Gofry marchewkowe

Gofry marchewkowe

Gofry to smakołyk powszechnie znany i lubiany. Fajnie jak są chrupiące i z dodatkami. A jakby jeszcze były zdrowe, np. z marchewką. Oto przepis, który łączy obie cechy. Łatwe do robienia, smaczne do zjedzenia. Zachęcam do upieczenia.

Czas przygotowania 40 min
Z przepisu wychodzi  7 sztuk gofrów

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 marchewka (około 100 g)
  • 2 jajka
  • 80 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g orzechów włoskich
  • szczypta soli




Wykonanie:

Do miseczki dajemy jajka, jogurt, mleko, miód płynny, czyli składniki mokre i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy składniki suche, czyli mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie oraz marchewkę, startą na tarce o grubych oczkach i mieszamy.

Gofry marchewkowe

Ciasto wlewamy chochelką na nagrzanej gofrownicy i pieczemy. Oczywiście czas pieczenia jest uzależniony od naszej gofrownicy i od naszego upodobania, jakie lubimy gofry: więcej lub mniej spieczone.

Możemy podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, itp.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Karolina spektrumsmaku.pl
6 miesięcy temu

Czy myślisz, że gofry wyjdą z mąki bezglutenowej? Wyglądają pysznie!
Przy okazji — co to za gofrownica? Rozważam zakup do domu