Ja nie wyobrażam sobie popołudnia bez kawy. A gdyby tak ciasto kawowe do kawy? Intensywne i pachnące. Masa serowo – kawowa i bita śmietana podzielone herbatnikami czekoladowymi. A wszystko na zimno i szybko przygotowane. Rewelacja.
Czas przygotowania 45 min
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 g cukru pudru
- 250 g śmietany 18%
- 50 g kawy mielonej
- 80 ml wrzątku do kawy
- 3 łyżki żelatyny
- 80 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na bitą śmietanę:
- 660 ml śmietanki kremówki (30%)
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 60 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo :
- 2 paczki herbatników kakaowych
- kawa mielona (do posypania wierzchu ciasta)
Wykonanie:
Do miski przerzucamy ser z wiaderka, dodajemy śmietanę 18%, cukier puder i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy rozrobioną i wystudzoną kawę, i dokładnie mieszamy z masą serową. Teraz dodajemy żelatynę, którą musimy przygotować sobie wcześniej. W szklance rozrabiamy 3 łyżki żelatyny w 80 ml wrzątku, studzimy. Przestudzoną żelatynę dodajemy do masy serowej wolnym strumieniem, miksując wszystko dokładnie, ale nie za długo.
Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na spód po całej powierzchni wykładamy herbatniki. Do tak przygotowanej foremki przekładamy wcześniej przyszykowaną masę serową, rozprowadzając ją po całej powierzchni blaszki. Foremkę wkładamy do lodówki na około 30 min, by masą lekko stężała.
Jak masa stężeje wykładamy kolejną warstwę herbatników po całej powierzchni i blaszkę odstawiamy na chwile na bok.
W misce ubijamy śmietankę kremówkę, a gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder. Śmietankę ubijamy, ale nie na sztywno, ponieważ będziemy dodawać żelatynę (2 łyżki żelatyny rozrobione w 60 ml wrzątku). Żelatyna musi być wystudzona, inaczej bita śmietana zważy się! Dodajemy ją do bitej śmietany małym strumieniem, cały czas mieszając mikserem. Jeżeli zrezygnujemy z żelatyny dodajemy fixy do śmietany, ubijając śmietanę na sztywno. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch masy serowej, rozprowadzając ją po całej powierzchni.
Wierzch ciasta posypujemy przez sitko kawą mieloną.
Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godzin, wtedy masy dobrze zastygną, a herbatniki zmiękną.
Zapraszam również na pyszne wafelki chałwowe, które przygotujemy w parę minut.
Smacznego!
Przepis video