Chałka drożdżowa

Puszysta i delikatna chałka, z pyszną kruszonką. Do przygotowania na dwa sposoby! Idealna na śniadanie ze szklanką mleka.

Czas przygotowania 2 godz. 10 min
Składniki na rozczyn:
  • 40 g drożdży świeżych
  • ½ szk. mleka
  • 1 łyżkę cukru
  • 1 łyżkę mąki pszennej tortowej (typ 450)
Składniki na chałkę:
  • 30 g masła
  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 1 jajko
  • ½ szk. wody
  • 6 łyżek cukru (80 g)
Kruszonka:
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżki masła
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania ciasta



Wykonanie:

W pierwszej kolejności robimy rozczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i wlewamy letnie ciepłe mleko (temperatura mleka 30-35°C). Wszystko mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy na 15 min w ciepłem miejsce, by drożdże zaczęły pracować.

Gdy drożdże zaczęły nam pracować, dodajemy jajko, mąkę, cukier, wodę i roztopione wystudzone masło i wszystko mieszamy. Mąkę dodajemy partiami – łatwiej będzie nam wymieszać wszystko ze sobą. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy rękoma (w razie potrzeby  podsypujemy mąką). Ciasto wyrabiany około 15 min, aż zrobi się plastyczne i nie będzie kleić się do stolicy. Ciasto wkładamy do miseczki i przykrywam ściereczką lub folia spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godz. do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto znowu wyrabiamy, ale tylko przez kilka minut, żeby pozbyć się gazów. Następnie ciasto dzielimy na cztery równe części i formujemy z nich wałki na około 50 cm. Wałki ciasta na jednym z końców sklejamy razem i teraz zaplatamy warkocz, taki jak z włosów. Podpowiedź jak zapleść warkocz na filmie. Można też chałkę przygotować w foremce – keksówce. Formujemy podłużny kształt, tak aby pasował do naszej foremki. Foremkę – keksówkę o wymiarach 12×35 smarujemy olejem roślinnym i wkładamy ciasto, rozkładając dokładnie po całej długości.

Cisto w foremce lub zaplecione w warkocz przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 min, do podwojenia swojej objętości.

W rondelku rozpuszczamy pół łyżki masła, dodajemy  mąkę i około 4 łyżek cukru pudru. Wszystko dobrze mieszamy. Gdyby konsystencja była za rzadka dodajemy cukru pudru. Następnie studzimy. Po wystudzeniu masa zrobi się krucha, więc łyżką lub dłońmi kruszymy na drobne kawałeczki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 180°C (grzałki góra, dół) przez około 20-30 min. Smacznego!


Rada:

Do gotowego zaczynu mąkę dosypujemy stopniowo, obserwując konsystencję ciasta, ponieważ każda mąka jest inna. Używając tego samego typu mąki, może ona inaczej wchłaniać wodę i może się okazać, że mąki jest za dużo lub trzeba jeszcze dodać.

Ciasto na początku wyrabiana powinno kleić się do stolicy i rąk, dlatego podsypujemy stolnicę mąką. W miarę wyrabiania uwalniamy gluten i ciasto, pod koniec wyrabiana powinno być gładkie i plastyczne, lekko klejące, ale nie pozostawiające śladów na stolicy ani na dłoniach.

W każdym przepisie podany jest czas wyrabiania ciasta, ale tak naprawdę jest to tylko czas orientacyjny. Wszystko zależy jak intensywnie wyrabiamy ciasto. Jednej osobie może to zająć 20 min, inna uwinie się w 10 min.

Czas rośnięcia ciasta w dużej mierze uzależniony jest od temperatury otoczenia. Dlatego obserwujmy ciasto i jeżeli ciasto słabo wyrosło zostawiamy je jeszcze dalej do wyrośnięcia.

Pamiętajmy, że piekarnik piekarnikowi nie równy, dlatego obserwujmy nasz wypiek. W razie potrzeby skróćmy lub wydłużmy czas pieczenia.

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
37 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ola
Ola
4 lat temu

Piekłam już dwa razy i to z podwójnej porcji. Moje dzieci kochają chałkę. Pycha

Agata
Agata
4 lat temu

Pyszna chałeczka, dobrze, że znalazłam ten przepis. Dzieciom bardzo smakuje?

KGE
KGE
4 lat temu

Przepis rewelacyjny, chałka wyszła pięknie, nawet na drugi dzień. Warto skorzystać z przepisu. Ja wpisałam do zeszytu, polecam

Halina
Halina
3 lat temu
Odpowiedź do  KGE

Uczyniłam podobnie! Super przepis

Dorcia
Dorcia
4 lat temu

Do czego nam jest ta woda?

Hanna
Hanna
3 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Kiedy wyklada sie kruszonke?

Hanna
Hanna
3 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Gdzies mi to umknęło ? dziękuję. Chałka wyszła super! ?

karolina
karolina
4 lat temu

Niestety w czasach kwarantanny mam tylko suche drozdze… 7g.. i w sumie nie wiem jak to ugryzc, bo pierwszy etap mnie w takim razie nie dotyczy.. czyli potem wszystko dodac? pozdrawiam

Agata
Agata
3 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

W filmiku jest temp.pieczenia 180 stopni A w tekście 200.

Andrzej
Andrzej
3 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Ja zrobiłem rozczyn z suchych drożdży i tak. Wyrosła piękna chałka. Może czasy wyrastania nie były idealne ale wynik i tak genialny i to z tych drożdży instant. Zadziwia mnie jak mało masełka robi taką pysznotkę. Zamiast kruszonki dałem mak. Polecam !!!

Kuba
Kuba
3 lat temu
Odpowiedź do  karolina

Przy suchych drożdżach zachowujemy się tam samo, sam wczoraj robiłem z nich chałkę, należy jednak pamiętać, ze jedno opakowanie 7g, odpowiada 25g drożdży mokrych. Chałkę zrobiłem z połowy składników, a wyszła na całą blache, aż jestem w szoku.

Ela
Ela
3 lat temu

Ratunku wyrobiłam 3 min temu ciasto A masła nie dałam. Dodać czy już za późno?

Ela
Ela
3 lat temu

Udalo sie 🙂 zaryzykowalam i szybko dodalam wygniotlam jeszcze raz aby połączyć to masło 🙂 i wyszło:) Dziś rano tylko pietka została;) później zrobię jeszcze raz, ale tym razem masło postawię sobie przed oczyma:) Dziękuję za przepis

Blanka
Blanka
3 lat temu

W tym przepisie zapomniala Pani napisac ze gdy drozdze zaczną juz pracowac dodajemy WODĘ …. . Na filmie dodaje Pani WODĘ natomiast tu w przepisie wody nie ma …. Niech Pani poprawi w przepisie bo ten kto nie oglądał filmu moze nie dodac wody i ciasto nie będzie takie jak byc powinno…

Aga
Aga
3 lat temu

W przepisie brakuje wzmianki o maśle

Sylwia
Sylwia
3 lat temu

Witam, czy można chałkę zapleść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia?

Gosia
Gosia
3 lat temu

Można piec z termoobiegiem (mam tylko taką opcję na piekarniku)

Maryś
Maryś
3 lat temu

Rewelacji, wszyscy domownicy zachwyceni!!

Ewa
Ewa
3 lat temu

Chałka wyszła gebialna chociaż nie wiem jak to możliwe że wyszły mi aż 2 skoro zastosowałam dokładnie takie same proporcje haha! Coż, sąsiedzi się ucieszą 😉

Martyna
Martyna
3 lat temu

Chałka fenomenalna. Zapisuję przepis. Dziecko zjada ze smakiem, jest jeszcze lepsza niż z dobrej piekarni. Dziękuję za przepis

Jolanta
Jolanta
3 lat temu
Odpowiedź do  Martyna

Czy zamiast wody mogę dodać mleko?

Halina
Halina
3 lat temu

Córka pierwszy raz przygotowała chałkę według przepisu! Chałka puszysta i smakowała wybornie! Przepis rewelacyjny!

Kasia
Kasia
3 lat temu

Do chałki robimy rozczyn,nie zaczyn.Zaczyn ,to kawałek surowego ciasta pozostawiony z poprzedniego wypieku dodawany do kolejnego ciasta a rozczyn to drożdze z cukrem ,mlekiem i z mąką ,z czym mamy do czynienia w tym przypadku 🙂
Swoją drogą jutro będę piekła chałkę z tego przepisu.pozdrawiam.

Paulina
Paulina
4 miesięcy temu

Rewelacyjny przepis! Wychodzi za każdym razem. Polecam od razu z podwójnej porcji 😁