zdjęcie ciasta

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto sezonowe z niedocenianym rodzimym rabarbarem. Każdy z nas lubi kruszonkę dlatego każdy z nas powinien spróbować tego ciasta.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła roślinnego
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier puder do posypania
  • Dodatkowo 3 łyżki kaszy manny

Składniki na nadzienie:

  • 600 g rabarbaru
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 200 g dżemu truskawkowego
  • 5 łyżek cukru

Składniki na kruszonkę

  • 4 łyżki masła
  • 10 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki  pszennej

Wykonanie:

W misce łączymy wszystkie składniki,  zagniatamy ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 30 min.

Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki, po czym kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Następnie dodajemy do rabarbaru cukier, miód, dżem i dokładnie mieszamy.

Blaszkę o wymiarach 40 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto na całą blaszkę. Wierzch ciasta posypujemy  kaszą manną, a następnie wykładamy wcześniej przygotowany rabarbar.

Teraz robimy kruszonkę. Do miski kolejno dajemy masło, cukier i mąkę. Mieszamy ręką do połączenia się składników. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch naszego ciasta. Jeżeli ktoś lubi kruszonkę to dla lepszego smaku może podwoić ilość składników na kruszonkę.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez  około 50 min -1 godz. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze