Kofty, czyli mięsne kotleciki, którymi szczyci się Turcja. Danie jest proste, ale bogate w smaku. Możemy je przyrządzić na patelni, jak i na grillu.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Przepis dla 4 osób
Składniki na 8 szt.:
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 3 łyżeczki przyprawy shoarma czerwonej
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1-2 łyżeczki papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mięso wkładamy do dużej miski, do której będziemy dodawać następnie wszystkie składniki. Cebule kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Rękoma wyrabiamy, aż mięso zrobi się jednolite. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie kształtujemy mięso wokół patyczka od szaszłyków, formując podłużny walec. Smażymy na patelni lub na grillu. Podajemy najlepiej z ostrymi sosami.
Smacznego!