Ciasto Trileçe (Trzy mleka)

Ciasto Trileçe

Poszerzamy granice znanych wypieków. Oto przepis na smakołyk niezwykle popularny w Turcji. Puszyste ciasto biszkoptowe nasączone sosem mlecznym. Z warstwą bitej śmietany i sosu karmelowego. Trochę wysiłku i mamy rozpływające się w ustach ciasto, które wydaje mi się, że od tej pory będzie u nas również popularnym smakołykiem.

Czas przygotowania 1 godz. 45 min
 Składniki na ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek
  • 170 g cukru (3/4 szklanki)
  • 210 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego)
Składniki na sos mleczny:
  • 300 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
Składniki na bitą śmietanę:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
Składniki na sos karmelowy:
  • 240 g cukru (1 szklanka)
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%




Wykonanie:
Ciasto

Do miski dajmy jajka, cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż ciasto będzie miało konsystencję bardzo, bardzo, bardzo puszystego „kogla mogla”  (u mnie zajęło to ponad 10 min.). Następnie dodajemy mąkę i mieszamy wszystko, ale już łyżką (np. drewnianą) do połączenia się składników. Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego o wielkości około 20 x 31 cm, wyłożonego papierem do pieczenia. Rozprowadzamy po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy.

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 30 min.

Po upieczeniu naczynie żaroodporne wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu wyciągamy ciasto i delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Wkładamy je ponownie do naczynia  żaroodpornego, w którym się piekło, ale spodem do góry.

Sos mleczny

Do miseczki wlewamy mleko, śmietankę kremówkę, mleko zagęszczone i dosypujemy cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy.

Sosem mlecznym polewamy ciasto po całej powierzchni. Sosu mlecznego jest dosyć dużo i tak ma być. Ciasto wchłonie większość płynu, a reszta przesączy się na spód do naczynia. I tak ma być!

Ciasto Trileçe (Trzy mleka)

Bita śmietana

Do miski dajemy śmietankę kremówkę (mocno schłodzoną, bezpośrednio wyciągniętej z lodówki) i ubijamy. Gdy śmietanka będzie gęstnieć, a łopatki miksera będą zostawiać wyraźne ślady, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.

Dwie łyżki bitej śmietany odkładamy na późnej, a resztę bitej śmietany wykładamy na ciasto rozprowadzając i równając po całej powierzchni.

Sos karmelowy

Do rondelka dajemy cukier i roztapiamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę (po dodaniu śmietanki karmel zetnie się i zrobi się z niego jedna bryła. Ale nie panikujmy bo, rozpuści się po osiągnięciu odpowiedniej temperatury). Gdy karmel zacznie się gotować, nie wyłączamy go tylko  gotujemy jeszcze około 5 min na małym ogniu. Wtedy wyłączamy gaz i studzimy. Karmel musi trochę przestygnąć, ale nadal musi być ciepły, ponieważ zrobi się za gęsty, żeby rozprowadzić go po cieście.




Tak przygotowanym sosem karmelowym polewamy ciasto z góry, po całej powierzchni. Tak, żeby ładnie przykrył całą powierzchnię bitej śmietany.

Na koniec robimy w poprzek paski z bitej śmietany, z tej którą wcześniej odłożyliśmy (2 łyżki).

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
Kasia
2 lat temu

Zrobiłam. Wyszło pyszne. Sos karmelowy robi robotę. Na pewno zrobię jeszcze raz. Naczynie żaroodporne jak dla mnie wręcz niezbędne. Dziękuje za ten przepis 🙂

Roxik
Roxik
1 rok temu

Ja pierwszy raz jadlam to ciasto w Serbii u brata mojego meza 😍😍przepyszne jest 🥰 zrobilam z pani przepisu mniam😍😍

Barbara
Barbara
9 miesięcy temu

Dziękuję bardzo za przepis ,na pewno skorzystam i upiekę.Jadłam to ciasto w Albanii i bardzo nam smakowało

Adam
Adam
5 miesięcy temu

Przepis super:)
Znowu mi ciasto nie wyrosło (bo bokach tak ale w środku krater :()

Lucyna
Lucyna
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Adam

Niestety biszkoptu nie obniża się temperatury. Dlatego te kratery. Piecze się 40 min. w 170st.wtedy jest idealne

Aga
Aga
4 miesięcy temu

Zrobiłam. Jest pyszne. Robię już 4 raz z Pani przepisu. A ciasto jadłam po raz pierwszy z 8 lat temu w Macedonii – przepyszne!