zdjęcie wielu śmietanek kremówek

Wielki Test Śmietanek Kremówek

Zaktualizowano śmietankę z firmy Bakoma Sp. z o.o.

Zapewne nie jeden raz używaliśmy śmietanki do deserów lub do kremów do ciast. Pewne jest, że na rynku mamy sporą ilość śmietanek. A czy zastanawialiśmy się ile ich jest, czy są one wszystkie takie same, a może czymś się różnią? Jak się okazuje śmietanka śmietance nie jest równa. Dlatego przeprowadziliśmy test śmietanek kremówek, sprawdzając, która będzie dobrze się ubijała i dobrze smakowała. W teście przygotowanym przez KuchniaMagdy.pl zebraliśmy dla Państwa, aż 32 produktów rożnych firm, dostępnych na polskim rynku!

Aby dobrze zrozumieć test musimy poznać parę terminów.

Śmietanka kremówka

Jest półproduktem mlecznym, z którego wyrabia się śmietanę i inne produkty mleczne. Stosuje się ją do deserów i kremów do ciast. Zawartość tłuszczu w śmietance kremówce wynosi 30% i 36% a nawet 42%, w zależności od rodzaju śmietany.

Pasteryzacja

To proces podgrzewania mleka w temperaturze 75-90°C przez 15 sekund. Proces ten służy eliminacji drobnoustrojów. Metoda ta nie jest 100% pewna, więc termin ważności śmietanki nie jest zbyt długi.

UHT

Skrót ten oznacza „ultra high temperature processing”. Mleko podgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury 120-135°C  przez kilka sekund. Następnie mleko natychmiast się schładza do temperatury pokojowej. W ten sposób niszczy się wszystkie bakterie, zarówno szkodliwe dla zdrowia jak i prozdrowotne bakterie mlekowe. Mleko traci również witaminy z grupy B, witaminę C i kwas foliowy. Podgrzewanie mleka do tak wysokiej temperatury  sprawia, że białko mleka ulega daleko idącej degradacji. Na skutek czego zawarty w niej wapń ulega wytrąceniu i uzupełnia się go sztucznie.

Homogenizacja

Proces polegający na wytwarzaniu jednorodnej mieszaniny ze składników, które w warunkach normalnych nie mieszają się ze sobą.

Karagen   E407

Używa się go jako substancji zagęszczającej w przemyśle spożywczym. Dodawany jest do różnych produktów spożywczych, między innymi do śmietanki.  Według badań jest szkodliwy dla zdrowia.

Test wykonano

Wszystkie śmietanki były schładzane w lodówce min 12 godz. Mikser, który użyto w teście, to mikser ręczny firmy Bosch o mocy 575 W. Test smaku przeprowadziłam na sobie i na moim mężu. 😉

Ocena

Kryteria oceny które braliśmy pod uwagę to:

  • występowanie w śmietance stabilizatora karagenu;
  • smak śmietanki (ta ocena jest subiektywna, bo każdy z nas ma inny smak i inaczej może oceniać ten sam produkt);
  • czas ubijania śmietanki;
  • kolor,
  • konsystencja,
Zaznaczam, że kolejność testowanych śmietanek jest przypadkowa.

zdjęcie dziewczynek ze śmietankami





Śmietanka Mlekovita 30% tłuszczu, pasteryzowana

Test rozpoczniemy od śmietanki polskiej firmy Mlekovita.
Pojemność opakowania – 200 ml.

Skład: śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagenzdjęcie wieka śmietanki

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1204 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20 g
Węglowodany 3,2 g, w tym cukry 3,2 g
Białko 2.3 g
Sól 0,1 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł ….. min.  Praktycznie w ogóle nie można ubić jej na sztywno! Jeżeli śmietankę chcemy ubić na sztywno i będziemy używać do kremu, np. do tortu, to radzę użyć fixy do śmietanki, zagęścić krem serkiem mascarpone lub użyć żelatyny. Dotyczy to prawie wszystkich śmietanek z firmy Mlekovita, oprócz śmietanki 36%. W smaku dobra.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Mlekovita 30% tłuszczu, UHT

Kolejna śmietanka jest również z firmy Mlekovita Polska. Różni się od poprzedniej tym, że nie jest pasteryzowana, tylko poddana obróbce UHT.zdjęcie kartonika z śmietanką
Pojemność opakowania – 500 ml.

Skład: śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1204 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20 g
Węglowodany 3,2 g, w tym cukry 3,2 g
Białko 2.3 g
Sól 0,1 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł ….. min.  Praktycznie w ogóle nie można ubić jej na sztywno! Jeżeli śmietankę chcemy ubić na sztywno i będziemy używać do kremu, np. do tortu, to radzę użyć fixy do śmietanki, zagęścić krem serkiem mascarpone lub użyć żelatyny. Dotyczy to prawie wszystkich śmietanek z firmy Mlekovita, oprócz śmietanki 36%. W smaku dobra.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Mlekovita 36% tłuszczu, UHT

Następna propozycja to również śmietanka z firmy Mlekovita, ale tym razem z większą zawartością tłuszczu bo 36%.
Pojemność opakowania – 500 ml.zdjęcie śmietanki w kartoniku

Skład: śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1412 kJ/343 kcal
Tłuszcz 36 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 23 g
Węglowodany 2,7 g, w tym cukry 2,7 g
Białko 2.0 g
Sól 0,08 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 50 sek. Śmietanka dobrze i szybko się ubija. W smaku dobra, mimo że zawiera karagen. Idealna do kremów.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Mleczna Dolina 30% tłuszczu, pasteryzowana, homogenizowana

Kolejna testowana śmietanka to śmietanka Mleczna Dolina, również firmy Mlekovita, jednak wyprodukowana jest specjalnie dla sieci Biedronka.
Pojemność opakowania – 330 ml.zdjęcie wieka śmietanki

Skład: śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1204 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20 g
Węglowodany 3,2 g, w tym cukry 3,2 g
Białko 2.3 g
Sól 0,1 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł ….. min.  Praktycznie w ogóle nie można ubić jej na sztywno! Jeżeli śmietankę chcemy ubić na sztywno i będziemy używać do kremu, np. do tortu, to radzę użyć fixy do śmietanki, zagęścić krem serkiem mascarpone lub użyć żelatyny. W smaku dobra.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Mleczna Dolina 30% tłuszczu, UHT

Śmietanka Mleczna Dolina, ale tym razem UHT. Wyprodukowana jest również specjalnie dla sieci Biedronka. Dodatkowo śmietanka jest wolna od GMO, tzn. powstała z mleka od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (GMO – organizmy zmodyfikowane genetycznie)
Pojemność opakowania – 330 ml.zdjęcie śmietanki w kartoniku

Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 3 min. Śmietanka „Mleczna Dolina” różni się od poprzedniej nie tylko opakowaniem. Jest to również śmietanka UHT. Ubija się w miarę dobrze. W smaku dobra, ale tak jak poprzedniczki zawiera karagen!

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Milbona BIO 30% tłuszczu, pasteryzowana

Śmietanka niemieckiej firmy Milbona Bio dostępna w sieci sklepów Lidl.
Pojemność opakowania – 200 ml.

zdjęcie wieka smietankiSkład: śmietanka z rolnictwa ekologicznego.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1217 kJ/295 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18,9 g
Węglowodany 3,6 g, w tym cukry 3,6 g
Białko 2.7 g
Sól 0,13 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min. Śmietanka bardzo dobrze i szybko się ubija. W smaku również jest bardzo dobra. Nie zawiera stabilizatorów oraz nie rozwarstwia się, jak producent ostrzegał na opakowaniu.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Pilos 30% tłuszczu, pasteryzowana

Śmietanka niemieckiej firmy Pilos, dostępna również w sieci sklepów Lidl. Jak producent zapewnia śmietanka jest wolna od GMO, tzn. powstała z mleka od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (GMO – organizmy zmodyfikowane genetycznie).
Pojemność opakowania – 200 ml.zdjęcie wieka śmietanki

Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1205 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20,7 g
Węglowodany 3,2 g, w tym cukry 3,2 g
Białko 2.4 g
Sól 0,07 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł powyżej 7 min. Powyżej tego czasu test przerwaliśmy, ponieważ mimo długiego czasu ubijania, śmietanka się nie ubiła. Test powtórzono na kolejnej śmietance. Niestety ta również się nie ubiła! Oczywiście przeprowadziliśmy próbę smaku, mimo że nie udało się ubić i powiem szczerze: jest nie dobra.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Piątnica 30% tłuszczu, pasteryzowana

Następna śmietanka to śmietanka z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Piątnicy. Śmietanka jest wolna od GMO tzn. powstała z mleka od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (GMO – organizmy zmodyfikowane genetycznie).
Pojemność opakowania – 200 ml.zdjęcie wieka śmietanki

Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1204 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,3 g, w tym cukry 3,3 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min. Śmietanka fajnie się ubija. W smaku jest bardzo dobra i ma ładny kolor. Szkoda, że zawiera stabilizator karagen!

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Piątnica 36% tłuszczu, pasteryzowana, homogenizowana

Druga śmietanka z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Piątnicy. Tym razem z 36% zawartością tłuszczu. Śmietanka jest wolna od GMO tzn. powstała z mleka od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (GMO – organizmy zmodyfikowane genetycznie). Nie zawiera zagęszczaczy.
Pojemność opakowania – 200 ml.zdjęcie wieka śmietanki

Skład: śmietanka.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1426 kJ/346 kcal
Tłuszcz 36 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22 g
Węglowodany 3,3 g, w tym cukry 3,3 g
Białko 2.2 g
Sól 0,05 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 20 sek. Śmietanka zawiera 36% tłuszczu, jest dosyć gęsta, dlatego szybko można ją ubić. Idealnie nadaje się do kremów. Dobra w smaku, fajnie kremowa. Bardzo dużą zaletą jest to, że nie zawiera zagęszczaczy.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Piątnica 42% tłuszczu, pasteryzowana, homogenizowana

Kolejna śmietanka z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Piątnicy, która zawiera, aż 42% tłuszczu. Śmietanka jest wolna od GMO tzn. powstała z mleka od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (GMO – organizmy zmodyfikowane genetycznie). Nie zawiera karagenu!
Pojemność opakowania – 200 ml.zdjęcie wieka śmietanki

Skład: śmietanka.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1648 kJ/400 kcal
Tłuszcz 42 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 26 g
Węglowodany 3,3 g, w tym cukry 3,3 g
Białko 2.2 g
Sól 0,05 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 20 sek. Jest to jedyna śmietanka z zawartością tłuszczu 42%, jaką spotkałam na polskim rynku. Myślałam, że śmietanka jest gęsta z powodu dużej zawartości tłuszczu, ale w konsystencji przypomina śmietankę 36%. Bardzo szybko się ubija i jest bardzo dobra w smaku. Idealnie nadaje się do kremów.

Ocena:  ikonka system oceniania





Śmietanka Zott 30% tłuszczu, pasteryzowana

Kolejny produkt niemieckiej firmy Zott. zdjęcie wieka śmietanki
Pojemność opakowania – 200 ml.

Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1209 kJ/293 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20,1 g
Węglowodany 3,4 g, w tym cukry 3,4 g
Białko 2.3 g
Sól 0,10 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 40 sek. Dobrze się ubijała, ale w smaku nie jest za dobra. Ma chemiczny posmak, pewno od zagęszczaczy.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Tesco 30% tłuszczu, pasteryzowana

Śmietanka wyprodukowana w Polsce, dla sieci Tesco. Tak zapewnia producent. Na opakowaniu brak jest informacji, gdzie dokładnie została wyprodukowana śmietanka i przez jaką firmę. Sprawdzając popularnym programem do kodów kreskowych, wyświetliło mi się, że jest to produkt angielski. Nie zawiera substancji zagęszczających. Pierwszy produkt, do której nie musiałam używać lupy powiększającej, żeby przeczytać skład i wartości odżywcze na opakowaniu.
Pojemność opakowania – 330 ml.zdjęcie wieka śmietanki

Skład: śmietanka.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 30 sek. Śmietanka dobrze się ubijała, jednak ma żółtawy odcień. W smaku jest dziwna, ani dobra, ani zła, ale ….

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Strzałkowo 30% tłuszczu, pasteryzowana

Śmietanka wyprodukowana przez Spółdzielnie Mleczarską w Strzałkowie. Produkt można kupić tylko w województwach: Wielkopolskim, Mazowieckim, Warmińsko-Mazurskim, Kujawsko- Pomorskim, Pomorskim, Zachodnio-Pomorskim, Śląskim.
Pojemność opakowania – 250 ml.zdjęcie woreczka ze śmietaną

Skład: śmietanka.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1210 kJ/294 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 19 g
Węglowodany 3,6 g, w tym cukry 3,4 g
Białko 2.3 g
Sól 0,08 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 50 sek. Bardzo dobrze się ubija. Bardzo dobra w smaku, puszysta, nie zawiera zagęszczaczy. Szkoda tylko, że śmietanka nie jest dostępna w całej Polsce.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Miletto 30% tłuszczu

Śmietanka wyprodukowana w Polsce, przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Czarnkowie. Na opakowaniu nie ma informacji czy śmietanka jest pasteryzowana, czy UHT!
Pojemność opakowania – 200 ml.zdjęcie wieka śmietanki

Skład: śmietanka.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1207 kJ/293 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20 g
Węglowodany 3,4 g, w tym cukry 3,4 g
Białko 2.3 g
Sól 0,10 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 45 sek. Fajnie się ubijała i jest dobra w smaku. Gwiazdkę zabieramy za to, że producent nie dał informacji na opakowaniu, czy produkt jest pasteryzowany czy UHT.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Jana 30% tłuszczu, pasteryzowana

Śmietanka wyprodukowana w Polsce, przez Średzką Spółdzielnię Mleczarską „Jana”.
Pojemność opakowania – 250 ml.kartonik ze śmietaną

Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 21 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 40 sek. Śmietanka w pojemniku kartonowym. Żeby ją otworzyć musimy zaopatrzyć się w nożyczki. Dobrze się ubijała. W smaku byłaby lepsza, gdyby nie karagen. Szkoda, że go zawiera.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Jana 30% tłuszczu, pasteryzowana

Śmietanka wyprodukowana w Polsce, przez Średzką Spółdzielnię Mleczarską „Jana”.
Pojemność opakowania – 200 ml.zdjęcie wieka śmietanki kremówki

Skład: śmietanka.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 21 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 40 sek. Śmietanka tej samej firmy „Jana”, którą wcześniej testowaliśmy, tylko w opakowaniu typu kubeczek. Niby ten sam produkt, tylko inne pudełeczko, ale nie do końca. Śmietanka, w wersji w kubeczku, nie zawiera karagenu! Dobra w smaku.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka OSM Rawicz 30% tłuszczu, pasteryzowana

Śmietanka wyprodukowana w Polsce, przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Rawiczu. Dostępna w polskiej sieci sklepów „Dino”.
Pojemność opakowania – 500 ml.zdjęcie śmietanki w woreczku

Skład: śmietanka z mleka.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 30 sek. Po ubiciu zrobiło się jej bardzo dużo. Bardzo dobra w smaku, nie zawiera karagenu. Jedna z moich faworytek.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka OSM Rawicz 30% tłuszczu, pasteryzowana

Śmietanka wyprodukowana w Polsce, przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Rawiczu.
Pojemność opakowania – 200 ml.zdjęcie wieka śmietanki

Skład: śmietanka z mleka.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł również około 1 min 30 sek. Śmietanka nie rożni się od poprzedniej, ponieważ wyprodukowana jest przez tą samą firmę co poprzedniczka. Zawiera te same składniki, ale jest to wersja w kubeczku o pojemności 200 ml. W smaku bardzo dobra i po ubiciu robi się jej bardzo dużo.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Paturges 30% tłuszczu, pasteryzowana

Śmietanka wyprodukowana, przez ZPM Mlecz Sp. Z o.o. w Wolsztynie.
Pojemność opakowania – 200 ml.zdjęcie wieka śmietanki

Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 30 sek. Po dodaniu cukru pudru straciła swoją puszystość i zrobiła się luźna. W smaku taka sobie.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Mleczna Polana 30% tłuszczu, pasteryzowana

Na opakowaniu brak informacji przez jaką firmę została wyprodukowana. Widnieje tylko informacja, że została wyprodukowana dla: Polskich Supermarketów.
Pojemność opakowania – 200 ml.zdjęcie wieka śmietanki

Skład: śmietanka.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1193 kJ/290 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20 g
Węglowodany 2,9 g, w tym cukry 2,8 g
Białko 2.0 g
Sól 0,08 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 40 sek. Śmietanka szybko się ubiła, nie zawiera karagenu. Tylko w smaku taka nijaka.

Ocena:  ikonka system oceniania





Śmietanka Łowicka 30% tłuszczu, UHT

Wyprodukowana przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Łowiczu. Śmietanka dostępna jest między innymi w sklepie Delikatesy Centrum.
Pojemność opakowania – 250 ml.zdjęcie śmietanki kremówki

Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 40 sek. Śmietanka ma ładny biały kolor. Dobra w smaku.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Łowicz 30% tłuszczu, UHT, bez laktozy

Wyprodukowana przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Łowiczu. Śmietanka dostępna jest między innymi w sklepie Biedronka.
Pojemność opakowania – 500 ml.śmietanka łowicz bez laktozy

Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 30 sek. Śmietanka ma ładny biały kolor. Dobra w smaku. Śmietanka bez laktozy, czyli polecana osobom z problemem nietolerancji laktozy. Dodaje jedną gwiazdkę za to, że jako śmietanka jest bez laktozy.

Ocena: 


Śmietanka Łowicka 36% tłuszczu, UHT

Wyprodukowana przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Łowiczu. Śmietanka dostępna jest w między innymi w sklepie Delikatesy Centrum.
Pojemność opakowania – 500 ml.zdjęcie śmietanki w kartoniku

Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1417 kJ/344 kcal
Tłuszcz 36 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22 g
Węglowodany 3,0 g, w tym cukry 3,0 g
Białko 2.0 g
Sól 0,08 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min. Jak wlewałam ją do miski, to w niczym nie przypominała śmietanki 36%, ponieważ była rzadka jak śmietanka 30%. Szybciej ubiła się śmietanka tej samej firmy, tylko z 30% zawartością tłuszczu.Dobra w smaku.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Gostyńska 30% tłuszczu, UHT

Wyprodukowana przez Spółdzielnię Mleczarską w Gostyniu.
Pojemność opakowania – 250 ml.zdjęcie kartonika ze śmietanką

Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/287 kcal
Tłuszcz 21 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,1 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 4 min. Śmietanka ma ładny biały kolor. Średnia w smaku. Jak dla mnie trochę długi czas ubijania.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Łaciata 30% tłuszczu, UHT

Wyprodukowana przez Spółdzielnię Mleczarską „MLEKPOL” w Grajewie. Na opakowaniu widnieje informacja, że produkt powstał z polskiego mleka, od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (GMO – organizmy zmodyfikowane genetycznie).
Pojemność opakowania – 250 ml.zdjęcie śmietany w kartoniku

Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1204 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 19 g
Węglowodany 3,3 g, w tym cukry 3,3 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł ponad 2 min 40 sek. Śmietankę ubijaliśmy dwa razy. Za pierwszym razem śmietanka w ogóle się nie ubiła. Test powtórzyliśmy. Tym razem ubiła się, ale nie jest na tyle zwarta i puszysta, żeby nadawała się do kremów. Smak śmietanki jest średni i zostawia w ustach posmak chemiczny.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Łaciata 36% tłuszczu, UHT

Druga śmietanka wyprodukowana przez Spółdzielnię Mleczarską „MLEKPOL” w Grajewie, ale tym razem z zawartością tłuszczu 36%. Na opakowaniu widnieje informacja, że produkt powstał z polskiego mleka, od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (GMO – organizmy zmodyfikowane genetycznie).
Pojemność opakowania – 1 L.zdjęcie śmietanki w kartoniku

Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1415 kJ/344 kcal
Tłuszcz 36 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 23 g
Węglowodany 3,3 g w tym cukry 3,3 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 20 sek. Śmietanka szybciutko się ubiła. W smaku dobra, kremowa. Idealna do tortów. Szkoda, że zawiera karagen. Moja córka powiedziała, że ma najładniejsze opakowanie ze wszystkich śmietanek 🙂

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka KaMos 30% tłuszczu, pasteryzowana

Śmietanka wyprodukowana przez Spółdzielnię Mleczarską „KaMos” z Kamiennej Góry.
Pojemność opakowania – 200 ml.zdjęcie wieka śmietanki

Skład: śmietanka, stabilizatory: karagen E407 oraz emulgator: E471.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/240 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 17,9 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł ponad 7 min. Test został przerwany, ponieważ mimo długiego ubijania, śmietanka tylko lekko zgęstniała. Test powtórzono na nowej śmietance. Również nie można było jej ubić. Niedobra w smaku – czuć chemiczny posmak. Ten chemiczny posmak pozostaje w ustach jeszcze po jakimś czasie od spożycia! Nie dość, że śmietanka zawiera karagen E407, to jeszcze dodano do niej emulgator E471! (emulgator E471 – środek ułatwiający uzyskanie emulsji z oleju i wody)

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Kaufland Classic 30% tłuszczu, pasteryzowana

Śmietanka wyprodukowana w Niemczech, jak sama nazwa wskazuje dla sieci Kaufland.
Pojemność opakowania – 200 ml.zdjęcie śmietany w kartoniku

Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1209 kJ/293 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 21 g
Węglowodany 3,4 g, w tym cukry 3,4 g
Białko 2.4 g
Sól 0,08 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 40 sek. Śmietanka dobrze się ubija, a smak jest OK, ale nie zachwyca. Do tego zawiera karagen. A druga sprawa, że mimo jej ubicia, nie jest puszysta.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka MU 30% tłuszczu, UHT

Śmietanka wyprodukowana przez Spółdzielnię Mleczarską WART-MILK w Sieradzu. Śmietankę zamówiłam w sklepie internetowym, ponieważ nigdzie w mojej okolicy nie mogłam jej dostać. Sprzedawana jest w pół litrowym kartoniku.
Pojemność opakowania – 500 ml.zdjęcie śmietany w kartoniku

Skład: śmietanka, stabilizatory: karagen, mleczan wapnia.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1202 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,2 g, w tym cukry 3,2 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 30 sek. Z ubiciem nie było  problemów, ale po dodaniu cukru pudru straciła na puszystości i gęstości. Zrobiła się rzadka!  Smak śmietanki nie zachwyca. Na pewno nie nadaje się do kremu, chyba że zagęścimy żelatyną lub fixem do śmietany.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka MU 36% tłuszczu, UHT

Śmietanka wyprodukowana przez Spółdzielnię Mleczarską WART-MILK w Sieradzu. Śmietankę zamówiłam w sklepie internetowym, ponieważ nigdzie w mojej okolicy nie mogłam jej dostać. Sprzedawana jest w pół litrowym kartoniku.
Pojemność opakowania – 500 ml.zdjęcie śmietany w kartoniku

Skład: śmietanka, stabilizatory: karagen, mleczan wapnia.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1420 kJ/345 kcal
Tłuszcz 36 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.1 g
Sól 0,08 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 50 sek. Z ubiciem nie było żadnych problemów. Smak śmietanki nie zachwyca. Przez obróbkę UHT wapń uległa wytrąceniu i producent uzupełnił go sztucznie mleczanem wapnia.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka FigAnd 30% tłuszczu, pasteryzowana, homogenizowana

Śmietanka wyprodukowana przez Zakłady Mleczarskie FigAnd z Wolanowa. Przypadkiem natknęłam się na nią w supermarkecie Auchan, nigdy wcześniej jej nie widziałam. Firma nic mi nie mówi. Oczywiście musiałam ją kupić i przetestować.
Pojemność opakowania – 180 ml.zdjęcie wieka śmietanki

Skład: śmietanka.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g

Nasz test: Czas ubijania 180 ml produktu wyniósł ponad 7 min. Śmietanka się nie ubiła. Druga próba ubicia śmietanki również zakończył się fiaskiem! A szkoda, bo nie zawiera zagęszczaczy i nie jest droga.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Bakoma 30% tłuszczu, sterylizowana

Śmietanka wyprodukowana przez firmę Bakoma Sp. z o.o. Ciężko ją dostać, bo nie znalazłam jej w żadnym supermarkecie, ani w innym większym sklepie. Dopiero spotkałam ją i kupiłam w małym osiedlowym sklepiku. Okazyjnie od święta można ją kupić w sieci Biedronka.
Pojemność opakowania – 330 ml.śmietanka Bakoma 30%

Skład: śmietanka, stabilizator karagen.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1201 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,3 g, w tym cukry 3,3 g
Białko 2.1 g
Sól 0,1 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł ponad 7 min. Następna śmietanka, która w ogóle się nie ubiła. Test wykonano drugi raz i niestety sytuacja się powtórzyła. Spodziewałam się czegoś więcej po tak znanej firmie.

***

W odpowiedzi na komentarz pod naszym adresem postanowiliśmy przetestować jeszcze raz śmietankę kremówkę polskiej firmy Bakoma. Zarzucono nam, że jesteśmy pod presją Szwabów i dlatego nie chwalimy bardziej tego co polskie. W poprzednich testach ta właśnie śmietanka została przez nas oceniona na jedną gwiazdkę, ponieważ ma kłopoty z ubiciem się (wręcz nie można jej ubić na sztywno) i zawiera szkodliwy karagen.
No więc przeprowadziliśmy test po raz trzeci. Zmiana opakowania nie wypłynęła na jej skład, ani na możliwość jej ubicia bez dodatkowych wspomagaczy. Po 5 minutach ubijania śmietanka nadal jest płynna.
Mimo że firma polska (nie jednokrotnie wspieraliśmy i wspieramy TO CO POLSKIE) to niestety nie ma co chwalić.

Ocena:  ikonka system oceniania


Śmietanka Rolmlecz 36% tłuszczu, UHT

Ostatnia testowana śmietanka to śmietanka wyprodukowana przez Spółdzielnie Mleczarską  „Mlekpol” w Grajewie Odział ZPM w Zambowie o nazwie Luksusowa śmietanka tortowa.
Pojemność opakowania – 500 ml.zdjęcie kartonika śmietanki

Skład: śmietanka, stabilizator E407.

Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1415 kJ/344 kcal
Tłuszcz 36 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 23 g
Węglowodany 2,9 g, w tym cukry 2,9 g
Białko 2.0 g
Sól 0,1 g

Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł tylko 1 min, czyli dosyć szybko. Ładnie się ubiła, ma ładny biały kolor . W smaku była dziwna. Niby dobry, ale jak się ją jadło, czuć było, jak by śmietanka była wodnista.

Ocena:  ikonka system oceniania


Na koniec kilka słów

Po pierwsze nasz test jest w dużej mierze subiektywny, jednakże podparty czy to stoperem (przy liczeniu czasu ubijania) czy np. oceną wizualną (jak w przypadku określenia koloru śmietanki czy jej objętości).

Test przeprowadziliśmy na około 30 śmietankach dostępnych w naszej okolicy, ale jest ich o wiele więcej. Więcej producentów, więcej rodzajów, a przede wszystkim więcej różnorodnych opakowań, nawet tej samej śmietanki. Jeśli uda nam się jeszcze jakąś zakupić będziemy test uzupełniać.

Jak wynika z naszego testu: śmietanka śmietance nie równa. Różnią się one składem, a tym samym mniej lub bardziej szkodliwymi składnikami (takimi jak karagen) oraz samą przydatnością w naszej dziedzinie – przygotowywaniu kremów do ciast. W niektórych przypadkach okazało się, że pomimo użycia śmietanki dobrej firmy, wyciągnięcia jej bezpośrednio z lodówki, tuż przed ubijaniem: albo śmietanka nie chciała się ubić albo krem nie wyszedł. Test nasz podpowie, która śmietanka nie będzie generowała podobnych problemów.

Przyznam też szczerze, że samo przeprowadzanie testu pozwoliło mi uzupełnić i poszerzyć znajomość terminologii. Każdy z nas codziennie spotyka się z różnymi pojęciami (UHT, pasteryzacja czy karagen), ale nie koniecznie potrafimy wyjaśnić czego dotyczą. Dzięki temu testowi postaram się unikać produktów, które są mniej naturalne, niż by się mogło wydawać.

Podczas realizacji testu, niektóre śmietanki nie ubiły się nam, a tym samym mielibyśmy spore problemy z przygotowaniem kremu. Na tych śmietankach test powtórzyliśmy drugi raz, by być pewnym, że nie miały one np. „gorszego dnia” 🙂 . Śmietanki, których nie polecamy, ze względu na brak możliwości ich ubicia, to śmietanki firm: Pilos, KaMos, FigAnd i BAKOMA. Tych śmietanek będziemy unikać.

Natomiast śmietanki, które możemy polecić z czystym sercem to śmietanki firm: Strzałkowo 30%, Piątnica 36% i 42%, Miletto 30%, Jana 30% w kubeczku, OSM Rawicz 30% i Milbona BIO 30%. Są to śmietanki, które dobrze i szybko się ubiły, bardzo dobrze smakują. I co najważniejsze: nie zawierają dodatków chemicznych typu E407, E471. POLECAMY!

Test niezależny przygotowany przez KuchniaMagdy.pl

 

Subskrybuj
Powiadom o
guest
30 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Super test! Dużo się dowiedziałam z tego artykułu. Dziękuję.

Milka
Milka
1 rok temu

Teraz wiem dlaczego nie mogłam ubić śmietanki. Myślałam że to ja coś źle robię, a to po prostu śmietanka do d.. 🙂

aga
aga
1 rok temu

Ja używam śmietanki z Piątnicy i nigdy nie zawiodłam się na niej! Bardzo fajny przegląd wszystkich no prawie wszystkich śmietanek. Pozdrawiam.

Ruda
Ruda
1 rok temu

Szukałam testu śmietanek kremówek na necie i powiem szczerze że jedyny taki w Polsce! Duża ilość testowanych śmietanek! Dużo ciekawych informacji. Dobra robota Kuchnia Magdy. Pozdrawiam

Evelina
Evelina
1 rok temu
Odpowiedź do  Ruda

Dziękuję Wam za ten test, doceniam nakład pracy, dzięki której mam teraz dużo łatwiejszy wybor

Wrrrrr
Wrrrrr
1 rok temu

Super, że powstał taki test. Właśnie straciłam czas i pieniądze na ubijaniu śmietany „w plamy” wrrrr. Dziękuję, już wiem, że nie ma jak Piątnica?

Elwira
Elwira
1 rok temu

Dziękuję bardzo za ten test. W pieczeniu ciast dopiero raczkuję, więc dla mnie to ogromna pomoc. Dobra robota:)

Karolina
Karolina
11 miesięcy temu

Super, ze trafiłam na ten post! Zawsze używałam łowickiej 36%, bo jakoś nie ufałam tym Śmietankom z kubeczka z lodówek, wolałam kartoniki. Tym razem spróbuje piatnica 36% 🙂 pozdrawiam

Alan
Alan
11 miesięcy temu

Jest błąd. Ta od presidenta to nie śmietanka, tylko śmietana. To duża różnica, bo śmietana zawiera kultury bakterii do jej lekkiego zakwaszenia. Dlatego też w smaku była nie dobra. Ona nie służy do bitej śmietany.

Luke Woody
Luke Woody
11 miesięcy temu

Większośc z tych produktów to oszustwo. śmietanka i śmietana to tylko bez dodatków.Żaden karagen czy inny stabilizator. Jak to jest w skąłdzie to oszustwo i nie powinno być nazywane śmietaną/smietanką. Faknie by było aby w rankingu bały tylko udział produkty czyste – bez dodatków

Dorota
Dorota
10 miesięcy temu

Dobra robota !

matwap
matwap
10 miesięcy temu

Dziękuje za test!
Mam pytanie: w jakich sklepach (sieci) można się zaopatrzyć w śmietankę z Strzałkowa?
pozdrawiam

Maciej
Maciej
4 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Produkty ze Strzałkowa, nie tylko śmietanka, są dostępne w sieciach Carreffour (ale nie w Express) na pewno w Warszawie, nie wiem jak w innych miastach

Anna
Anna
8 miesięcy temu

Swietny test. Bardzo dziekuje za niego.

agatasi
8 miesięcy temu

TAK MYŚLAŁAM,ŻE POLSKĄ BAKOMĘ OCENIĄ NAJNIŻEJ…..MEDIA W RĘKACH SZWABÓW

Paulina
Paulina
6 miesięcy temu

Śmietana z biedronki nigdy mi jeszcze dobra nie wyszła, albo się nie ubija, albo się zważy i tak zawsze … Dziękuję za podpowiedzi, które śmietany warto kupować 🙂

Renata
Renata
5 miesięcy temu

Bardzo rzetelny przegląd śmietanek . Bardzo dziękuje . Więcej takich testów. pozdrawiam

Johnny
Johnny
5 miesięcy temu

Polecam sprawdzić rzeczywisty skład śmietanek Piątnicy, niestety firma ta oszukuje i nie podaje na opakowaniu, że jej śmietanki zawierają dodatkowo:
-Skrobię kukurydzianą modyfikowaną
-Pektyny (E330)

Nie wiem jak jest to możliwe że ta firma robi takie przekręty bezkarnie.

Krystyna
Krystyna
3 miesięcy temu

A ja używam śmietanki z Lidla i nigdy mnie nie zawiodła. Za każdym razem dobrze się ubiła

Bożena
Bożena
3 miesięcy temu

Świetny test, ale mojej ulubionej śmietanki nie ma. Polecam tę firmy KLIMEKO.

Mao
Mao
1 miesiąc temu

A czy ktos podpowie mi ktora zawiera naturalny tluszcz zwierzecy? Czy wszystkie sa badziewiem z tluszczem roslinnym? A jak to sie ma do ubijania na maslo?