zdjęcie ciasta drożdżwego

Wianek drożdżowy z jabłkami

Szybkie ciasto drożdżowe, w formie wieńca z dodatkiem jabłek. Potrzebna będzie mąka, drożdże, mleko, masło, cukier, cynamon no i oczywiście nie może zabraknąć jabłek. Zagniatamy ciasto, wstawiamy do pieca i wianuszek gotowy. Smacznego!

Czas przygotowania 2 godz. 15 min

Składniki na  zaczyn:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki mąki
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 90 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 150 g cukru

Dodatkowo:

  • 5 dużych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier wanilinowy
  • olej słonecznikowy
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)

Składniki na lukier:

  • 3 łyżki wody lub soku z cytryny
  • cukier puder (około 10 czubatych łyżek)

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy mąkę, masło, jajko, cukier i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy mąki. Odstawiamy na około 1 godz. w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrosło, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 35 x 55 cm. Smarujemy olejem i nakładamy starte na dużych oczkach jabłka, wymieszane z cukrem wanilinowym i cynamonem.  W razie potrzeby odciskamy i odlewamy sok, który wytworzył się z jabłek. Zwijamy ciasto w roladę i przekrajmy wzdłuż zawijając je wokół siebie. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i formujemy okrąg. Wianek smarujemy rozbełtanym jajkiem i zostawiamy na 15 min, by podwoiło swoją objętość. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.

Gdy wianuszek wystygnie robimy lukier z cukru pudru i wody lub cytryny. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję. Lukier nabieramy na łyżeczkę i polewamy ciasto, robiąc paseczki.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Elizabeth
Elizabeth
1 rok temu

Ile gr ma cukier waniliowy

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  Elizabeth

Paczuszka cukru wanilinowego ma 8 g. Jednak proponuje zrobić samej cukier waniliowy. Przepis na cukier waniliowy: https://kuchniamagdy.pl/przepisy/porady/jak-zrobic-cukier-waniliowy/ Pozdrawiam serdecznie.