Ciasto Trileçe (Trzy mleka)

Ciasto Trileçe

Poszerzamy granice znanych wypieków. Oto przepis na smakołyk niezwykle popularny w Turcji. Puszyste ciasto biszkoptowe nasączone sosem mlecznym. Z warstwą bitej śmietany i sosu karmelowego. Trochę wysiłku i mamy rozpływające się w ustach ciasto, które wydaje mi się, że od tej pory będzie u nas również popularnym smakołykiem.

Czas przygotowania 1 godz. 45 min
 Składniki na ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek
  • 170 g cukru (3/4 szklanki)
  • 210 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego)
Składniki na sos mleczny:
  • 300 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
Składniki na bitą śmietanę:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
Składniki na sos karmelowy:
  • 240 g cukru (1 szklanka)
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%




Wykonanie:
Ciasto

Do miski dajmy jajka, cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż ciasto będzie miało konsystencję bardzo, bardzo, bardzo puszystego „kogla mogla”  (u mnie zajęło to ponad 10 min.). Następnie dodajemy mąkę i mieszamy wszystko, ale już łyżką (np. drewnianą) do połączenia się składników. Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego o wielkości około 20 x 31 cm, wyłożonego papierem do pieczenia. Rozprowadzamy po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy.

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 30 min.

Po upieczeniu naczynie żaroodporne wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu wyciągamy ciasto i delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Wkładamy je ponownie do naczynia  żaroodpornego, w którym się piekło, ale spodem do góry.

Sos mleczny

Do miseczki wlewamy mleko, śmietankę kremówkę, mleko zagęszczone i dosypujemy cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy.

Sosem mlecznym polewamy ciasto po całej powierzchni. Sosu mlecznego jest dosyć dużo i tak ma być. Ciasto wchłonie większość płynu, a reszta przesączy się na spód do naczynia. I tak ma być!

Ciasto Trileçe (Trzy mleka)

Bita śmietana

Do miski dajemy śmietankę kremówkę (mocno schłodzoną, bezpośrednio wyciągniętej z lodówki) i ubijamy. Gdy śmietanka będzie gęstnieć, a łopatki miksera będą zostawiać wyraźne ślady, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.

Dwie łyżki bitej śmietany odkładamy na późnej, a resztę bitej śmietany wykładamy na ciasto rozprowadzając i równając po całej powierzchni.

Sos karmelowy

Do rondelka dajemy cukier i roztapiamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę (po dodaniu śmietanki karmel zetnie się i zrobi się z niego jedna bryła. Ale nie panikujmy bo, rozpuści się po osiągnięciu odpowiedniej temperatury). Gdy karmel zacznie się gotować, nie wyłączamy go tylko  gotujemy jeszcze około 5 min na małym ogniu. Wtedy wyłączamy gaz i studzimy. Karmel musi trochę przestygnąć, ale nadal musi być ciepły, ponieważ zrobi się za gęsty, żeby rozprowadzić go po cieście.




Tak przygotowanym sosem karmelowym polewamy ciasto z góry, po całej powierzchni. Tak, żeby ładnie przykrył całą powierzchnię bitej śmietany.

Na koniec robimy w poprzek paski z bitej śmietany, z tej którą wcześniej odłożyliśmy (2 łyżki).

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
Kasia
2 lat temu

Zrobiłam. Wyszło pyszne. Sos karmelowy robi robotę. Na pewno zrobię jeszcze raz. Naczynie żaroodporne jak dla mnie wręcz niezbędne. Dziękuje za ten przepis 🙂

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  Kasia

Cieszę się że ciasto Pani smakowało.😀 Pozdrawiam serdecznie.

Roxik
Roxik
2 lat temu

Ja pierwszy raz jadlam to ciasto w Serbii u brata mojego meza 😍😍przepyszne jest 🥰 zrobilam z pani przepisu mniam😍😍

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  Roxik

Cieszę się, że cisto smakowało 😁 Pozdrawiam serdecznie. 😊

Barbara
Barbara
11 miesięcy temu

Dziękuję bardzo za przepis ,na pewno skorzystam i upiekę.Jadłam to ciasto w Albanii i bardzo nam smakowało

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Barbara

Dziękuje. Pozdrawiam serdecznie.

Adam
Adam
8 miesięcy temu

Przepis super:)
Znowu mi ciasto nie wyrosło (bo bokach tak ale w środku krater :()

Lucyna
Lucyna
4 miesięcy temu
Odpowiedź do  Adam

Niestety biszkoptu nie obniża się temperatury. Dlatego te kratery. Piecze się 40 min. w 170st.wtedy jest idealne

Aga
Aga
6 miesięcy temu

Zrobiłam. Jest pyszne. Robię już 4 raz z Pani przepisu. A ciasto jadłam po raz pierwszy z 8 lat temu w Macedonii – przepyszne!

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Aga

Cieszę się, że przepis przypadł Pani do gustu. 😀 Dziękuje i życzę Spokojnych i wesołych świąt. 🎄🎄🎄

Dawid
Dawid
1 miesiąc temu

Ciasto i wszystko super. Biszkopt bardzo mocnk wyrosł i nie opadł co trochę skomplikowało sprawę polewy ale dało darę po przeloze iu w inną formę. Myślę że można proszek do pieczenia pominąć w tym przepisie.
Ponieważ ciasto jest polane sosem karmelowym to myślę że spokojnie można zmniejszyć ilość cukru w biszkopcie o połowę. Kilka osób co go jadło stwierdziło że jest zbyt słodkie choć oryginalne słodycze tureckie takie po prostu są. Ja zjadłem ze smakiem jedząc jednorazowo po niedużym kawałku.
Bardzo dziękuję za ten przepis.