od dziś wiadomo, że dobry sos to i dobry smak pizzy, więc kilka słów o samym sosie. Podstawą dobrego sosu są dobre pomidory: dojrzałe i słodkie. Możemy użyć też tych z puszki. Sos przyprawiamy między innymi oregano, ale dozwolone są też inne przyprawy. Jednak pamiętajmy, że tych przypraw, które dajemy do sosu nie używajmy później do przyprawienia pizzy. Sos najlepiej zrobić dzień wcześniej. Wtedy przegryzą się ze sobą wszystkie smaki, a sos zrobi się aromatyczny. Jednakże oprócz sosu pomidorowego możemy wypróbować też inne sosy, np. pesto.
Dodatki
Tu ograniczeniem jest tylko nasza fantazja. I mogłoby zabraknąć mi miejsca na wyliczenie wszystkich. Takie najczęściej używane to: sery, oliwki, papryki, cebula, pieczarki, wędliny, ananasy, kukurydza. Pamiętajmy jednak nie przesadzać z ich ilością na jednej pizzy. Co za dużo to nie zdrowo.
Pieczenie
Oryginalnie Włosi pieką pizze w piecach opalanych drewnem lub kamiennych, gdzie osiąga się wysoką temperaturę 300 °C. Zdaję sobie sprawę, że w domowym zaciszu, rzadko kto posiada taki piec. Nie martwcie się, piekarniki w kuchenkach też dają radę. Pizzę pieczemy po prostu w maksymalnej temperaturze, jaką daje piekarnik. Chodzi o to, żeby pizza zapiekła się w krótkim czasie, a nie piekła się długo jak zwykłe ciasto drożdżowe. Chodzi też o to, żeby dodatki na pizzy przyrumieniły się, a nie wysuszyły. Tak jak na włoską pizzę przystało.
A na koniec mały przepis na pyszną pizzę hawajską.