Pyszne ciasto na kruchym kakaowym cieście. Śliwki otulone kołderką z budyniu śmietankowego. Czyli prosty przepis na pyszne ciasto.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 210 g margaryny
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 kg śliwek
- kasza manna
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- cynamon
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
Wykonanie:
W misce łączymy przesianą przez sito mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wbijamy jajko i żółtka oraz margarynę. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu dzielimy na 2/3 i 1/3 i obie części wkładamy zawinięte w folię do zamrażalnika. Śliwki myjemy, przekrajmy na pół i wyciągamy pestki.
Wyciągamy z zamrażalnika 2/3 ciasta i wykładamy nim spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy warstwą kaszy manny i połową czekolady mlecznej startej na tarce o dużych oczkach. Na taki spód wykładamy śliwki, które oprószamy cynamonem.
Budynie zagotować w 3 szklankach mleka (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany, gorący budyń wylewamy na śliwki. Wyciągamy z zamrażalnika pozostałą część ciasta i ścierając na tarce o dużych oczkach przykrywamy warstwę budyniową. Na sam wierzch ścieramy pozostałą czekoladę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 1 godz. Po 50 min sprawdzamy, czy nie pali się na wierz i w razie potrzeby przykrywamy folią aluminiową. Smacznego!