Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym

Rogaliki to przekąski małe, ale zarazem duże. Mały format o dużym smaku. Ciasto drożdżowe, które ukrywa przepyszne nadzienie orzechowe. Mały rogalik, który można zjeść w domu ale i zabrać ze sobą w plener. Zaciekawiłam Państwa? Mam nadzieję, że tak i że już sprawdzają Państwo czy mają niezbędne składniki. Udanego pieczenia!!

Czas przygotowania 2 godz. 20 min
Składniki na zaczyn:
  • 20 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto drożdżowe:
  • około 570 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 65 g masła
  • 110 g cukru
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie orzechowe:
  • 200 g orzechów włoskich zmielonych
  • 3 łyżki kakao
  • 80 g cukru
  • 100 ml gorącego mleka
  • kilka kropel olejku migdałowego
Składniki na glazurę:
  • 1 żółtko jaja
  • 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania




Wykonanie:
Zaczyn

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, mąkę pszenną oraz ciepłe mleko (około 30-35°C) i wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na około 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto na rogaliki

Po około 15 minutach, jak drożdże zaczęły pracować, do zaczynu dodajemy mleko, cukier, jajka
i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i wszystko mieszamy. Po chwili dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy ponownie, aż ciasto wchłonie masło.

Ciasto przerzucamy na blat/stolnicę, obsypaną mąkę i wyrabiamy około 10-15 minut (jeżeli używamy robota, to ciasto wyrabiamy przez niecałe 10 minut). Na koniec wyrabiania formujemy kulę
i wkładamy ją do miski, obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

Masa orzechowa

Orzechy włoskie mielimy np. w blenderze w urządzeniu do siekania lub mielimy w innym urządzeniu. Do zmielonych orzechów dodajemy kakao, cukier oraz olejek migdałowy i wszystko mieszamy. Następnie dojadamy gorące mleko i mieszamy, aż orzechy wchłoną dobrze mleko. Masę orzechową odstawiamy do późniejszego wykorzystania.

Rogaliki drożdżowe

Formowanie rogalików

Po wyrośnięciu ciasto wyciągamy z miski i przekładamy na blat obsypany mąką i minutkę wyrabiamy, żeby pozbyć się gazów. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Następnie wycinamy prostokąt tak, żeby szerokość miała około 36 cm.

Ciasto po długości dzielmy na połowę, a następnie z każdej połówki wycinamy trójkąty. Pozostałe ciasto odkładamy pod ściereczkę, do późniejszego wykorzystania.

Na każdy trójkąt ciasta wykładamy łyżeczkę masy orzechowej i rozsmarowujemy po cieście, pozostawiając wolne miejsce na końcu trójkąta.




Od szerszego boku zwijamy ciasto po długości. Zwinięte ciasto lekko wykrzywiamy w kształt rogalika.

Rogaliki przekładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki układamy w odstępach.

Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-30 minut, do podwojenia objętości. Pozostałe kawałki ciasta łączymy ze sobą wałkujemy i robimy następne rogaliki. U mnie wyszło 18 sztuk rogalików.Rogaliki drożdżowe

Glazura do bułeczek

Do miseczki dajemy żółto jaja oraz  2 łyżki mleka i dokładnie mieszamy. Gdy rogaliki podwoją swoją objętość smarujemy je glazurą.

Pieczenie rogalików

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 15 minut, używając grzałki góra, dół.

Po upieczeniu bułeczki wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystudzenia. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze