Mizeria z ogórków i śmietany

W moim domu ulubiona surówka ze świeżych ogórków i śmietany. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a uwielbiają ją wszyscy.

Czas przygotowania 15 min
Składniki:

około 500 g ogórków
2/3 z 200 g śmietany 18%
szczypta kwasku cytrynowego
1 łyżeczka cukru
sól

Wykonanie:

Ogórki obieramy i kroimy na plasterki (jeżeli ogórek jest dość duży to możemy przekroić go na pół wzdłuż i dopiero kroić na plasterki) i dość obficie solimy. Po jakiś 20-30 min odciskamy ogórki. W miseczce mieszamy: śmietanę, cukier i kwasek
cytrynowy. Przed dodaniem do ogórków próbujemy czy smak nam odpowiada (a może powinno być bardziej słodko – dodajemy cukru, lub bardziej kwaśno – dodajemy kwasku). Na koniec mieszamy ogórki ze śmietaną.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze