zdjęcie ciasta wiśniowa fantazja

Ciasto Wiśniowa fantazja

Wiśniowa czyli wiśnie muszą być. Ale i fantazja, więc fantazyjny biszkopt przełożony bajeczną masą budyniową. A po złożeniu wychodzi fantastyczne ciasto z naprawdę niepowtarzalnym smakiem.

Czas przygotowania 1 godz. 45 min
Składniki na biszkopt:
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • 40 ml wody
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 20 g mąki pszennej tortowej (2 łyżki)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka jaj
  • 200 g masła lub margaryny
Składniki na galaretkę z wiśniami:
  • 2 słoiki wiśni drylowanych (2 x 680 g)
  • 2 galaretki wiśniowe (2×75 g)
  • woda
Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
Polewa czekoladowa:
  • 2 czekolady mleczne (200 g)
  • Około 6 łyżek mleka




Wykonanie:
Biszkopt

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sito.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser i dodajemy na zmianę wodę, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i kakao. Wszystko mieszamy łyżką, delikatnie zagarniając od spodu. Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylamy piekarnik i zostawiamy na kolejne 15 min. Potem ciasto wyciągamy z piekarnika, lekko studzimy, a następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę. Biszkopt dzielimy wzdłuż na połowę.

Galaretka wiśniowa

Wiśnie odcedzamy z kompotu. Do kompotu dolewamy wody tak, żeby w sumie było 700 ml płynu. Następnie przelewamy do garnka i zagotowujemy. Garnek z ściągamy z gazu i wsypujemy dwie galaretki wiśniowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy jeszcze wiśnie, które wcześniej odsączyliśmy z komputu i wszystko lekko mieszamy. Galaretkę zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

zdjęcie ciasta wiśniowa fantazja

Masa budyniowa

Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 100 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy, aż składniki się połączą. W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy 600 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy małym strumieniem masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszając. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia i przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu). Zostawiamy do wystygnięcia.

Gdy budyń wystygnie do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą. Następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa.

Składamy ciasto

Jeden blat biszkoptu wkładamy do foremki, wyłożonej nowym papierem do pieczenia i nasączamy ponczem, przygotowanym z wody i cukru. Na biszkopt wykładamy masę budyniową, rozprowadzając po całej powierzchni foremki. Wierzch ładnie równamy. Na budyń wylewamy tężejąca galaretkę i w razie potrzeby szpatułką rozkładamy po całej blaszce. Jeśli po wylaniu galaretki okaże się, że jest jeszcze dosyć rzadka, wstawmy blaszkę do lodówki na 10 min, żeby galaretka dobrze stężała. Następnie przykrywamy drugim plackiem biszkoptu i również nasączamy ponczem.

Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady i mleka, rozpuszczonych w kąpieli wodnej.

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Megi
Megi
1 miesiąc temu

Ciasto jest naprawdę rewelacyjne.
Polecam