zdjęcie zupy i kasztanów

Zupa krem z kasztanów jadalnych

W zupie tej został zawarty niepowtarzalny smak kasztanów jadalnych i mleka kokosowego. Zupa krem, nietypowy w kuchni polskiej, ale zasługujący na chwilę uwagi. A swoimi walorami na pewno zachęci licznych do spróbowania.

Czas przygotowania 60 min
Przepis dla 6 osób

Składniki:

  • 500 g kasztanów jadalnych
  • 700 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • kawałek korzenia selera
  • połowę pietruszki
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • pieprz, sól i papryka czerwona ostra

Wykonanie:

Kasztany nacinamy wzdłuż lub w krzyżyk i gotujemy przez 10 min. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Następnie lekko siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i smażymy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Zalewamy bulionem i po paru minutach przelewamy do garnka. Dodajemy kasztany i gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Po tym czasie wlewamy szklankę mleka kokosowego, przyprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy jeszcze przez 5 min. Na sam koniec blenderem miksujemy naszą zupę na krem i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze