Jeśli lubisz gotować musisz poznać kulinarne triki. W artykule zawarte jest kilkadziesiąt sztuczek kulinarnych, które przydadzą Ci się w codziennej pracy w kuchni.
Jeśli lubisz gotować musisz poznać kulinarne triki. W artykule zawarte jest kilkadziesiąt sztuczek kulinarnych, które przydadzą Ci się w codziennej pracy w kuchni.
Chleb – Chleb dłużej zachowa świeżość, jeśli umieścimy w chlebaku surowe jabłko.
Oliwa – Zwykłą oliwę o neutralnym zapachu możemy aromatyzować różnymi ziołami. Podobnie możemy uszlachetnić ocet.
Kiedy solimy zupy? – Zupy powinniśmy solić dopiero pod koniec gotowania, a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw.
Ryż – Ryż nie będzie się sklejał jeśli do gotującej się wody dodasz łyżkę soku z cytryny.
Nadmiar soli – Nadmiar soli z zupy lub sosu usuniesz, wrzucając obrane jabłko lub ziemniaka do garnka i gotując z potrawą przez 10 minut.
Makaron – Aby makaron się nie sklejał podczas gotowania wystarczy duża ilość wody w garnku, ewentualnie można dodać troszkę oliwy.
Pomidory – Jeśli chcesz, żeby pomidory szybciej dojrzały, włóż je do papierowej torebki razem z jabłkiem, które wydziela gaz o nazwie etylen, przyspieszający dojrzewanie.
Ciasto na tort – Gdy przygotowujesz ciasto na tort lub ciasto francuskie, mieszaj składniki powoli i ostrożnie. Gdy dodajesz składniki mączne, wmieszaj składniki sypkie ręcznie.
Biszkopt – Przed włożeniem ciasta do tortownicy natłuszczam wyłącznie jej spód nie boki . Dzięki temu biszkopt po upieczeniu nie opada.
Cebula – Cebula nie będzie szczypała nas w oczy jeśli godzinę przed krojeniem włożymy ją do lodówki.
Piana z białek – Przed ubijaniem dodaj odrobiną soli dzięki temu piana dobrze się ubije.
Szkodniki w mące – Aby uniknąć szkodników w mące do opakowania włóż listek laurowy to skuteczne je odstraszy.
Wątróbka – Nigdy nie solimy wątróbki przed smażeniem ponieważ nam stwardnieje.
Jak przywrócić jędrność rzodkiewkom czy szczypiorowi? – W upalne dni rzodkiewka czy szczypior szybko wysychają, przez co tracą świeży i apetyczny wygląd. Żeby przywrócić je do dobrego stanu, zanurzamy je na kilka godzin w chłodnej wodzie. Po tym zabiegu rzodkiewka i szczypior znów nabiorą zdrowego koloru i jędrności.
Czy jajko jest świeże? – Jeśli mamy ochotę na jajko, ale nie mamy pewności, czy jest świeże, zanurzamy je w zimnej wodzie z dodatkiem 8 łyżek soli na litr wody. Nieświeże jajka wypłyną na powierzchnię, a świeże opadną na dno.
Kiedy doprawiamy papryką? – Potrawę doprawiamy papryka w proszku ostrą lub słodką dopiero na sam koniec kiedy wyłączymy gaz, ponieważ przy wysokiej temperaturze papryka momentalnie nam się spali i potrawa będzie gorzka.
Zapach cebuli – Żeby pozbyć się zapachu krojonej cebuli lub czosnku z dłoni, po prostu potrzyj nimi zlew lub łyżkę ze stali nierdzewnej. Ten rodzaj stali pochłania zapachy.
Cytrusy i pomidory – Nigdy nie wkładaj do lodówki cytrusów lub pomidorów. Niska temperatura niszczy ich aromat i smak.
Sól – Jeśli sól w solniczce zbija się w grudki, wsyp do niej kilka ziaren ryżu. Zaabsorbuje on nadmiar wilgoci.
Sos – By w zdrowy i naturalny sposób zagęścić sos np. do spaghetti, dodajemy do niego startą cukinię i gotujemy.
Biszkopt – By biszkopt nie opadł po upieczeniu, zrzucamy go na blat z odległości ok 20 cm.
Jeśli masa do ciast nam się zważy – Wystarczy umieścić miskę z masą nad gotującą się wodą, rozgrzać ją, ciągle mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pryskający tłuszcz – Jeżeli chcemy uchronić się przed pryskaniem tłuszczu na patelni wystarczy, że dodamy do niego szczyptę soli.
Obieranie pomidora – Aby obrać pomidora ze skórki wystarczy, że zanurzymy go na chwilę we wrzącej wodzie, a następnie oblejemy zimną wodą. Teraz wystarczy już tylko naciąć skórkę.
Kipiące mleko – Aby makaron się nie sklejał podczas gotowania wystarczy duża ilość wody w garnku, ewentualnie można dodać troszkę oliwy.
Pieczarki – Jeżeli chcemy, aby grzyby lub pieczarki zachowały swój kolor w sałatce lub po gotowaniu, wystarczy wcześniej skropić je sokiem z cytryny.
Soczysty kurczak – Jeśli chcesz, by upieczony kurczak był soczysty, miał chrupiącą i pięknie zrumienioną skórkę, przed pieczeniem natrzyj go miodem lub cukrem i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Woda po ziemniakach – Wodą po ugotowanych ziemniakach możesz umyć toaletę albo zimną możesz podlewać kwiaty. Dzięki zawartych w niej minerałach kamień zejdzie z toalety a kwiaty będą lepiej rosły.
Ciasto drożdżowe – Do ciasta drożdżowego zamiast mleka dodaj kefir. Będzie bardziej delikatne i dłużej zachowa świeżość.
Brukselka – Aby brukselka miała łagodniejszy smak, podczas gotowania dodaj do niej 1-2 marchewki lub szczyptę cynamonu. Cynamon likwiduje też zapach gotowanej brukselki.
Zapach ryby – Jeśli drażni cię zapach smażonej morskiej ryby, wcześniej namocz ją w mleku z dodatkiem ziela angielskiego. Zapach zniknie a mięso będzie miało wyborny smak.
Gotująca woda nie wykipi – Umieść drewnianą łyżkę na wierzchu garnka, a gotująca się w nim woda nie przeleje się.
Skorupka jajka – Jeśli mały kawałek skorupki wpadnie do miski z surowym jajkiem, namocz palec w wodzie, zanim spróbujesz go wyłowić. Zdziwisz się jak łatwo ci pójdzie.
Filtr do kawy – W roli filtra do kawy świetnie sprawdzą się papierowe ręczniki. Wystarczy oderwać jeden taki ręcznik z rolki i zwinąć w estetyczną tubę.
Ściereczka do naczyń – Ściereczkę do mycia naczyń dobrze jest przed pierwszym użyciem włożyć do naczynia z gorącą wodą i zostawić w nim aż do wystygnięcia, dzięki temu ścierka będzie lepiej wchłaniała wodę.
Sposób na płytę kuchenki – Jeśli płyta kuchenki jest bardzo zabrudzona trudnymi plamami, wystarczy je przetrzeć mokrą stroną skórki z cytryny.
Pojemnik na lód – Jeśli masz problem z przymarzaniem pojemnika na lód do dna zamrażalki, wystarczy posypać go odrobina soli.
Lukier nie ma połysku – Lukier trzeba ucierać, nie ubijać. Powietrze pozbawia go połysku.
Budyń – Budyń nie przypali się, jeśli przed wlaniem mleka posypiesz dno garnka odrobiną cukru. mleka nie należy mieszać dopóki się nie zagotuje.
Kiełkujące ziemniaki – Aby temu zapobiec do worka wkładamy jedno jabłko i po sprawie.