Dwie rzeczy szczególnie lubimy w ciastach: bitą śmietanę i delikatną piankę. Więc to ciasto będzie Państwa ulubionym ciastem. Na herbatnikach warstwa bitej śmietany dodatkowo z przepysznymi karmelizowanymi jabłkami. A na wierzchu delikatna pianka cytrynowa obsypana startą czekoladą. Czego chcieć więcej!!
Czas przygotowania 55 min
Składniki na karmelizowane jabłka:
- 5 dużych jabłek (około 1 kg)
- 120 g miodu (4 łyżki)
- 80 g cukru (5 łyżek)
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki masę śmietanową:
- 400 ml śmietanki kremówki (30%)
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 80 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na piankę cytrynową:
- 400 ml śmietanki kremówki (30%)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 500 ml wrzątku do galaretki
Dodatkowo:
- 1,5 paczki herbatników maślanych (około 38 szt.)
- czekolada mleczna
Wykonanie
Karmelizowane jabłka:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na kosteczkę. Patelnię stawiamy na gazie i wsypujemy cukier. Co jakiś czas mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru, wtedy dodajemy miód i ponownie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jabłka, pokrojone w kosteczkę, cynamon i mieszając wszystko gotujemy. Po jakimś czasie jabłka puszczą sok. Dalej gotujemy, aż sok odparuje i zostanie sam karmel (uważajmy, żeby jabłka nie rozgotować, ponieważ zrobi się papka). Zostawiamy do wystudzenia.
Spód ciasta:
Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód, po całej powierzchni, wykładamy herbatniki. W razie potrzeby docinamy je tak, żeby pokryły cały spód foremki.
Masa śmietanowa:
Do miseczki dajemy 2 łyżki żelatyny, które zalewamy 80 ml wrzącej wody. Zostawiamy na kilka minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie dokładnie mieszamy, aż żelatyna rozpuści się we wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia.
W misce ubijamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyjętą z lodówki, mocno schłodzoną). Gdy śmietanka zacznie gęstnieć i zostawiać wyraźnie ślady po łopatkach miksera dodajemy cukier puder, i dalej mieszamy. Teraz dodajemy serek mascarpone i ponownie mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy, małym strumieniem wcześniej przygotowaną i wystudzoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy zimne karmelizowane jabłka i teraz już mieszamy wszystko ręcznie.
Tak przygotowaną masę wykładamy do blaszki, na wcześniej przygotowany spód z herbatników. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki, a wierzch ładnie równamy.
Na górę masy wykładamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto na chwilę wkładamy do lodówki.
Pianka cytrynowa
Dwie galaretki rozrabiamy w 500 ml wrzątku i zostawiamy do wystudzenia (galaretki warto zrobić wcześniej, ponieważ potrzebują trochę czasu do wystygnięcia)
W misce ubijamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyjętą z lodówki, mocno schłodzoną). Gdy śmietanka zacznie gęstnieć i zostawiać wyraźnie ślady po łopatkach miksera dodajemy cukier puder, i dalej mieszamy. Następnie małym strumieniem dodajemy wcześniej przygotowaną i wystudzoną galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Taką masę wkładamy do lodówki, żeby lekko zaczęła tężeć.
Gdy masa lekko tężeje wylewamy ją do foremki i w razie potrzeby rozprowadzamy ją po całej foremce.
Ciasto wkładamy ponownie do lodówki na minimum kilka godzin, ale najlepiej na 12 godz., wtedy masy dobrze stężeją, a herbatniki zmiękną.
Po tym czasie na wierzch ciasta ścieramy czekoladę mleczną, za pomocą obieraka do warzyw.
Smacznego!
Przepis video