Ciasto sezonowe z niedocenianym rodzimym rabarbarem. Każdy z nas lubi kruszonkę dlatego każdy z nas powinien spróbować tego ciasta.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła roślinnego
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Cukier puder do posypania
- Dodatkowo 3 łyżki kaszy manny
Składniki na nadzienie:
- 600 g rabarbaru
- 1 pełna łyżeczka miodu
- 200 g dżemu truskawkowego
- 5 łyżek cukru
Składniki na kruszonkę
- 4 łyżki masła
- 10 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
Wykonanie:
W misce łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 30 min.
Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki, po czym kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Następnie dodajemy do rabarbaru cukier, miód, dżem i dokładnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 40 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto na całą blaszkę. Wierzch ciasta posypujemy kaszą manną, a następnie wykładamy wcześniej przygotowany rabarbar.
Teraz robimy kruszonkę. Do miski kolejno dajemy masło, cukier i mąkę. Mieszamy ręką do połączenia się składników. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch naszego ciasta. Jeżeli ktoś lubi kruszonkę to dla lepszego smaku może podwoić ilość składników na kruszonkę.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 min -1 godz. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!