Szukasz czegoś małego i smacznego, a jednak sycącego do przekąszenia. To wymarzony przepis na małe co nieco.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk cebulaków.
Czas przygotowania 1 godz. 50 min
Przepis dla 8 osób
Składniki na zaczyn/rozczyn:
- 30 g drożdży świeżych (prasowanych)
- 250 ml wody przegotowanej (1 szklanka)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej (typ 450-650)
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 500 g cebuli pokrojonej w półplasterki
- 1 kiełbasa śląska lub inna
- 100 g żółtego sera
- ¼ kostki masła lub margaryny
- sól, pieprz, papryka czarowna ostra w proszku
Wykonane:
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 250 ml przegotowanej letniej wody. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli nie mamy ciepłego miejsca w domu nagrzewamy piekarnik do 30-35°C i tam wkładamy nasz zaczyn na 15 min.
Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje, dodajemy mąkę, sól i wszystko dobrze mieszamy. Następnie nasze ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy około 15 – 20 min. Wyrobienie ciasta możemy zostawić robotowi, jeżeli ktoś ma. Gdy ciasto za bardzo nam się klei do rąk lub stolnicy podsypujemy mąką.
Na koniec formujemy ładną kulę i ponownie wkładamy nasze ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godz.
Gdy ciasto rośnie zajmijmy się przygotowaniem farszu. Cebule kroimy na półplasterki lub w kostkę i podsmażamy na patelni, na maśle lub margarynie. Kiełbasę kroimy w plasterki i również ją podsmażamy.
Po godzinie gdy ciasto nam wyrosło, musimy jeszcze raz wyrobić je przez kilka minut, żeby pozbyć się powietrza. Ciasto dzielimy na osiem części (po około 80 g). Formujemy kulki, które kładziemy po kolei na blaszkę do pieczenia, rozpłaszczamy na placek i palcami formujemy okrąg tak, żeby na brzegach został mały rant. Na jednej blaszce mieści się 4 placki. Spód każdego placka smarujemy olejem lub ketchupem, co zapobiegnie nam przedostanie się soków z nadzienia. Następnie nakładamy porcje cebuli, a na to nakładamy ser żółty i parę kiełbasek pokrojonych w plasterki. Całość posypujemy papryką czerwoną ostrą.
Tak przygotowaną blaszkę wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 15 min. Żeby sprawdzić czy cebulki ładnie się upiekły, sprawdzamy ich spody. Muszą być zarumienione i twardawe.
Smacznego!
Przepis video