Poszerzamy granice znanych wypieków. Oto przepis na smakołyk niezwykle popularny w Turcji. Puszyste ciasto biszkoptowe nasączone sosem mlecznym. Z warstwą bitej śmietany i sosu karmelowego. Trochę wysiłku i mamy rozpływające się w ustach ciasto, które wydaje mi się, że od tej pory będzie u nas również popularnym smakołykiem.
Czas przygotowania 1 godz. 45 min
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 5 jajek
- 170 g cukru (3/4 szklanki)
- 210 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego)
Składniki na sos mleczny:
- 300 ml mleka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na bitą śmietanę:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na sos karmelowy:
- 240 g cukru (1 szklanka)
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
Wykonanie:
Ciasto
Do miski dajmy jajka, cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż ciasto będzie miało konsystencję bardzo, bardzo, bardzo puszystego „kogla mogla” (u mnie zajęło to ponad 10 min.). Następnie dodajemy mąkę i mieszamy wszystko, ale już łyżką (np. drewnianą) do połączenia się składników. Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego o wielkości około 20 x 31 cm, wyłożonego papierem do pieczenia. Rozprowadzamy po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy.
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 30 min.
Po upieczeniu naczynie żaroodporne wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu wyciągamy ciasto i delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Wkładamy je ponownie do naczynia żaroodpornego, w którym się piekło, ale spodem do góry.
Sos mleczny
Do miseczki wlewamy mleko, śmietankę kremówkę, mleko zagęszczone i dosypujemy cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy.
Sosem mlecznym polewamy ciasto po całej powierzchni. Sosu mlecznego jest dosyć dużo i tak ma być. Ciasto wchłonie większość płynu, a reszta przesączy się na spód do naczynia. I tak ma być!
Bita śmietana
Do miski dajemy śmietankę kremówkę (mocno schłodzoną, bezpośrednio wyciągniętej z lodówki) i ubijamy. Gdy śmietanka będzie gęstnieć, a łopatki miksera będą zostawiać wyraźne ślady, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
Dwie łyżki bitej śmietany odkładamy na późnej, a resztę bitej śmietany wykładamy na ciasto rozprowadzając i równając po całej powierzchni.
Sos karmelowy
Do rondelka dajemy cukier i roztapiamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę (po dodaniu śmietanki karmel zetnie się i zrobi się z niego jedna bryła. Ale nie panikujmy bo, rozpuści się po osiągnięciu odpowiedniej temperatury). Gdy karmel zacznie się gotować, nie wyłączamy go tylko gotujemy jeszcze około 5 min na małym ogniu. Wtedy wyłączamy gaz i studzimy. Karmel musi trochę przestygnąć, ale nadal musi być ciepły, ponieważ zrobi się za gęsty, żeby rozprowadzić go po cieście.
Tak przygotowanym sosem karmelowym polewamy ciasto z góry, po całej powierzchni. Tak, żeby ładnie przykrył całą powierzchnię bitej śmietany.
Na koniec robimy w poprzek paski z bitej śmietany, z tej którą wcześniej odłożyliśmy (2 łyżki).
Smacznego!
Przepis video
Zrobiłam. Wyszło pyszne. Sos karmelowy robi robotę. Na pewno zrobię jeszcze raz. Naczynie żaroodporne jak dla mnie wręcz niezbędne. Dziękuje za ten przepis 🙂
Cieszę się że ciasto Pani smakowało.😀 Pozdrawiam serdecznie.
Ja pierwszy raz jadlam to ciasto w Serbii u brata mojego meza 😍😍przepyszne jest 🥰 zrobilam z pani przepisu mniam😍😍
Cieszę się, że cisto smakowało 😁 Pozdrawiam serdecznie. 😊
Dziękuję bardzo za przepis ,na pewno skorzystam i upiekę.Jadłam to ciasto w Albanii i bardzo nam smakowało
Dziękuje. Pozdrawiam serdecznie.