Dodano do testu nową śmietankę VEGAN o nazwie Rama Crema 100% PLANT-BASED.
Zapewne nie jeden raz używaliśmy śmietanki do deserów lub do kremów do ciast. Pewne jest, że na rynku mamy sporą ilość śmietanek. A czy zastanawialiśmy się ile ich jest, czy są one wszystkie takie same, a może czymś się różnią? Jak się okazuje śmietanka śmietance nie jest równa. Dlatego przeprowadziliśmy test śmietanek kremówek, sprawdzając, która będzie dobrze się ubijała i dobrze smakowała. W teście przygotowanym przez KuchniaMagdy.pl zebraliśmy dla Państwa, aż 32 produktów rożnych firm, dostępnych na polskim rynku!
Aby dobrze zrozumieć test musimy poznać parę terminów.
Śmietanka kremówka
Jest półproduktem mlecznym, z którego wyrabia się śmietanę i inne produkty mleczne. Stosuje się ją do deserów i kremów do ciast. Zawartość tłuszczu w śmietance kremówce wynosi 30% i 36% a nawet 42%, w zależności od rodzaju śmietany.
Pasteryzacja
To proces podgrzewania mleka w temperaturze 75-90°C przez 15 sekund. Proces ten służy eliminacji drobnoustrojów. Metoda ta nie jest 100% pewna, więc termin ważności śmietanki nie jest zbyt długi.
UHT
Skrót ten oznacza „ultra high temperature processing”. Mleko podgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury 120-135°C przez kilka sekund. Następnie mleko natychmiast się schładza do temperatury pokojowej. W ten sposób niszczy się wszystkie bakterie, zarówno szkodliwe dla zdrowia jak i prozdrowotne bakterie mlekowe. Mleko traci również witaminy z grupy B, witaminę C i kwas foliowy. Podgrzewanie mleka do tak wysokiej temperatury sprawia, że białko mleka ulega daleko idącej degradacji. Na skutek czego zawarty w niej wapń ulega wytrąceniu i uzupełnia się go sztucznie.
Homogenizacja
Proces polegający na wytwarzaniu jednorodnej mieszaniny ze składników, które w warunkach normalnych nie mieszają się ze sobą.
Karagen E407
Używa się go jako substancji zagęszczającej w przemyśle spożywczym. Dodawany jest do różnych produktów spożywczych, między innymi do śmietanki.
Według zagranicznych badań karagen jest szkodliwy. Więcej na ten temat w języku angielskim TUTAJ.
Test wykonano
Wszystkie śmietanki były schładzane w lodówce min 12 godz. Mikser, który użyto w teście, to mikser ręczny firmy Bosch o mocy 575 W. Test smaku przeprowadziłam na sobie i na moim mężu. 😉
Ocena
Kryteria oceny które braliśmy pod uwagę to:
- występowanie w śmietance stabilizatora karagenu;
- smak śmietanki (ta ocena jest subiektywna, bo każdy z nas ma inny smak i inaczej może oceniać ten sam produkt);
- czas ubijania śmietanki;
- kolor,
- konsystencja,
Zaznaczam, że kolejność testowanych śmietanek jest przypadkowa.
Śmietanka Mlekovita 30% tłuszczu, pasteryzowana
Test rozpoczniemy od śmietanki polskiej firmy Mlekovita.
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1204 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20 g
Węglowodany 3,2 g, w tym cukry 3,2 g
Białko 2.3 g
Sól 0,1 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł ….. min. Praktycznie w ogóle nie można ubić jej na sztywno! Jeżeli śmietankę chcemy ubić na sztywno i będziemy używać do kremu, np. do tortu, to radzę użyć fixy do śmietanki, zagęścić krem serkiem mascarpone lub użyć żelatyny. Dotyczy to prawie wszystkich śmietanek z firmy Mlekovita, oprócz śmietanki 36%. W smaku dobra.
Ocena:
Śmietanka Mlekovita 30% tłuszczu, UHT
Kolejna śmietanka jest również z firmy Mlekovita Polska. Różni się od poprzedniej tym, że nie jest pasteryzowana, tylko poddana obróbce UHT.
Pojemność opakowania – 500 ml.
Skład: śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1204 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20 g
Węglowodany 3,2 g, w tym cukry 3,2 g
Białko 2.3 g
Sól 0,1 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł ….. min. Praktycznie w ogóle nie można ubić jej na sztywno! Jeżeli śmietankę chcemy ubić na sztywno i będziemy używać do kremu, np. do tortu, to radzę użyć fixy do śmietanki, zagęścić krem serkiem mascarpone lub użyć żelatyny. Dotyczy to prawie wszystkich śmietanek z firmy Mlekovita, oprócz śmietanki 36%. W smaku dobra.
Ocena:
Śmietanka Mlekovita 36% tłuszczu, UHT
Następna propozycja to również śmietanka z firmy Mlekovita, ale tym razem z większą zawartością tłuszczu bo 36%.
Pojemność opakowania – 500 ml.
Skład: śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1412 kJ/343 kcal
Tłuszcz 36 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 23 g
Węglowodany 2,7 g, w tym cukry 2,7 g
Białko 2.0 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 50 sek. Śmietanka dobrze i szybko się ubija. W smaku dobra, mimo że zawiera karagen. Idealna do kremów.
Ocena:
Śmietanka Mleczna Dolina 30% tłuszczu, pasteryzowana, homogenizowana
Kolejna testowana śmietanka to śmietanka Mleczna Dolina, również firmy Mlekovita, jednak wyprodukowana jest specjalnie dla sieci Biedronka.
Pojemność opakowania – 330 ml.
Skład: śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1204 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20 g
Węglowodany 3,2 g, w tym cukry 3,2 g
Białko 2.3 g
Sól 0,1 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł ….. min. Praktycznie w ogóle nie można ubić jej na sztywno! Jeżeli śmietankę chcemy ubić na sztywno i będziemy używać do kremu, np. do tortu, to radzę użyć fixy do śmietanki, zagęścić krem serkiem mascarpone lub użyć żelatyny. W smaku dobra.
Ocena:
Śmietanka Mleczna Dolina 30% tłuszczu, UHT
Śmietanka Mleczna Dolina, ale tym razem UHT. Wyprodukowana jest również specjalnie dla sieci Biedronka. Dodatkowo śmietanka jest wolna od GMO, tzn. powstała z mleka od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (GMO – organizmy zmodyfikowane genetycznie)
Pojemność opakowania – 330 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 3 min. Śmietanka “Mleczna Dolina” różni się od poprzedniej nie tylko opakowaniem. Jest to również śmietanka UHT. Ubija się w miarę dobrze. W smaku dobra, ale tak jak poprzedniczki zawiera karagen!
Ocena:
Śmietanka Milbona BIO 30% tłuszczu, pasteryzowana
Śmietanka niemieckiej firmy Milbona Bio dostępna w sieci sklepów Lidl.
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: śmietanka z rolnictwa ekologicznego.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1217 kJ/295 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18,9 g
Węglowodany 3,6 g, w tym cukry 3,6 g
Białko 2.7 g
Sól 0,13 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min. Śmietanka bardzo dobrze i szybko się ubija. W smaku również jest bardzo dobra. Nie zawiera stabilizatorów oraz nie rozwarstwia się, jak producent ostrzegał na opakowaniu.
Ocena:
Śmietanka Pilos 30% tłuszczu, pasteryzowana
Śmietanka niemieckiej firmy Pilos, dostępna również w sieci sklepów Lidl. Jak producent zapewnia śmietanka jest wolna od GMO, tzn. powstała z mleka od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (GMO – organizmy zmodyfikowane genetycznie).
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1205 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20,7 g
Węglowodany 3,2 g, w tym cukry 3,2 g
Białko 2.4 g
Sól 0,07 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł powyżej 7 min. Powyżej tego czasu test przerwaliśmy, ponieważ mimo długiego czasu ubijania, śmietanka się nie ubiła. Test powtórzono na kolejnej śmietance. Niestety ta również się nie ubiła! Oczywiście przeprowadziliśmy próbę smaku, mimo że nie udało się ubić i powiem szczerze: jest niedobra.
Ocena:
Śmietanka Piątnica 30% tłuszczu, pasteryzowana
Następna śmietanka to śmietanka z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Piątnicy. Śmietanka jest wolna od GMO tzn. powstała z mleka od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (GMO – organizmy zmodyfikowane genetycznie).
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1204 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,3 g, w tym cukry 3,3 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min. Śmietanka fajnie się ubija. W smaku jest bardzo dobra i ma ładny kolor. Szkoda, że zawiera stabilizator karagen!
Ocena:
Śmietanka Piątnica 36% tłuszczu, pasteryzowana, homogenizowana
Druga śmietanka z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Piątnicy. Tym razem z 36% zawartością tłuszczu. Śmietanka jest wolna od GMO tzn. powstała z mleka od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (GMO – organizmy zmodyfikowane genetycznie). Nie zawiera zagęszczaczy.
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: śmietanka.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1426 kJ/346 kcal
Tłuszcz 36 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22 g
Węglowodany 3,3 g, w tym cukry 3,3 g
Białko 2.2 g
Sól 0,05 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 20 sek. Śmietanka zawiera 36% tłuszczu, jest dosyć gęsta, dlatego szybko można ją ubić. Idealnie nadaje się do kremów. Dobra w smaku, fajnie kremowa. Bardzo dużą zaletą jest to, że nie zawiera zagęszczaczy.
Ocena:
Śmietanka Piątnica 42% tłuszczu, pasteryzowana, homogenizowana
Kolejna śmietanka z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Piątnicy, która zawiera, aż 42% tłuszczu. Śmietanka jest wolna od GMO tzn. powstała z mleka od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (GMO – organizmy zmodyfikowane genetycznie). Nie zawiera karagenu!
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: śmietanka.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1648 kJ/400 kcal
Tłuszcz 42 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 26 g
Węglowodany 3,3 g, w tym cukry 3,3 g
Białko 2.2 g
Sól 0,05 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 20 sek. Jest to jedyna śmietanka z zawartością tłuszczu 42%, jaką spotkałam na polskim rynku. Myślałam, że śmietanka jest gęsta z powodu dużej zawartości tłuszczu, ale w konsystencji przypomina śmietankę 36%. Bardzo szybko się ubija i jest bardzo dobra w smaku. Idealnie nadaje się do kremów.
Ocena:
Śmietanka Zott 30% tłuszczu, pasteryzowana
Kolejny produkt niemieckiej firmy Zott.
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1209 kJ/293 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20,1 g
Węglowodany 3,4 g, w tym cukry 3,4 g
Białko 2.3 g
Sól 0,10 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 40 sek. Dobrze się ubijała, ale w smaku nie jest za dobra. Ma chemiczny posmak, pewno od zagęszczaczy.
Ocena:
Śmietanka Tesco 30% tłuszczu, pasteryzowana
Śmietanka wyprodukowana w Polsce, dla sieci Tesco. Tak zapewnia producent. Na opakowaniu brak jest informacji, gdzie dokładnie została wyprodukowana śmietanka i przez jaką firmę. Sprawdzając popularnym programem do kodów kreskowych, wyświetliło mi się, że jest to produkt angielski. Nie zawiera substancji zagęszczających. Pierwszy produkt, do której nie musiałam używać lupy powiększającej, żeby przeczytać skład i wartości odżywcze na opakowaniu.
Pojemność opakowania – 330 ml.
Skład: śmietanka.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 30 sek. Śmietanka dobrze się ubijała, jednak ma żółtawy odcień. W smaku jest dziwna, ani dobra, ani zła, ale ….
Ocena:
Śmietanka Strzałkowo 30% tłuszczu, pasteryzowana
Śmietanka wyprodukowana przez Spółdzielnie Mleczarską w Strzałkowie. Produkt można kupić tylko w województwach: Wielkopolskim, Mazowieckim, Warmińsko-Mazurskim, Kujawsko- Pomorskim, Pomorskim, Zachodnio-Pomorskim, Śląskim.
Pojemność opakowania – 250 ml.
Skład: śmietanka.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1210 kJ/294 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 19 g
Węglowodany 3,6 g, w tym cukry 3,4 g
Białko 2.3 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 50 sek. Bardzo dobrze się ubija. Bardzo dobra w smaku, puszysta, nie zawiera zagęszczaczy. Szkoda tylko, że śmietanka nie jest dostępna w całej Polsce.
Ocena:
Śmietanka Miletto 30% tłuszczu
Śmietanka wyprodukowana w Polsce, przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Czarnkowie. Na opakowaniu nie ma informacji czy śmietanka jest pasteryzowana, czy UHT!
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: śmietanka.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1207 kJ/293 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20 g
Węglowodany 3,4 g, w tym cukry 3,4 g
Białko 2.3 g
Sól 0,10 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 45 sek. Fajnie się ubijała i jest dobra w smaku. Gwiazdkę zabieramy za to, że producent nie dał informacji na opakowaniu, czy produkt jest pasteryzowany czy UHT.
Ocena:
Śmietanka Jana 30% tłuszczu, pasteryzowana
Śmietanka wyprodukowana w Polsce, przez Średzką Spółdzielnię Mleczarską “Jana”.
Pojemność opakowania – 250 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 21 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 40 sek. Śmietanka w pojemniku kartonowym. Żeby ją otworzyć musimy zaopatrzyć się w nożyczki. Dobrze się ubijała.
Ocena:
Śmietanka Jana 30% tłuszczu, pasteryzowana
Śmietanka wyprodukowana w Polsce, przez Średzką Spółdzielnię Mleczarską “Jana”.
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: śmietanka.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 21 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 40 sek. Śmietanka tej samej firmy “Jana”, którą wcześniej testowaliśmy, tylko w opakowaniu typu kubeczek. Niby ten sam produkt, tylko inne pudełeczko, ale nie do końca. Śmietanka, w wersji w kubeczku, nie zawiera karagenu! Dobra w smaku.
Ocena:
Śmietanka OSM Rawicz 30% tłuszczu, pasteryzowana
Śmietanka wyprodukowana w Polsce, przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Rawiczu. Dostępna w polskiej sieci sklepów “Dino”.
Pojemność opakowania – 500 ml.
Skład: śmietanka z mleka.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 30 sek. Po ubiciu zrobiło się jej bardzo dużo. Bardzo dobra w smaku, nie zawiera karagenu. Jedna z moich faworytek.
Ocena:
Śmietanka OSM Rawicz 30% tłuszczu, pasteryzowana
Śmietanka wyprodukowana w Polsce, przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Rawiczu.
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: śmietanka z mleka.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł również około 1 min 30 sek. Śmietanka nie rożni się od poprzedniej, ponieważ wyprodukowana jest przez tą samą firmę co poprzedniczka. Zawiera te same składniki, ale jest to wersja w kubeczku o pojemności 200 ml. W smaku bardzo dobra i po ubiciu robi się jej bardzo dużo.
Ocena:
Śmietanka Paturges 30% tłuszczu, pasteryzowana
Śmietanka wyprodukowana, przez ZPM Mlecz Sp. Z o.o. w Wolsztynie.
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 30 sek. Po dodaniu cukru pudru straciła swoją puszystość i zrobiła się luźna. W smaku taka sobie.
Ocena:
Śmietanka Mleczna Polana 30% tłuszczu, pasteryzowana
Na opakowaniu brak informacji przez jaką firmę została wyprodukowana. Widnieje tylko informacja, że została wyprodukowana dla: Polskich Supermarketów.
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: śmietanka.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1193 kJ/290 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20 g
Węglowodany 2,9 g, w tym cukry 2,8 g
Białko 2.0 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 40 sek. Śmietanka szybko się ubiła, nie zawiera karagenu. Tylko w smaku taka nijaka.
Ocena:
Śmietanka Łowicka 30% tłuszczu, UHT
Wyprodukowana przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Łowiczu. Śmietanka dostępna jest między innymi w sklepie Delikatesy Centrum.
Pojemność opakowania – 250 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 40 sek. Śmietanka ma ładny biały kolor. Dobra w smaku.
Ocena:
Śmietanka Łowicz 30% tłuszczu, UHT, bez laktozy
Wyprodukowana przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Łowiczu. Śmietanka dostępna jest między innymi w sklepie Biedronka.
Pojemność opakowania – 500 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 30 sek. Śmietanka ma ładny biały kolor. Dobra w smaku. Śmietanka bez laktozy, czyli polecana osobom z problemem nietolerancji laktozy. Dodaje jedną gwiazdkę za to, że jako śmietanka jest bez laktozy.
Ocena:
Śmietanka Łowicka 36% tłuszczu, UHT
Wyprodukowana przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Łowiczu. Śmietanka dostępna jest w między innymi w sklepie Delikatesy Centrum.
Pojemność opakowania – 500 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1417 kJ/344 kcal
Tłuszcz 36 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22 g
Węglowodany 3,0 g, w tym cukry 3,0 g
Białko 2.0 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min. Jak wlewałam ją do miski, to w niczym nie przypominała śmietanki 36%, ponieważ była rzadka jak śmietanka 30%. Szybciej ubiła się śmietanka tej samej firmy, tylko z 30% zawartością tłuszczu. Dobra w smaku.
Ocena:
Śmietanka Gostyńska 30% tłuszczu, UHT
Wyprodukowana przez Spółdzielnię Mleczarską w Gostyniu.
Pojemność opakowania – 250 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/287 kcal
Tłuszcz 21 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,1 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 4 min. Śmietanka ma ładny biały kolor. Średnia w smaku. Jak dla mnie trochę długi czas ubijania.
Ocena:
Śmietanka Łaciata 30% tłuszczu, UHT
Wyprodukowana przez Spółdzielnię Mleczarską “MLEKPOL” w Grajewie. Na opakowaniu widnieje informacja, że produkt powstał z polskiego mleka, od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (GMO – organizmy zmodyfikowane genetycznie).
Pojemność opakowania – 250 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1204 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 19 g
Węglowodany 3,3 g, w tym cukry 3,3 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł ponad 2 min 40 sek. Śmietankę ubijaliśmy dwa razy. Za pierwszym razem śmietanka w ogóle się nie ubiła. Test powtórzyliśmy. Tym razem ubiła się, ale nie jest na tyle zwarta i puszysta, żeby nadawała się do kremów. Smak śmietanki jest średni i zostawia w ustach posmak chemiczny.
Ocena:
Śmietanka Łaciata 36% tłuszczu, UHT
Druga śmietanka wyprodukowana przez Spółdzielnię Mleczarską “MLEKPOL” w Grajewie, ale tym razem z zawartością tłuszczu 36%. Na opakowaniu widnieje informacja, że produkt powstał z polskiego mleka, od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (GMO – organizmy zmodyfikowane genetycznie).
Pojemność opakowania – 1 L.
Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1415 kJ/344 kcal
Tłuszcz 36 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 23 g
Węglowodany 3,3 g w tym cukry 3,3 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 20 sek. Śmietanka szybciutko się ubiła. W smaku dobra, kremowa. Idealna do tortów. Moja córka powiedziała, że ma najładniejsze opakowanie ze wszystkich śmietanek 🙂
Ocena:
Śmietanka KaMos 30% tłuszczu, pasteryzowana
Śmietanka wyprodukowana przez Spółdzielnię Mleczarską “KaMos” z Kamiennej Góry.
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: śmietanka, stabilizatory: karagen E407 oraz emulgator: E471.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/240 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 17,9 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł ponad 7 min. Test został przerwany, ponieważ mimo długiego ubijania, śmietanka tylko lekko zgęstniała. Test powtórzono na nowej śmietance. Również nie można było jej ubić. Niedobra w smaku – czuć chemiczny posmak. Ten chemiczny posmak pozostaje w ustach jeszcze po jakimś czasie od spożycia! Nie dość, że śmietanka zawiera karagen E407, to jeszcze dodano do niej emulgator E471! (emulgator E471 – środek ułatwiający uzyskanie emulsji z oleju i wody)
Ocena:
Śmietanka Kaufland Classic 30% tłuszczu, pasteryzowana
Śmietanka wyprodukowana w Niemczech, jak sama nazwa wskazuje dla sieci Kaufland.
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator: karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1209 kJ/293 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 21 g
Węglowodany 3,4 g, w tym cukry 3,4 g
Białko 2.4 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 40 sek. Śmietanka dobrze się ubija, a smak jest OK, ale nie zachwyca. Do tego zawiera karagen. A druga sprawa, że mimo jej ubicia, nie jest puszysta.
Ocena:
Śmietanka MU 30% tłuszczu, UHT
Śmietanka wyprodukowana przez Spółdzielnię Mleczarską WART-MILK w Sieradzu. Śmietankę zamówiłam w sklepie internetowym, ponieważ nigdzie w mojej okolicy nie mogłam jej dostać. Sprzedawana jest w pół litrowym kartoniku.
Pojemność opakowania – 500 ml.
Skład: śmietanka, stabilizatory: karagen, mleczan wapnia.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1202 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,2 g, w tym cukry 3,2 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 2 min 30 sek. Z ubiciem nie było problemów, ale po dodaniu cukru pudru straciła na puszystości i gęstości. Zrobiła się rzadka! Smak śmietanki nie zachwyca. Na pewno nie nadaje się do kremu, chyba że zagęścimy żelatyną lub fixem do śmietany.
Ocena:
Śmietanka MU 36% tłuszczu, UHT
Śmietanka wyprodukowana przez Spółdzielnię Mleczarską WART-MILK w Sieradzu. Śmietankę zamówiłam w sklepie internetowym, ponieważ nigdzie w mojej okolicy nie mogłam jej dostać. Sprzedawana jest w pół litrowym kartoniku.
Pojemność opakowania – 500 ml.
Skład: śmietanka, stabilizatory: karagen, mleczan wapnia.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1420 kJ/345 kcal
Tłuszcz 36 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.1 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł około 1 min 50 sek. Z ubiciem nie było żadnych problemów. Smak śmietanki nie zachwyca. Przez obróbkę UHT wapń uległa wytrąceniu i producent uzupełnił go sztucznie mleczanem wapnia.
Ocena:
Śmietanka FigAnd 30% tłuszczu, pasteryzowana, homogenizowana
Śmietanka wyprodukowana przez Zakłady Mleczarskie FigAnd z Wolanowa. Przypadkiem natknęłam się na nią w supermarkecie Auchan, nigdy wcześniej jej nie widziałam. Firma nic mi nie mówi. Oczywiście musiałam ją kupić i przetestować.
Pojemność opakowania – 180 ml.
Skład: śmietanka.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1200 kJ/291 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g
Białko 2.2 g
Sól 0,10 g
Nasz test: Czas ubijania 180 ml produktu wyniósł ponad 7 min. Śmietanka się nie ubiła. Druga próba ubicia śmietanki również zakończył się fiaskiem! A szkoda, bo nie zawiera zagęszczaczy i nie jest droga.
Ocena:
Śmietanka Bakoma 30% tłuszczu, sterylizowana
Śmietanka wyprodukowana przez firmę Bakoma Sp. z o.o. Ciężko ją dostać, bo nie znalazłam jej w żadnym supermarkecie, ani w innym większym sklepie. Dopiero spotkałam ją i kupiłam w małym osiedlowym sklepiku. Okazyjnie od święta można ją kupić w sieci Biedronka.
Pojemność opakowania – 330 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator karagen.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1201 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,3 g, w tym cukry 3,3 g
Białko 2.1 g
Sól 0,1 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł ponad 7 min. Następna śmietanka, która w ogóle się nie ubiła. Test wykonano drugi raz i niestety sytuacja się powtórzyła. Spodziewałam się czegoś więcej po tak znanej firmie.
***
W odpowiedzi na komentarz pod naszym adresem postanowiliśmy przetestować jeszcze raz śmietankę kremówkę polskiej firmy Bakoma. Zarzucono nam, że jesteśmy pod presją Szwabów i dlatego nie chwalimy bardziej tego co polskie. W poprzednich testach ta właśnie śmietanka została przez nas oceniona na jedną gwiazdkę, ponieważ ma kłopoty z ubiciem się (wręcz nie można jej ubić na sztywno) a przecież zawiera karagen.
No więc przeprowadziliśmy test po raz trzeci. Zmiana opakowania nie wypłynęła na jej skład, ani na możliwość jej ubicia bez dodatkowych wspomagaczy. Po 5 minutach ubijania śmietanka nadal jest płynna.
Mimo że firma polska (nie jednokrotnie wspieraliśmy i wspieramy TO CO POLSKIE) to niestety nie ma co chwalić.
Ocena:
Śmietanka Rolmlecz 36% tłuszczu, UHT
Ostatnia testowana śmietanka to śmietanka wyprodukowana przez Spółdzielnie Mleczarską “Mlekpol” w Grajewie Odział ZPM w Zambowie o nazwie Luksusowa śmietanka tortowa.
Pojemność opakowania – 500 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator E407.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1415 kJ/344 kcal
Tłuszcz 36 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 23 g
Węglowodany 2,9 g, w tym cukry 2,9 g
Białko 2.0 g
Sól 0,1 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł tylko 1 minutę, czyli dosyć szybko. Ładnie się ubiła, ma ładny biały kolor . W smaku była dziwna. Niby dobry, ale jak się ją jadło, czuć było, jak by śmietanka była wodnista.
Ocena:
Śmietanka Kanka 30% tłuszczu, UHT
Śmietanka wyprodukowana przez Okręgową Spółdzielnie Mleczarską “WART-MILK” z Sieradza.
Pojemność opakowania – 500 ml.
Skład: śmietanka, stabilizator karagen, mleczan wapnia.
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1202 kJ/292 kcal
Tłuszcz 30 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
Węglowodany 3,2 g, w tym cukry 3,2 g
Białko 2.2 g
Sól 0,08 g
Nasz test: Czas ubijania 200 ml produktu wyniósł 3 minuty, czyli dosyć szybko. Ładnie się ubiła, ma ładny biały kolor. W smaku nie była zła.
Ocena:
Śmietanka Rama Creme 31% tłuszczu
Najnowsza testowana śmietanka wyprodukowana jest przez firmę Upfield Polska Sp. z o.o. z Warszawy. Można ją kupić w sieci sklepów “Biedronka”
Pojemność opakowania – 200 ml.
Skład: roztwór białka z soczewicy (woda, 1,1 mąka z soczewicy), olej i tłuszcz rośliny 31% (kokosowy, rzepakowy), cukier, modyfikowana skrobia kukurydziana, emulatory (lecytyny słonecznikowe, estry sacharozy i kwasów tłuszczowych, mono-diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętajeńskiego), aromat naturalny, sól, barwnik (karoteny)
Wartość odżywcza produktu w 100 ml
Wartość energetyczna 1205 kJ/292 kcal
Tłuszcz 31 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22 g
Węglowodany 2,3 g, w tym cukry 1,3 g
Białko 0,6 g
Sól 0,11 g
Nasz test: Śmietanka Wegańska w całości 100% roślinna, jak producent pisze. Czas ubijania bardzo szybki, bo tylko 45 sek. Rewelacja prawda? Ale nie do końca! Po składzie widać, dlaczego tak szybko się ubiła, bo więcej w niej sztucznych składników niż naturalnych. Dla mnie w smaku bardzo kiepska. Czuć, że jemy chemię. Ocena tylko jedna gwiazdka – za szybkie ubijanie!
Ocena:
Na koniec kilka słów
Po pierwsze nasz test jest w dużej mierze subiektywny, jednakże podparty czy to stoperem (przy liczeniu czasu ubijania) czy np. oceną wizualną (jak w przypadku określenia koloru śmietanki czy jej objętości).
Test przeprowadziliśmy na około 30 śmietankach dostępnych w naszej okolicy, ale jest ich o wiele więcej. Więcej producentów, więcej rodzajów, a przede wszystkim więcej różnorodnych opakowań, nawet tej samej śmietanki. Jeśli uda nam się jeszcze jakąś zakupić będziemy test uzupełniać.
Jak wynika z naszego testu: śmietanka śmietance nie równa. Różnią się one składem, oraz samą przydatnością w naszej dziedzinie – przygotowywaniu kremów do ciast. W niektórych przypadkach okazało się, że pomimo użycia śmietanki dobrej firmy, wyciągnięcia jej bezpośrednio z lodówki, tuż przed ubijaniem: albo śmietanka nie chciała się ubić albo krem nie wyszedł. Test nasz podpowie, która śmietanka nie będzie generowała podobnych problemów.
Przyznam też szczerze, że samo przeprowadzanie testu pozwoliło mi uzupełnić i poszerzyć znajomość terminologii. Każdy z nas codziennie spotyka się z różnymi pojęciami (UHT, pasteryzacja czy karagen), ale nie koniecznie potrafimy wyjaśnić czego dotyczą. Dzięki temu testowi postaram się unikać produktów, które są mniej naturalne, niż by się mogło wydawać.
Podczas realizacji testu, niektóre śmietanki nie ubiły się nam, a tym samym mielibyśmy spore problemy z przygotowaniem kremu. Na tych śmietankach test powtórzyliśmy drugi raz, by być pewnym, że nie miały one np. “gorszego dnia” 🙂 . Śmietanki, których nie polecamy, ze względu na brak możliwości ich ubicia, to śmietanki firm: Pilos, KaMos, FigAnd i BAKOMA. Tych śmietanek będziemy unikać.
Natomiast śmietanki, które możemy polecić z czystym sercem to śmietanki firm: Strzałkowo 30%, Piątnica 36% i 42%, Miletto 30%, Jana 30% w kubeczku, OSM Rawicz 30% i Milbona BIO 30%. Są to śmietanki, które dobrze i szybko się ubiły, bardzo dobrze smakują. I co najważniejsze: nie zawierają dodatków chemicznych typu E407, E471. POLECAMY!
Test niezależny przygotowany przez KuchniaMagdy.pl
Super test! Dużo się dowiedziałam z tego artykułu. Dziękuję.
Teraz wiem dlaczego nie mogłam ubić śmietanki. Myślałam że to ja coś źle robię, a to po prostu śmietanka do d.. 🙂
Ja używam śmietanki z Piątnicy i nigdy nie zawiodłam się na niej! Bardzo fajny przegląd wszystkich no prawie wszystkich śmietanek. Pozdrawiam.
Szukałam testu śmietanek kremówek na necie i powiem szczerze że jedyny taki w Polsce! Duża ilość testowanych śmietanek! Dużo ciekawych informacji. Dobra robota Kuchnia Magdy. Pozdrawiam
Dziękuję za miłe słowa. Również pozdrawiamy!
Dziękuję Wam za ten test, doceniam nakład pracy, dzięki której mam teraz dużo łatwiejszy wybor
Super, że powstał taki test. Właśnie straciłam czas i pieniądze na ubijaniu śmietany “w plamy” wrrrr. Dziękuję, już wiem, że nie ma jak Piątnica?
Dziękuję bardzo za ten test. W pieczeniu ciast dopiero raczkuję, więc dla mnie to ogromna pomoc. Dobra robota:)
Super, ze trafiłam na ten post! Zawsze używałam łowickiej 36%, bo jakoś nie ufałam tym Śmietankom z kubeczka z lodówek, wolałam kartoniki. Tym razem spróbuje piatnica 36% 🙂 pozdrawiam
Również pozdrawiam.
Jest błąd. Ta od presidenta to nie śmietanka, tylko śmietana. To duża różnica, bo śmietana zawiera kultury bakterii do jej lekkiego zakwaszenia. Dlatego też w smaku była nie dobra. Ona nie służy do bitej śmietany.
Większośc z tych produktów to oszustwo. śmietanka i śmietana to tylko bez dodatków.Żaden karagen czy inny stabilizator. Jak to jest w skąłdzie to oszustwo i nie powinno być nazywane śmietaną/smietanką. Faknie by było aby w rankingu bały tylko udział produkty czyste – bez dodatków
Jakbyśmy brali pod uwagę produkty bez dodatków chemii to bez sensu było by robić taki test, ponieważ tych śmietanek na rynku jest bardzo mało. Pozdrawiam serdecznie.
Dobra robota !
Dziękuje za test!
Mam pytanie: w jakich sklepach (sieci) można się zaopatrzyć w śmietankę z Strzałkowa?
pozdrawiam
Nie mogę odpowiedzieć na to pytanie ponieważ, śmietankę przywiozła mi kuzynka z Wielkopolski. Śmietankę kupiła w małym lokalnym sklepie, a czy w większej sieci można dostać produkty ze Strzałkowa tego nie wiem. W moim rejonie w ogóle jest niedostępna. Wyślę maila do producenta z zapytaniem w jakich sieciach można dostać ich produkty. Pozdrawiam serdecznie!
Już wszystko wiem. Produkty z mleczarni Strzałkowo można kupić w zależności od miasta między innymi: Społem, Twój Market, Polo-Market i innych lokalnych sklepach spożywczych. Ale trzeba pamiętać że produkty ze Strzałkowa nie dostaniemy we wszystkich regionach!
Produkty ze Strzałkowa, nie tylko śmietanka, są dostępne w sieciach Carreffour (ale nie w Express) na pewno w Warszawie, nie wiem jak w innych miastach
W Krakowie tylko w sieci Carrefour. I to nie zawsze. Nie ma jej prawie na pewno we franczyzach. Inne wyroby ze Strzałkowa też są z klasą. 🙂
Pozdrawiam
Swietny test. Bardzo dziekuje za niego.
Bardzo się cieszę, że podoba się Pani.? Pozdrawiam serdecznie.
TAK MYŚLAŁAM,ŻE POLSKĄ BAKOMĘ OCENIĄ NAJNIŻEJ…..MEDIA W RĘKACH SZWABÓW
Pochwalamy patriotyczne podejście, bo często sami chwalimy i polecamy to co POLSKIE. Ale kłamać nie będziemy. I w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia, że śmietanka jest produkowana przez polską firmę. Test zrobiony jest obiektywnie i wszystkie wyniki, jak czas ubijania czy smak są prawdziwe. Według Pani miałam kłamać i zachwalać tą śmietankę bo wyprodukowana w Polsce? Wychwalać za to, że nie można jej ubić, a może za to, że ma zagęszczacz karagen, szkodliwy dla zdrowia? Super podejście! Jeśli producent coś zmieni, polepszy śmietankę proszę o maila, test zrobię ponownie i zobaczymy wyniki. Oczywiście podzielę się wynikami na stronie kuchniamagdy.pl.… Czytaj więcej »
Śmietana z biedronki nigdy mi jeszcze dobra nie wyszła, albo się nie ubija, albo się zważy i tak zawsze … Dziękuję za podpowiedzi, które śmietany warto kupować 🙂
Bardzo rzetelny przegląd śmietanek . Bardzo dziękuje . Więcej takich testów. pozdrawiam
Dziękuje bardzo ? Pozdrawiam serdecznie.?
Polecam sprawdzić rzeczywisty skład śmietanek Piątnicy, niestety firma ta oszukuje i nie podaje na opakowaniu, że jej śmietanki zawierają dodatkowo:
-Skrobię kukurydzianą modyfikowaną
-Pektyny (E330)
Nie wiem jak jest to możliwe że ta firma robi takie przekręty bezkarnie.
Zgadzam się. Pamiętam, ze skład Piątnicy 36% sprzed kilku lat był długi na kilka linijek. Unikałam jak ognia. I pewnego dnia znikł. A śmietanka jest dokładnie taka sama. W konsystencji i smaku.
Szkoda, ze Strzałkowa nie można nigdzie kupić 🙁
A ja używam śmietanki z Lidla i nigdy mnie nie zawiodła. Za każdym razem dobrze się ubiła
Świetny test, ale mojej ulubionej śmietanki nie ma. Polecam tę firmy KLIMEKO.
U mnie śmietanka z firmy KLIMEKO jest niedostępna, ale spróbuje jakoś ją zdobyć.? Pozdrawiam serdecznie.
Śmietanka firmy Klimeko jest prawie zawsze w “Piotrze i Pawle”. Ma bardzo krótki termin do spożycia i jest droga.
A czy ktos podpowie mi ktora zawiera naturalny tluszcz zwierzecy? Czy wszystkie sa badziewiem z tluszczem roslinnym? A jak to sie ma do ubijania na maslo?
Dzień dobry, czasem po otwarciu schłodzonej kremówki 36% jest ona bardzo gęsta, jak mascarpone. Można ją ubić, ale wcale nie zwiększa objętości i jest zbita, w smaku jak masło. Czy jest to spowodowane słabą jakością, dużą ilością zagęstników? Mogę używać do czegoś takiej śmietany?
Mi się wydaję, że śmietanka robi się gęsta ponieważ jest już stara. Z takiej śmietanki można zrobić masło 😀
Moja ulubiona śmietana z mleczarni Szczerców przez pierwsze 5 dni jest płynna, a po 5 dniach zaczyna gęstnieć. Dowiedziałam się, że to naturalny proces i jeszcze przez kilka kolejnych dni jest zdrowa – nadaje się do spożycia, tylko niestety już płynna nie jest 🙂
Z Piątnicy, no bo skąd 😉😂
😁
Osobiście kupowałem duże ilości śmietanki z Łowicza 36%UHT do produkcji masła i wszystkim zalecam mijać ten produkt szerokiom lukiem. Przetwarzajac śmietanę w masko ja końcowo się pod produktem podpisywałem. Początkowo dostawy były wporzadku, potem zaczęto kombinować z numerami patri. Towar nie zgadzał się z wz aż w końcu zauważyliśmy że produkt zaczyna po prostu pleśnieć… Powiem szczerze… jeden wielki wal. Teraz bierzemy śmietankę z Mlekowity, również 36%UHT i jak narazie jest wszystko wporzadku
W Społem dostępne są dwie śmietanki 30% bez dodatków – Jana i Strzałkowo (ta druga jest homogenizowana, opakowanie w kubku wygląda inaczej niż powyżej).
Na jakiej podstawie czego twierdzi pani iż E407 jest szkodliwy dla zdrowia?
Ja wiem, to temat dość kontrowersyjny i jedne źródła twierdzą że E407 (karagen) jest obojętny dla naszego organizmu, a inne że karagen jest szkodliwy dla zdrowia, szczególnie dla naszych jelit. Badania na zwierzętach (szczurach) potwierdziły, że E407 jest szkodliwy, dla zwierząt, ale zwolennicy twierdzą, że zwierzęta była karmione bardzo dużymi dawkami. Oczywiście karagan został dopuszczony do zastosowania w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Tak samo jest z aspartanem, też został dopuszczony do zastosowania w przemyśle spożywczym jako słodzik, ale czy jest zdrowy?
Temat dość kontrowersyjny a i badania sprzeczne więc można lepiej byłoby zaznaczyć to w artykule zamiast straszyć ludzi?
Nie wiem o jakim badaniu pani mówi, ale najnowsze badania, także te na szczytach wskazują, że nawet 90 dniowe stosowanie go nie ma złego wpływu na zdrowie. Aktualnie nawet Polskie Towarzystwo Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita mówi jedynie o jego ewentualnym ograniczeniu a przecież o choroby jelit jest najczęściej oskarżany.
Pewnie trochę się czepiam, ale cały test pokazuje pani zaangażowanie w sprawę i naprawdę przyjemnie się go czyta po za tym jednym- dwoma zdaniami 🙂
Witam Nie jestem za straszeniem ludzi 😊, Na moment pisania artykułu wniknęłam trochę w tematykę przeze mnie opisywaną i większość
artykułów (w tym opisywanych badań) wskazywało na szkodliwe skutki zażywania karagenu. Jednak biorę pod uwagę, że badania
są sprzeczne i w związku z tym wycofałam informacje o szkodliwości karagenu, badź jego braku.
Pozdrawiam serdecznie. 😀
Ja bardzo mogę polecić jeszcze śmietankę 30% z OSM Skała ( miejscowość pod Krakowem ). Ich wyrobów nie dostanie się wszędzie. Są na terenie Małopolski i podobno też na Śląsku można dostać ich produkty. Śmietanka bez żadnych dodatków. Dodatkowo jest certyfikat przyznany decyzją Kapituły Znaku ” Jakość Tradycja “. Zresztą ogólnie polecam wszelkie wyroby z OSM Skała 🙂
dziekuje bardzo 🙂
Dziękuję bardzo, świetny artykuł ! Bardzo mi się podoba szczególnie porównanie pod względem karagenu, którego staram się unikać 🙂
Dziękuje bardzo 😀
Kurcze, właśnie tego szukałem po obejrzeniu przepisu na “fale Dunaju” na YT. Dziękuję I pozdrawiam 🙂
Gdyby śmietanka Miletto była pasteryzowana, to chyba by była w kartonikowym opakowaniu i długim terminem przydatności. Tak więc autorzy piszą w sposób bezmyślny, po prostu głupio. To jest smutne.
Gdyby była… gdyby była w butelce to może była by wódką! Zgodnie z POLSKIM prawem takie informacje muszę być zawarte na opakowaniu, a domyślać się możemy, co jutro zjemy na obiad! To może opakowania zrobić białe, bo wystarczy się domyśleć co jest w środku. To właśnie co Pan napisał to jest głupota i bezmyślność i udaje mądrego, a widać jak się Pan zna, że ręce opadają.
OSM SKAŁA Smietana w butelce 0,5l 39% bez karagenu i syfu
Przepraszam blad nie 39 a 30%
Śmietanka Łowicz 30% tłuszczu, UHT, bez laktozy – dlaczego śmietanka otrzymała maksymalną ilość gwiazdek, jeśli ma w składzie karagen?!
Oj faktycznie 🤔 moje niedopatrzenie. 😊 Jedna gwiazdka zabrana.⭐
Świetny i jakże przydatny test śmietanek. 👍
Polecam śmietanę 30% z mleczarni Szczerców 😋
Nie pamiętam czasu ubijania, bo bardzo dawno tego nie robiłam.
Ostatnio głównie dolewam ją do kawy, a czasem polewam owocowy deser.
Jest pyszna i bez sztucznych dodatków. ☺️
Super
Tylko śmietanki 30% ze Strzałkowa, z Kamiennej Góry oraz Jana NIE ZAWIERAJĄ KARAGENU.
Super przydatny test 👍
Dziękuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Świetny test, bardzo dziękuję!
Dziękuje bardzo . 😀 Pozdrawiam serdecznie.
Cieszę się że są tacy ludzie ,którzy interesują się zdrowiem i uświadamiają innych ,teraz mamy takie niezdrowe jedzenie w Polsce
,że czas się obudzić no i w końcu w zdrowym ciele zdrowy duch dziękuję za przetestowanie śmietanek ,pozdrawiam
Nie jestem za bardzo piekarką (choć właściwie powinnam, bo jestem aseksualna, a ciasto jest symbolem aseksualności – taki środowiskowy żart, że osoby aseksualne to te, które wiedzą, że ciasto jest lepsze niż seks), ale lubię bitą śmietanę samą w sobie, a jeszcze bardziej: bitą czekośmietanę, bitą miodośmietanę i bitą toffiśmietanę (nazwy mojego autorstwa; używam też zresztą nazw: czekoczaj, miodoczaj, czyli herbata z nutą czekoladową i herbata miodowa). I właśnie mnie bardzo rozczarowała śmietana Pilos… Myślałam, że to była wina upałów, teraz się zrobiło chłodniej, ale smietana nadal się nie ubiła. No nic, przerobiłam ją na gorącą czekoladę… właśnie się studzi… Czytaj więcej »
Śmietanka Miletto jest pasteryzowana. Informacja znajduje sie na opakowaniu, w składzie produktu.
Od wielu lat ubijam w domu śmietankę z biedronki mleczna dolina i nigdy mi się nie zdążyło aby ta smietanka się nie ubiła. Nie wiem jak to robisz ale do ubicia śmietany nigdy nie używam żadnych fixow czy żelatyny. Do ubicia używam malakser bosch 2000 wat.
Super. Przynajmniej wiem że dzisiejsza porażka z bakoma to nie mój błąd. Fajny artykuł!
Dzień dobry, cieszę się, że artykuł pomógł Pani zrozumieć dlaczego śmietanka się nie ubiła. Zrobiłam test śmietanek, żeby uświadomić ludziom, że to nie ich wina, że śmietanka się nie ubija. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.