Niewiele jest ciast robionych w jednej misce. A tu proszę wsypujemy i dodajemy, mieszamy i pieczemy. Tak po prostu, bez większego zamieszania i bez zbędnych przygotowań. A ciasto wychodzi mocno czekoladowe, mocno wiśniowe. Wilgotne i aromatyczne. Zapraszam do pieczenia.
Czas przygotowania 10 minut
Czas pieczenia 70 minut
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2 całe jajka
- 170 g cukru
- 120 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- 450 g wiśni wydrylowanych
- 1 czekolada mleczna lub deserowa (100 g)
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Do miseczki wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao i wszystko dokładnie mieszamy.
Do przepisu możemy użyć wiśnie świeże, z kompotu lub mrożone. Do wiśni wsypujemy 2 łyżki mąki i dokładnie obtaczamy je w mące. To zapobiegnie opadnięciu wiśni w cieście.
Bierzemy miskę wbijamy 2 jajka i roztrzepujmy trzepaczką. Do jajek dodajemy cukier i ponownie trzepaczką ubijamy. Następnie dodajemy suche składniki wcześniej przygotowane, jogurt oraz olej rzepakowy i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pociętą w kawałeczki czekoladę oraz wiśnie i po raz kolejny dokładnie mieszamy.
Szykujemy sobie foremkę typu keksówka, o wymiarach 12×30 cm, lub większą i przelewamy ciasto do foremki. Wierzch równamy.
Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia wbijamy patyczek w sam środek ciasta i jeśli patyczek będzie czysty, to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i wstępnie studzimy. Następnie wyciągamy z foremki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Polewa czekoladowa
Czekoladę mleczną z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie jeszcze gorącą polewą polewamy wierzch ciasta. Przy pomocy łyżki lub noża rozprowadzamy polewę spływającą po cieście, po bokach ciasta.
Ciasto wkładamy do lodówki, żeby polewa zastygła.
Smacznego!
Przepis video
Super przepis! Mało składników, a to dla mnie duży plus 😊😊