W zupie tej został zawarty niepowtarzalny smak kasztanów jadalnych i mleka kokosowego. Zupa krem, nietypowy w kuchni polskiej, ale zasługujący na chwilę uwagi. A swoimi walorami na pewno zachęci licznych do spróbowania.
Czas przygotowania 60 min
Przepis dla 6 osób
Składniki:
- 500 g kasztanów jadalnych
- 700 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- kawałek korzenia selera
- połowę pietruszki
- 1 szklanka mleka kokosowego
- pieprz, sól i papryka czerwona ostra
Wykonanie:
Kasztany nacinamy wzdłuż lub w krzyżyk i gotujemy przez 10 min. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Następnie lekko siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i smażymy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Zalewamy bulionem i po paru minutach przelewamy do garnka. Dodajemy kasztany i gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Po tym czasie wlewamy szklankę mleka kokosowego, przyprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy jeszcze przez 5 min. Na sam koniec blenderem miksujemy naszą zupę na krem i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Przepis video