Szybkie ciasto drożdżowe, w formie wieńca z dodatkiem jabłek. Potrzebna będzie mąka, drożdże, mleko, masło, cukier, cynamon no i oczywiście nie może zabraknąć jabłek. Zagniatamy ciasto, wstawiamy do pieca i wianuszek gotowy. Smacznego!
Czas przygotowania 2 godz. 15 min
Składniki na zaczyn:
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki mąki
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 90 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 150 g cukru
Dodatkowo:
- 5 dużych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier wanilinowy
- olej słonecznikowy
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
Składniki na lukier:
- 3 łyżki wody lub soku z cytryny
- cukier puder (około 10 czubatych łyżek)
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy mąkę, masło, jajko, cukier i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy mąki. Odstawiamy na około 1 godz. w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrosło, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 35 x 55 cm. Smarujemy olejem i nakładamy starte na dużych oczkach jabłka, wymieszane z cukrem wanilinowym i cynamonem. W razie potrzeby odciskamy i odlewamy sok, który wytworzył się z jabłek. Zwijamy ciasto w roladę i przekrajmy wzdłuż zawijając je wokół siebie. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i formujemy okrąg. Wianek smarujemy rozbełtanym jajkiem i zostawiamy na 15 min, by podwoiło swoją objętość. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.
Gdy wianuszek wystygnie robimy lukier z cukru pudru i wody lub cytryny. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję. Lukier nabieramy na łyżeczkę i polewamy ciasto, robiąc paseczki.
Smacznego!
Przepis video
Ile gr ma cukier waniliowy
Paczuszka cukru wanilinowego ma 8 g. Jednak proponuje zrobić samej cukier waniliowy. Przepis na cukier waniliowy: https://kuchniamagdy.pl/przepisy/porady/jak-zrobic-cukier-waniliowy/ Pozdrawiam serdecznie.