zdjęcie ciasta jogurtowego z wiśniami

Ciasto jogurtowo-czekoladowe z wiśniami

Niewiele jest ciast robionych w jednej misce. A tu proszę wsypujemy i dodajemy, mieszamy i pieczemy. Tak po prostu, bez większego zamieszania i bez zbędnych przygotowań. A ciasto wychodzi mocno czekoladowe, mocno wiśniowe. Wilgotne i aromatyczne. Zapraszam do pieczenia.

Czas przygotowania 10 minut
Czas pieczenia 70 minut
 Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2 całe jajka
  • 170 g cukru
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • 450 g wiśni wydrylowanych
  • 1 czekolada mleczna lub deserowa (100 g)
Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka




Wykonanie:

Do miseczki wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao i wszystko dokładnie mieszamy.

Do przepisu możemy użyć wiśnie świeże, z kompotu lub mrożone. Do wiśni wsypujemy 2 łyżki mąki i dokładnie obtaczamy je w mące. To zapobiegnie opadnięciu wiśni w cieście.

Bierzemy miskę wbijamy 2 jajka i roztrzepujmy trzepaczką. Do jajek dodajemy cukier i ponownie trzepaczką ubijamy. Następnie dodajemy suche składniki wcześniej przygotowane, jogurt oraz olej rzepakowy i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pociętą w kawałeczki czekoladę oraz wiśnie i po raz kolejny dokładnie mieszamy.

zdjęcie ciasta jogurtowego z wiśniami

Szykujemy sobie foremkę typu keksówka, o wymiarach 12×30 cm, lub większą i przelewamy ciasto do foremki. Wierzch równamy.

Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia wbijamy patyczek w sam środek ciasta i jeśli patyczek będzie czysty, to znaczy, że  ciasto jest upieczone.

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i wstępnie studzimy. Następnie wyciągamy z foremki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.




Polewa czekoladowa

Czekoladę mleczną z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie jeszcze gorącą polewą polewamy wierzch ciasta. Przy pomocy łyżki lub noża rozprowadzamy polewę spływającą po cieście, po bokach ciasta.

Ciasto wkładamy do lodówki, żeby polewa zastygła.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Virginia
Virginia
5 miesięcy temu

Super przepis! Mało składników, a to dla mnie duży plus 😊😊