zdjęcie chleba

Pieczywo jakie wybrać?

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się kupując chleb, co kupujecie? Czy pomimo tego, że to produkt podstawowy i chwalony w świecie, każdy bochenek jest tak samo cenny i tak samo zdrowy? Ten artykuł odrobinę przybliży Wam produkt, który codziennie gości na naszych stołach.

Pieczywo to jeden z podstawowych składników codziennej diety. Spożywamy go na śniadanie i kolację. Choć w ostatnich zdjęcie zbożalatach systematycznie spada jego spożycie. Pieczywo robione jest z mąki, wody i soli z różnymi dodatkami oraz surowców takich jak: mleko, zakwas, drożdże, proszek do pieczywa, cukier oraz dodatki w zależności od rodzaju pieczywa. Wyróżniamy trzy rodzaje pieczywa: pieczywo pszenne, żytnie i mieszane. Pod względem wartości odżywczej najzdrowsze jest pieczywo razowe wypiekane z mąki razowej lub żytniej, która zawiera najwięcej witam i soli mineralnych oraz błonnika. Pieczywo jasne, które posiada niewielką ilość wartości odżywczych charakteryzuje się większą ilością kalorii.

Składniki występujące w pieczywie w 100 g:
Węglowodany 45 – 70 g
Tłuszcze 1 – 9 g
Białka 4 – 10 g
Błonnik 3 – 8 g
oraz witaminy i sole mineralne.

Wartość kaloryczna wybranego pieczywa:
1 kromka (50 g) chleba graham = 96 kcal
1 kromka (50 g) chleba pszennego = 108 kcal
1 kromka (40 g) chleba pumpernikiel = 96 kcal
1 kromka (50 g) chleba razowego na miodzie = 95 kcal
1 kromka (50 g) chleba sitkowego = 98 kcal
1 kromka (50 g) chleba zwykłego = 102 kcal
1 kromka (50 g) chleba żytniego = 110 kcal
1 sztuka (60 g) croissant = 282 kcal
1 sztuka kajzerki = 113 kcal
1 sztuka bułki pszennej = 125 kcal
1 sztuka bułki maślanej = 124 kcal
chałka = 274 kcal
bagietka francuska = 214 kcal

Pieczywo z marketu. Czy warto je kupować?
Sporo sklepów dużych korzysta z ciasta głęboko mrożonego, w których znajdują się substancje, które gwarantują wygląd i smak. W takim pieczywie zamiast naturalnych składników znajdziemy między innymi propionian wapnia przeciw pleśniom i sorbinian potasu, który może wywołać alergie. Znajdziemy również L-cysteinę, którą produkuję się ze zbóż, ale ta metoda jest droga i producenci wymyślili coś tańszego:) L-cysteinę produkuję się z piór kaczek lub ludzkich włosów, które są jednym z najbogatszym źródeł tego aminokwasu. W chinach tą ostatnią metodę stosuję się na szeroką skale. A zdjęcie ziarna na chlebskąd pozyskiwane są włosy? No oczywiście, że z salonów fryzjerskich albo ze śmietnika. Takiego pieczywa powinny wystrzegać się w szczególności dzieci i kobiety w ciąży, ponieważ wywołują problemy skórne i astmatyczne.

Jak powstaje pieczywo głęboko mrożone?
Ciasto do wypieku chleba w supermarketach produkuje się w dużej ilości. Zamraża się je ciekłym azotem, a później przechowuje się je w chłodniach, by czekało w magazynach nawet miesiąc, do momentu transportu do sklepów. W sklepie jest podgrzewane i wtedy nabiera ładnego i zdrowego wyglądu. No i sprzedaje się je jako świeże i ciepłe pieczywo prosto z pieca. Na takim pieczywie nie ma informacji o miejscu produkcji, o jakości i pochodzeniu mąki, ilości i rodzaju przyspieszaczy, polepszaczy, barwników i konserwantów. Oczywiście polskie prawo wymusza na producencie podanie takich informacji, ale markety widocznie nie muszę przestrzegać polskiego prawa.

Pieczywo razowe czy pszenne?
Chleb razowy na zakwasie powstaje w wyniku wielofazowej fermentacji i rośnie około 12 godz. zanim trafi do pieca. Mąka razowa powstaje z całych ziaren i niczego się nie usuwa po ich przemieleniu. Otręby zawarte w mące dostarczają nam błonnika, który powoduje lepsze przemieszczanie się pokarmu przez jelita, witaminy grupy B, minerałów, białka.W bielmie ziaren są węglowodany, białka i małe ilości witamin z grupy B. W kiełkach ziaren są minerały, witamina E, witaminy z grupy B i inne składniki odżywcze. Dlatego razowe pieczywo jest tak zdrowe dla naszego organizmu i możemy go zjeść więcej niż pieczywo pszenne. Musimy jednak pamiętać, że nie zawsze ciemnie pieczywo jest zdrowe ponieważ producenci stosują różne sztuczki. Chleb powstaje z białej mąki i jest barwiony karmelem, kakaem, melasą buraczaną, sztucznym miodem. Taki chleb ma zero wartości odżywczych. Dlatego sprawdzajmy etykiety: z jakiej mąki został zrobionyzdjęcie ziarna i jakie składniki zawiera, oczywiście jeżeli producent umieścił takie informacje.

A co z pieczywem białym? Mąka do wypieku chleba pszennego jest wysoko przetworzona, a co z tym idzie ma znikome ilości cennych wartości odżywczych. Współczesny chleb jest zbyt słony. Kilogram zawiera około 19 g soli. Białe pieczywo nie należy już do cukrów wolno przyswajalnych. Bez wątpienia jest cukrem „szybkim”, o wysokim indeksie glikemicznym, który powoduje gwałtowny wyrzut insuliny i reaktywną hipoglikemię. Białe pieczywo zawiera dużo glutenu, a wiele osób nie toleruje glutenu, w tak dużych ilościach, a co za tym idzie odbija się to na zdrowiu. Nietolerancja glutenu powoduje zmęczenie, bóle brzucha, biegunkę, refluks żołądkowo-przełykowy. Po zjedzeniu jest szybko strawiony i za bardzo nie poczujemy sytości z powodu niskiej zawartości błonnika. Dlatego, żeby się najeść musimy zjeść więcej pieczywa i co za tym idzie cierpi nie tylko nasza figura, ale i odbija się to na zdrowiu. Białe pieczywo po prostu jest nie zdrowe.

A co z mąką orkiszową?
Orkisz to stary gatunek zboża, odmiana pszenicy. Już w czasach starożytnych był uprawiany i bardzo ceniony. Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13 – 17 procent) niż ziarno pszenicy zwykłej. Jest bogatsze w lepiej przyswajalny gluten i zawiera więcej cynku, miedzi, selenu oraz witamin A i E. Zawiera również więcej kwasu tłuszczowego, zwanego zdjęcie ciasta na chleblinolenowym oraz kwasów fitosteroli, dzięki którym obniża się poziom cholesterolu we krwi. Posiada właściwości krwiotwórcze, obniża poziom cholesterolu we krwi. Karmienie dzieci pieczywem z orkiszu chroni je przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy. Kobietom w ciąży pomaga w prawidłowym przebiegu ciąży.

Chleb w folii czy to zdrowe?
Chleb pakowany w folie jest szkodliwy. Naukowcy przeprowadzili badania i jednoznacznie stwierdzili, że we wszystkich badanych chlebach, które były zapakowane w folie znaleziono śladowe ilości pleśni. Dodatkowo producenci, aby przedłużyć termin do spożycia dodają różnego rodzaju konserwanty, co źle wpływa na żołądek i przełyk. Dlatego nie kupujmy takiego chleba!

Co wybrać?
Produkty z pełnego ziarna, które posiadają niski indeks glikemiczny. Po spożyciu pełnoziarnistego pieczywa, wzrost poziomu cukru jest stopniowy (podobnie jak uwalnianie insuliny). Produkty pełnoziarniste zawierają ponadto duże ilości substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciw-utleniającym.

Mimo że pieczywo razowe jest bardziej zdrowe, nie jest wskazane dla osób z chorobami przewodu pokarmowego ponieważ jest ciężkostrawne. Dla osób chorujących na refluks żołądkowo-przełykowy, owrzodzenia jelit, cierpiących na zgagę i niestrawność zalecane jest pieczywo z mąki pszennej.zdjęcie chleba

Decyzja co wybierzemy należy do każdego z nas. My jednak zachęcamy do zrobienia chleba samemu w domowym piekarniku. Może nie codziennie, bo kto by miał czas przygotowywać i piec chleb codziennie, ale może raz na weekend lub raz w miesiącu… Nie musimy przygotowywać pracochłonnego zakwasu po prostu wystarczą zwykłe drożdże, mąka, woda trochę chęci i czasu.

Poniżej prezentujemy parę przepisów na chleb do zrobienia w domowych warunkach.

 

Wybrane przepisy na domowy chleb:

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

Chleb orkiszowy

Chleb żytni na zakwasie

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *