zdjęcie koftów

Kofty po turecku

Kofty, czyli mięsne kotleciki, którymi szczyci się Turcja. Danie jest proste, ale bogate w smaku. Możemy je przyrządzić na patelni, jak i na grillu.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Przepis dla 4 osób

Składniki na 8 szt.:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 3 łyżeczki przyprawy shoarma czerwonej
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1-2 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Mięso wkładamy do dużej miski, do której będziemy dodawać następnie wszystkie składniki. Cebule kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Rękoma wyrabiamy, aż mięso zrobi się jednolite. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie  kształtujemy mięso  wokół patyczka od szaszłyków, formując podłużny walec. Smażymy na patelni lub na grillu. Podajemy najlepiej z ostrymi sosami.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze