Karpatka to jedno z bardziej znanych ciast. Dwa płaty ciasta parzonego połączonego kremem z bitej śmietanki. Ciasto proste w wykonaniu i w smaku, ale przez to zachwycające. Tak jak Karpaty są ozdobą Polski tak i Karpatka może być ozdobą niejednego popołudnia.
Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Składniki na ciasto parzone:
- 300 ml wody
- 170 g mąki pszennej (tortowej)
- 150 g masła
- 6 jajek (rozmiar L)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Składniki na krem z bitej śmietany:
- 600 ml śmietanki kremówki (30 – 36%)
- 400 g serka mascarpone
- 90 g cukru pudru
Opcjonalnie:
- 2 łyżki żelatyny
- 80 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
W rondelku, na małym ogniu, gotujemy wodę z masłem. Po zagotowaniu, mając garnek nadal na małym ogniu, stopniowo dodajemy mąkę pszenną ze szczyptą soli, cały czas mieszając. Nie przerywamy mieszania, aż do momentu, gdy ciasto zrobi się szkliste i będzie odchodzić od rondelka. Wtedy rondelek zestawiamy z gazu i zostawimy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekładamy do miski i ucieramy mikserem, dodając po jednym jajku oraz proszek do pieczenia. Miksujemy, aż masa będzie jednolita.
Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie równe części. Jedną połówkę ciasta wykładamy do formy prostokątnej, o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Ciasto rozkładamy po całej powierzchni foremki. Foremkę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez 20 min. Po upieczeniu foremkę wyciągamy z piekarnika i ściągamy z ciasta papier do pieczenia. Z drugą połową ciasta robimy to samo co z pierwszą.
Gdy mamy już przyszykowane dwa blaty ciast, zabieramy się za robienia kremu z bitej śmietany.
Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno (chcesz wiedzieć którą śmietankę wybrać, żeby dobrze się ubiła? Jeśli tak przeczytaj artykuł “Wielki Test Śmietanek Kremówek” ). Następnie dodajemy cukier puder . Próbując bitą śmietanę, możemy sprawdzić czy ilość cukru jest dla nas odpowiednia. Po wymieszaniu cukru pudru z ubitą śmietanką, dodajemy stopniowo serek mascarpone. Osoby lubiące masy bardziej zwarte mogą dodać do masy żelatynę (2 łyżki żelatyny rozrobione w 80 ml wrzątku i przestudzone). Żelatynę z masą wymieszać krótko, tylko tyle, żeby składniki połączyły się ze sobą.
Krem z bitej śmietanki wykładamy na jeden blat ciasta, a drugim przykrywamy, lekko dociskając. Przed spożyciem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego, a ja zabieram się do delektowania tym przepysznym ciastem.
Przepis video
Czy serek mascarpone ma być wyjęty bezpośrednio z lodówki zimny, czy w temperaturze pokojowej ma być?
Najlepiej, jak serek mascarpone będzie wyciągnięty bezpośrednio z lodówki, przed dodawaniem do bitej śmietany. Pozdrawiam.
Dziękuję za przepis , zapunktowalam u wnuka , powiedzial babcia fajnie pieczesz ale zapunktujesz karpatką nie mialam przepisu pani go dodala za co dziękuję zrobiłam karpatkę a moj wnuk powiedzial babcia super
Dzień dobry, bardzo się cieszę, że karpatka się udała i wnuk zadowolony 😀 Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.