zdjęcie pieczonego kurczaka

Kurczak pieczony z przepisu mojej mamy

Kurczak smażony gości na naszych stołach szczególnie w niedziele i święta. Nie mamy czasu, żeby leżał w marynacie? Wypróbujcie nasz przepis, gdzie w łatwy i sposób można przygotować kurczaka paluszki lizać. 🙂

Czas przygotowania 2 godz. 15 min
Przepis dla 6 osób

Składniki:

  • 3 kurczaki
  • smalec lub margaryna
  • papryka czerwona ostra i sól

Wykonanie

Kurczaka myjemy  pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki. Solimy i paprykujemy obficie. Kurczaka nie trzeba wcześniej marynować. Na patelni roztapiamy smalec lub margarynę i smażymy z obu stron tylko tyle, żeby lekko go podsmażyć. Kurczaka przekładamy do brytfanki nasmarowanej tłuszczem i oblewam jeszcze całe mięso tłuszczem, który został z patelni podczas smażenia. Jeżeli mamy więcej mięsa ponownie smażymy na patelni, przekładamy do brytfanki i polewamy tłuszczem. I tak do wyczerpania kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka możemy przechować bez problemu w lodówce do następnego dnia i mamy pewność że kurczak nie nabierze nam brzydkiego zapachu, ponieważ tak często jest gdy go nie zamrozimy. Gdy przyjdzie nam ochota na kurczaka rozgrzewamy piekarnik do 200°C i smażymy przez około 50 min w odkrytej brytfance. Co jakiś czas możemy przegrupować kurczaka z dołu brytfanki i obrócić żeby z każdej strony ładnie się upiekł. Następnie przykrywamy brytfankę i około 1 godz. dusimy kurczaka pod przykryciem. Oczywiście czas całkowitego pieczenia/duszenia zależy od ilości mięsa. Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze