zdjęcie cebuli

Co warto wiedzieć o cebuli

Cebula niby znana i powszechnie używana. Ale czy nie warto byłoby dowiedzieć się czegoś więcej o warzywie, które doprowadza nas do łez. Zapraszam na kilka słów o tym znanym nieznanym warzywie.

Trochę historii
Cebula (pallium ceppa L) należy do rodziny warzyw amarylkowatych. Częścią jadalną cebuli są liście spichrzowe, uformowane w organ spichrzowy zwany cebulą. Również możemy spożywać liście cebuli zwane szczypiorkiem. Cebula rośnie w klimacie umiarkowanym, a optymalna temperatura wynosi około 20°C, ale kiełkować może już przy 5°C.

Dokładnego pochodzenia cebuli nie ustalono, jednakże starożytne teksty datowane na 3000 rok p.n.e. podają że była uprawiana na terenie Azji Środkowej. Uprawiali ją także w Chinach, Indiach, Egipcie oraz Grecji i Rzymie. W Polsce cebulę zaczęto spożywać w XIV wieku.

W dzisiejszych czasach cebula nie rośnie dziko. Uprawiana jest prawie we wszystkich krajach. Warzywo to produkowane   jest na świecie w około 90 mln ton, co daje jej trzecie miejsce w uprawie masowej warzyw. W Polsce produkcja cebuli to 650 tyś ton na blisko 25 tys. ha (dane z 2014 roku)

Odmiany cebuli:
Cebula czerwona – miąższ jest koloru bordowo – fioletowego. Ma delikatniejszy smak niż cebula zwykła. Stosuje się ją do potraw na ciepło i sałatek. Zawiera duże ilości witaminy C.

Cebula cukrowa – miąższ jest śnieżno biały ma delikatny i słodki smak. Stosuje się do różnych potraw na zimno i super smakuje na surowo.

Cebula czosnkowa – zwana cebulą białą, jest zawsze chrupiąca, wyróżnia się charakterystycznym czosnkowym aromatem. Nie płacze się przy jej obróbce, ma łagodny smak. Jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć. Cebule białą nie można gotować, ponieważ traci właściwości zdrowotne. Jemy ją na surowo stosując do różnego rodzaju sałatek lub smażoną.



Szalotka – prawidłowa nazwa to czosnek askaloński. Jest łagodniejsza w smaku od zwykłej cebuli, ma lekko różową barwę. Wielkością przypomina czosnek i ma czosnkowy zapach. Kiedyś w Polsce nie dostępna, dziś nie zastąpiona w naszej kuchni. Szalotkę można jeść na surowo, używać do sosów, sałatek. Można również ją marynować.

Dymka – jest odmianą cebuli zwykłej. Ma łagodny smak, ale aromat jest bardziej charakterystyczny niż w zwykłej cebuli. Stosuje się ją do sadzenia właściwej cebuli, ale i w kuchni zdobyła popularność, choć zwykle pełni rolę drugoplanową. Do zjedzenia nadaje się cebulka zwana właśnie dymką i szczypiorek. Idealna do sałatek i do kanapek jako dodatek. Szczypiorek zawiera również dużo witaminy A i B6 oraz wapń, żelazo, potas i mangan.

Cebula perłowa – charakteryzuje się małymi cebulkami. Kupujemy ją zazwyczaj marynowaną w słoikach. Najczęściej używana do duszenia i sałatek. W porównaniu do cebuli czosnkowej, nie tracą swoich cennych właściwości podczas gotowania.

Cebula może być szkodliwa:
Cebula nie powinna leżeć obrana i pokrojona, ponieważ staję się toksyczna. Podczas gdy cebula leży, działa jak magnes i wchłania bakterie i wirusy. Dlatego takiej cebuli nie powinnyśmy jeść.
W postaci surowej nie jest wskazana dla osób cierpiących na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego oraz zapalenie jelit.

Dlaczego płaczemy po przekrojeniu cebuli?
Po przekrojeniu cebuli uwalnia z niej substancje, które tworzą lotny związek chemiczny zawierający siarkę. Po wymieszaniu z powietrzem, gdy dotrze do oczu i rozpuści się we płynie łzowym, powstaje m.in. kwas siarkowy, który powoduje m. in. podrażnienia spojówki.

Właściwości lecznicze:
Cebula jest znanym od wieków warzywem, o szerokim spektrum działania. Uważna jest za warzywo przeciwwirusowe, antyseptyczne i dezynfekcyjne. Wspaniale sprawdza się przy przeziębieniach i infekcjach dróg moczowych. Cebula ma silne właściwości fitoncydowe, stąd szeroko wykorzystywana jest w medycynie ludowej i fitoterapii. Zawiera glikozydy w tym dwusiarczek alilo-propylowy, który jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych cebuli. Cebula zawiera również wiele enzymów, które usprawniają trawienie i metabolizm, składniki mineralne takie jak żelazo, potas, magnes, fluor, wapń, kwas foliowy, fosfor oraz witaminy A, C, E, K, PP oraz witaminy z grupy B. Cebula również zawiera hormon roślinny, o właściwościach przeciwcukrzycowych. Cebula ma ponadto działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciw grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, żółci i soku żołądkowego. Zawarte w cebuli składniki niszczą grzyby, bakterie i wirusy, obniżają poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegają powstawaniu zakrzepów.



Syrop z cebuli na przeziębienia i kaszel.
Domowy syrop z cebuli ma dużo witamin i składników dezynfekujących oraz łagodzi stan zapalny.

Przepis na syrop z cebuli – dwie cebule siekamy drobno i zasypujemy dwoma łyżkami cukru. Zamiast cukru możemy użyć miodu. Odstawiamy w ciemne miejsce na jedną noc. Jak cebula puści soki odsączamy na sitku i powstaje nam syrop na gardło. Syrop podajemy 3 razy dziennie po jednej łyżce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Syrop możemy przechowywać dwa tygodnie, pod warunkiem że trzymamy go w lodówce.

Na zakończenie:
Cebula jest bardzo zdrowym warzywem, możemy ją spożywać pod różną postacią, która zachowuje swoje właściwości podczas gotowania lub smażenia. Może być składnikiem wielu potraw nadając charakterystyczny smak i aromat. Posiada wiele właściwości leczniczych. Więc nie zastanawiajmy się i używajmy cebuli, do jak największej ilości potraw.

Oczywiście nie mogło zabraknąć przepisu na potrawę z cebulą. Ciasto na pizze plus cebula i wychodzi nam  pyszny cebulak z kiełbasą

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kayenn
Kayenn
28 dni temu

Proszę przedstawić źródło badań, że niewykorzystana w całości cebula jest szkodliwa i przyciąga bakterie i wirusy.