Ciasto bardzo proste, ale dla cierpliwych, szczególnie latem. Daje orzeźwienie w gorące dni. Ciasto jest wykonane z galaretek i serków homogenizowanych. Całość przyozdobiona pysznymi malinami.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki:
- 4 serki homogenizowane (po 175 g)
- 4 galaretki (kolorowe- np. cytrynowa, truskawkowa, agrestowa i malinowa)
- 1600 ml wody
- owoce (według uznania)
Wykonanie:
Rozpuść galaretkę w 400 ml wody, przestudź, dodaj do niej serek, dobrze wymieszaj (trzepaczką lub mikserem). Zostaw, żeby zaczęła zastygać. Wtedy wlej do tortownicy o średnicy około 25 cm, odstaw do lodówki, żeby stężała.
Powtarzaj to z resztą serków i galaretek. Ale rób to sukcesywnie, żeby warstwa z tortownicy zdążyła stężeć i każda po kolei z robionych galaretek wymieszanych z serkiem powoli zaczęły zastygać.
Przed wylaniem ostatniej warstwy ułóż owoce i zalej ostatnią warstwą.
Włóż do lodówki na kilka godzin, aby wszystko stężało.
Smacznego!
Przepis video