zdjęcie sernika

Sernik straciatella na zimno

Polecam wszystkim mój ulubiony serniczek, który jest niesamowity w smaku! Robimy go z twarogu, śmietany kremówki oraz czekolady. Bardzo łatwy i błyskawiczny w przygotowaniu.

Czas przygotowania 45 min

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g cukru
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 5 łyżek żelatyny
  • 150 ml wody do rozpuszczenia żelatyny

Dodatkowo:

  • Czekolada mleczna lub deserowa
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru do śmietany

Wykonanie:

Ciasteczka kruszymy ręcznie np. kulą do ucierania lub mielimy, następnie dodajemy roztopione gorące masło. Mieszamy łyżką, aż ciasteczka wchłoną całe masło. Tak przygotowany spód wykładamy do okrągłej foremki, o średnicy około 25 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozkładamy równomiernie po całej powierzchni. Lekko dociskamy dłońmi lub np. kulą do ucierania. Foremkę wkładamy do lodówki.

5 łyżek żelatyny rozrabiamy w 150 ml wrzątku i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg dwa razy przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa. Następnie ucieramy z 250 g cukru na puszystą masę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno w oddzielnej misce. Ubitą śmietanę dodajemy stopniowo do masy serowej, cały czas ucierając mikserem na wolnych obrotach. Po dodaniu całej śmietany dodajemy 100 g startej czekolady, którą ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy mikserem na małych obrotach, ale tylko tyle, żeby czekolada wymieszała się z masą serową. Na koniec dodajemy, małym strumieniem, wystudzoną żelatynę i mieszamy  mikserem, aż żelatyna dokładnie rozprowadzi się po całej masie serowej.

Tak przygotowaną masę serową wykładamy na spód z herbatników, który wcześniej przygotowaliśmy. Rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki, a górę równamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała.

Po kilku godzinach, gdy masa stężeje, nożem oddzielamy ciasto od brzegów foremki. Delikatnie ściągamy brzeg foremki. Górę ciasta posypujemy startą czekoladą, a jeżeli chcemy by, nasz sernik wyglądał efektownie robimy rozetki z bitej śmietany wokół ciasta.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze