Najlepsze ciasteczka na świecie

Najlepsze ciasteczka na świecie

Sam tytuł mówi z jakimi ciastkami mamy do czynienia. Najlepszymi na świecie!! Mało kiedy ciastka składają się z tak licznych, bo aż 12 składników. I dietetyczne płatki owsiane i kukurydziane, zdrowe orzechy, dodatek cukru i innych produktów. A efekt ostateczny nie tylko zachwyca, zaskakuje ale jednocześnie olśniewa!

Czas przygotowania 60 min
Z przepisu wychodzi ponad 60 sztuk ciasteczek
Składniki:
  • 540 g mąki pszennej tortowej (3 ½ szklanki)
  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 jajko (klasa L)
  • 250 ml oleju rzepakowego (1 szklanka)
  • 35 g płatków kukurydzianych (0,5 szklanki)
  • 120 g płatków owsianych (1 szklanka)
  • 50 g wiórków kokosowych (0,5 szklanki)
  • 70 g orzechów włoskich lub innych (0,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia




Wykonanie:

Płatki kukurydziane siekamy drobno nożem lub mielimy przy pomocy blendera urządzeniem do siekania.

Do dużej miski dajemy masło lub margarynę i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy, do połączenia się składników.

Do oddzielnej miski dojemy jajko oraz olej rzepakowy i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy płatki kukurydziane wcześniej posiekane i miksujemy. Dodajemy jeszcze płatki owsiane i ponownie mieszamy. Dodajemy jeszcze wiórki kokosowe oraz orzechy włoskie (grubo posiekane) i wszystko miksujemy do połączenia się składników.

Tak przygotowaną masę przekładamy do wcześniej utartego masła lub margaryny i wszystko dobrze mieszamy.

Teraz dodajemy jeszcze sól, proszek do pieczenie oraz mąkę pszenną. Mąkę dodajemy po dwie łyżki i mieszamy, już ręcznie, przy użyciu dużej łyżki. Po dodaniu całej mąki i dokładnym wymieszaniu masy możemy formować ciastka.

Najlepsze ciasteczka na świecie

Łyżeczką bierzemy porcję ciasta (u mnie każda porcja miała około 25 g) i dłońmi formujemy kuleczkę. Lekko ja rozpłaszczamy i układamy, w odstępach, na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy tyle ciasteczek, ile zmieści się na jednej blaszce.




Blaszkę wstawiamy do piekarenka nagrzanego do 180°C i (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 15 minut. Kiedy wstawimy pierwszą blachę z ciastkami do piekarnika możemy przygotowywać następną blaszkę ciasteczek, tak jak w/w/  Po upieczeniu blaszkę wyciągamy z piekarnika, wkładamy  następną wcześniej przygotowaną, a te które mamy upieczone studzimy przez kilka minut (uwaga zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie). Po przestudzeniu ciasteczek przekładamy je na kratkę i studzimy.

U mnie wyszło ponad 60 sztuk ciasteczek, które zajęło 4 blaszki do pieczenia.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
urszula
urszula
1 rok temu

A jak nie mam płatków kukurydzianych,to mogę je zastąpić dodatkową porcją płatków owsianych?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  urszula

Płatki kukurydziane zagęszczają masę, więc dodałabym łyżkę mąki lub zmielone orzechy. Pozdrawiam serdecznie.

urszula
urszula
1 rok temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Pani Magdo ,dziękuję bardzo.

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  urszula

Nie ma za co. 😀 Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.