zdjęcie ciasta

Kolorowy sernik na zimno

Ciasto bardzo proste, ale dla cierpliwych, szczególnie latem. Daje orzeźwienie w gorące dni. Ciasto jest wykonane z galaretek i serków homogenizowanych. Całość przyozdobiona pysznymi malinami.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 serki homogenizowane (po 175 g)
  • 4 galaretki (kolorowe- np. cytrynowa, truskawkowa, agrestowa i malinowa)
  • 1600 ml wody
  • owoce (według uznania)

Wykonanie:

Rozpuść galaretkę w 400 ml wody, przestudź, dodaj do niej serek, dobrze wymieszaj (trzepaczką lub mikserem). Zostaw, żeby zaczęła zastygać. Wtedy wlej do tortownicy o średnicy około 25 cm, odstaw do lodówki, żeby stężała.

Powtarzaj to z resztą serków i  galaretek. Ale rób to sukcesywnie, żeby warstwa z tortownicy zdążyła stężeć i każda po kolei z robionych galaretek wymieszanych z serkiem powoli zaczęły zastygać.

Przed wylaniem ostatniej warstwy ułóż owoce i zalej ostatnią warstwą.

Włóż do lodówki na kilka godzin, aby wszystko stężało.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze