Sam tytuł mówi z jakimi ciastkami mamy do czynienia. Najlepszymi na świecie!! Mało kiedy ciastka składają się z tak licznych, bo aż 12 składników. I dietetyczne płatki owsiane i kukurydziane, zdrowe orzechy, dodatek cukru i innych produktów. A efekt ostateczny nie tylko zachwyca, zaskakuje ale jednocześnie olśniewa!
Czas przygotowania 60 min
Z przepisu wychodzi ponad 60 sztuk ciasteczek
Składniki:
- 540 g mąki pszennej tortowej (3 ½ szklanki)
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy
- 250 g masła lub margaryny
- 1 jajko (klasa L)
- 250 ml oleju rzepakowego (1 szklanka)
- 35 g płatków kukurydzianych (0,5 szklanki)
- 120 g płatków owsianych (1 szklanka)
- 50 g wiórków kokosowych (0,5 szklanki)
- 70 g orzechów włoskich lub innych (0,5 szklanki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Płatki kukurydziane siekamy drobno nożem lub mielimy przy pomocy blendera urządzeniem do siekania.
Do dużej miski dajemy masło lub margarynę i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy, do połączenia się składników.
Do oddzielnej miski dojemy jajko oraz olej rzepakowy i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy płatki kukurydziane wcześniej posiekane i miksujemy. Dodajemy jeszcze płatki owsiane i ponownie mieszamy. Dodajemy jeszcze wiórki kokosowe oraz orzechy włoskie (grubo posiekane) i wszystko miksujemy do połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę przekładamy do wcześniej utartego masła lub margaryny i wszystko dobrze mieszamy.
Teraz dodajemy jeszcze sól, proszek do pieczenie oraz mąkę pszenną. Mąkę dodajemy po dwie łyżki i mieszamy, już ręcznie, przy użyciu dużej łyżki. Po dodaniu całej mąki i dokładnym wymieszaniu masy możemy formować ciastka.
Łyżeczką bierzemy porcję ciasta (u mnie każda porcja miała około 25 g) i dłońmi formujemy kuleczkę. Lekko ja rozpłaszczamy i układamy, w odstępach, na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy tyle ciasteczek, ile zmieści się na jednej blaszce.
Blaszkę wstawiamy do piekarenka nagrzanego do 180°C i (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 15 minut. Kiedy wstawimy pierwszą blachę z ciastkami do piekarnika możemy przygotowywać następną blaszkę ciasteczek, tak jak w/w/ Po upieczeniu blaszkę wyciągamy z piekarnika, wkładamy następną wcześniej przygotowaną, a te które mamy upieczone studzimy przez kilka minut (uwaga zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie). Po przestudzeniu ciasteczek przekładamy je na kratkę i studzimy.
U mnie wyszło ponad 60 sztuk ciasteczek, które zajęło 4 blaszki do pieczenia.
Smacznego!
Przepis video
A jak nie mam płatków kukurydzianych,to mogę je zastąpić dodatkową porcją płatków owsianych?
Płatki kukurydziane zagęszczają masę, więc dodałabym łyżkę mąki lub zmielone orzechy. Pozdrawiam serdecznie.
Pani Magdo ,dziękuję bardzo.
Nie ma za co. 😀 Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.