Na szybko, bo bez pieczenia. Na krakersach słonych w opozycji do jedwabistej masy budyniowej i smacznej bitej śmietany, podrasowanej kawą. Ciasto niebagatelne, bardzo smaczne.
Czas przygotowania 50 min
Składniki na masę budyniową:
- 950 ml mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru (3 x 40 g)
- 30 g mąki pszennej tortowej (2 łyżki)
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 5 żółtek jaj
- 250 g masła lub margaryny
Składniki na masę kawową:
- 400 ml śmietanki kremówki (30%)
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do śmietany (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 60 ml wrzątku do kawy
Dodatkowo:
- 220 g krakersów solonych (48 szt.)
- 50 g migdałów w płatkach
Masa budyniowa
Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i cukier wanilinowy, i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 250 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy, aż składniki się połączą. W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy 700 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy małym strumieniem masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszając. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia i przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu). Zostawiamy do wystygnięcia.
Gdy budyń wystygnie do miski dajemy masło i ucieramy na puszystą masą. Następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa.
Masa kawowa
W misce ubijamy śmietankę kremówką dodając fixy do śmietany. Gdy śmietanka będzie robić się już gęsta, dodajmy cukier puder i ubijamy. Następnie dodajemy serek mascarpone i wszystko dokładnie ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy kawę (rozpuszczoną we wrzątku i wystudzoną). Wszystko mieszamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników (smak warstwy kawowej dużo zależy od kawy jaką użyjemy. Najlepiej sprawdźmy próbując masę czy smak jest już odpowiedni).
Składamy ciasto
Blaszkę prostokątną, o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy po całej powierzchni pierwszą warstwę krakersów. Na nie wykładamy masę budyniową, rozprowadzając po całej powierzchni i ładnie równając. Masę budyniową przykrywamy drugą warstwą krakersów. Na krakersy wykładamy masę kawową, rozprowadzając i równając po całej powierzchni. Górę ciasta posypujemy porażonymi płatkami migdałów.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godz.
Smacznego!
Przepis video