Często musieliśmy odpowiadać na komentarze, w których zarzucano nam błędnie wypowiadaną nazwę cukru wanilinowego. Dlatego postanowiliśmy zrobić krótkie rozeznanie i napisać artykuł pomagający zrozumieć różnicę między cukrem waniliowym a cukrem wanilinowym.
A więc zacznijmy od kilku słów teorii zaczerpniętej z Wikipedii.
Cukier waniliowy to składnik deserów w kuchni środkowoeuropejskiej i skandynawskiej. Przyrządzany jest z cukru buraczanego, łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Bardzo popularny jest w Europie, szczególnie w Polsce, Niemczech i na Węgrzech. Poza Europą jest kosztowny i trudny do nabycia. Łatwy natomiast do sporządzenia w warunkach domowych – wystarczy zmieszać cukier mielony z laskami (torebkami) wanilii i pozostawić przez kilka tygodni.
Dużo ludzi kupuje gotowy produkt w sklepie. Są to łatwe w użyciu gotowe paczuszki. Producent wymyślił produkt zastępczy, który nie ma nic wspólnego z prawdziwą wanilią i jest to cukier wanilinowy.
Cukier wanilinowy – przyprawa stosowana w cukiernictwie, jako tańszy zamiennik cukru waniliowego. Uzyskiwany jest w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub z etylowaniliną.
Jednak sztucznie wytworzona wanilina (i etylowanilina) znajduje się na liście niebezpiecznych związków chemicznych Narodowego Instytutu Zdrowia. Nie pozostaje obojętna dla naszego zdrowia. U osób nadwrażliwych może wywołać podrażnienia, kontaktowe zapalenia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji.
Tak więc w sklepie kupowany produkt to zazwyczaj cukier wanilinowy. Jedna literka, ale robi ogromną różnicę.
W sklepach można również znaleźć opakowania cukru z dodatkiem wanilii. Jak piszą na opakowaniu 100 % naturalny. Jednak jest on pakowany przemysłowo i po otwarciu opakowania przebija się właśnie jego chemiczny zapach, a nie zapach wanilii.
A teraz dobra nowina. Aromatyczny (naturalną wanilią) cukier waniliowy można zrobić w domu! Czego potrzebujemy, żeby zrobić domowy cukier waniliowy:
- 1 słoik z zakrętką (czysty, umyty, wysuszony, żeby później cukier nie zawilgotniał)
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1 laska wanilii.
Jak go zrobić:
Cukier wsypujemy do słoika.
Laskę wanilii przekrajamy ostrym nożem wzdłuż i wydobywamy nasionka wanilii. Zróbmy to ostrożnie i bardzo dokładnie. Pustą laskę wanilii przecinamy na dwie – trzy części.
Wracamy do słoika z cukrem i przesypujemy „cenne” ziarenka wanilii do słoika, razem z częściami laski. Słoik zakręcamy i potrząsamy. W ten sposób mieszamy ziarenka i laskę wanilii z cukrem, aromatyzując go. Słoik odstawiamy na dwa tygodnie, ale codziennie potrząśnijmy słoikiem, mieszając cukrem z wanilią. W ten sposób cukier się nie zbryli, natomiast przesiąknie zapachem wanilii.
Gwarantuję, że po pierwszym razie użycia takiego domowego, naprawdę pachnącego wanilią cukru nie będą chcieli Państwo nigdy więcej kupić gotowego produktu.
Zapraszamy również na film z serii “Jak zrobić… Cukier waniliowy”