zdjęcie ciasta

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Pyszne ciasto na kruchym kakaowym cieście. Śliwki otulone kołderką z budyniu śmietankowego. Czyli prosty przepis na pyszne ciasto.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 210 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 kg śliwek
  • kasza manna
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • cynamon
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe

Wykonanie:

W misce łączymy przesianą przez sito mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wbijamy jajko i żółtka oraz margarynę. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu dzielimy na 2/3 i 1/3 i obie części wkładamy zawinięte w folię do zamrażalnika. Śliwki myjemy, przekrajmy na pół i wyciągamy pestki.

Wyciągamy z zamrażalnika 2/3 ciasta i wykładamy nim spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy warstwą kaszy manny i połową czekolady mlecznej startej na tarce o dużych oczkach. Na taki spód wykładamy śliwki, które oprószamy cynamonem.

Budynie zagotować w 3 szklankach mleka (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany, gorący budyń wylewamy na śliwki. Wyciągamy z zamrażalnika pozostałą część ciasta i ścierając na tarce o dużych oczkach przykrywamy warstwę budyniową. Na sam wierzch ścieramy pozostałą czekoladę.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 1 godz. Po 50 min sprawdzamy, czy nie pali się na wierz i w razie potrzeby przykrywamy folią aluminiową. Smacznego!

 

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze