zdjęcie ziemniaków

Ziemniaki pieczone po szwedzku

Ziemniaki tak przygotowywane rzadko goszczą na naszych stołach. A tak niewiele potrzeba żeby ze zwykłego ziemniaka zrobić ziemniaka zachwycającego.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Przepis dla 4 osób

Składniki:
8 dużych ziemniaków
olej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
sól morska

Wykonanie:
Jeżeli ziemniaki mamy jeszcze młode i mają cienką skórkę myjemy i w razie potrzeby czyścimy szczoteczką. Jeżeli ziemniaki są stare obieramy ze skórki. Ziemniaki nacinamy co 0,5 cm, ale tak żeby nie przeciąć do końca. Dla ułatwienia możemy po bokach ziemniaka położyć np. szpatułki drewniane i w ten sposób ziemniak nie przetniemy do końca. Następnie do
miseczki wlewamy olej, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dobrze mieszamy. Ziemniaki kładziemy na blaszkę. Pędzelkiem nakładamy olej wymieszany z przyprawami. Pieczemy około 1,15 min w piekarniku w temperaturze 200°C (czas pieczenia zależy od wielkości i ilości ziemniaków, które będą w piekarniku). Po 30 i 60 min smarujemy
ziemniaki olejem który wcześniej przyszykowaliśmy. Po upieczeniu ziemniaków oprószamy solą morską.

Smacznego.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze