Wspólne pieczenie pierniczków i ich dekorowanie razem z naszymi pociechami to miłe umilenie oczekiwania na święta. Przepis jest prosty, pierniczki są miękkie i długo zachowują swoją świeżość. Możemy je zrobić nawet kilka tygodni wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Spokojnie doczekają do świąt i jeszcze długo będą pyszne i świeże.
Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 150 g masła (lub margaryny)
- 125 g cukru
- 125 g płynnego miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka wody
- 3 żółtka
- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany
Lukier:
- 10 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki przegotowanej wody
- barwniki
Wykonanie:
Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody. Wmieszać z masą miodową. Kolejno dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
Ciasto można rozwałkować od razu. (Można również ciasto wstawić do lodówki i rozwałkować później.) Rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7 mm.
Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 9-10 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.Lukier robimy z cukru pudru i wody mieszając łyżką, aż do połączenia się składników. Dobieramy ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję. Dobry lukier jest biało szklisty, dosyć gęsty, ale cały czas lejący.
Pierniczki polukrować i ewentualnie posypać posypką cukrową.
Przechowywać najlepiej w szczelnych metalowych puszkach.
Smacznego!