Gofry to smakołyk powszechnie znany i lubiany. Fajnie jak są chrupiące i z dodatkami. A jakby jeszcze były zdrowe, np. z marchewką. Oto przepis, który łączy obie cechy. Łatwe do robienia, smaczne do zjedzenia. Zachęcam do upieczenia.
Czas przygotowania 40 min
Z przepisu wychodzi 7 sztuk gofrów
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 1 marchewka (około 100 g)
- 2 jajka
- 80 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 150 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g orzechów włoskich
- szczypta soli
Wykonanie:
Do miseczki dajemy jajka, jogurt, mleko, miód płynny, czyli składniki mokre i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy składniki suche, czyli mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie oraz marchewkę, startą na tarce o grubych oczkach i mieszamy.
Ciasto wlewamy chochelką na nagrzanej gofrownicy i pieczemy. Oczywiście czas pieczenia jest uzależniony od naszej gofrownicy i od naszego upodobania, jakie lubimy gofry: więcej lub mniej spieczone.
Możemy podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, itp.
Smacznego!
Przepis video
Czy myślisz, że gofry wyjdą z mąki bezglutenowej? Wyglądają pysznie!
Przy okazji — co to za gofrownica? Rozważam zakup do domu
Nie powiem Pani czy gofry wyjdą z mąki bezglutenowej, ponieważ nigdy nie robiłam. Gofrownica marki Tefal. Pozdrawiam serdecznie.