Ciasto ukoronowane musem ze smacznych truskawek. A pod spodem masa budyniowa z domowego budyniu. A na spodzie wilgotny biszkopt czekoladowy. Pieczmy i jedzmy bo warto!
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 6 jajek
- 100 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 120 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 1 l mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru (3 x 40 g)
- 30 g mąki pszennej tortowej (2 łyżki)
- 5 żółtek jaj
- 150 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
Składniki na mus truskawkowy:
- 1 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe (2 x 75 g)
- 3 łyżki cukru
Składniki na poncz do biszkoptu:
- 200 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 300 g truskawek do wyłożenia na biszkopt
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Po tym czasie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę.
Masa budyniowa
Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 200 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy 800 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia, przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu).
Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło i ucieramy na puszystą masą. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa.
Mus truskawkowy
Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek. Przerzucamy do garnka i blendujemy. Dodajemy cukier i wszystko jeszcze mieszamy. Garnek wstawiamy na gaz i gotujemy. Po zagotowaniu wyłączamy gaz i wsypujemy galaretki, dokładnie wszystko mieszając. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Uzbrójmy się w cierpliwość, bo może to zająć trochę czasu. 🙂
Składamy ciasto
Foremkę, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy nowym papierem do pieczenia. Do foremki wkładamy biszkopt i nasączamy ponczem, po całej powierzchni biszkoptu. Poncz przygotowaliśmy ze zmieszania wody, cukru i likieru amaretto (opcjonalnie). Na biszkopt wykładamy truskawki, pocięte w ćwiartki, które zalewamy masą budyniową. Na nią wylewamy przestudzony i lekko tężejący mus truskawkowy, który rozprowadzamy po całej powierzchni i równamy.
Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godz. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Przepis video
Cudo, zjadłabym 🙂
Dzisiaj upiekłam to ciasto jest pyszne ?
Upiekłam wyśmienite.
Witam, Czy moge uzyc mrozonych truskawek do musu? Jesli nie to czy moge je zastapic inny I owocami np zrobic mus z brzoskwin
Oczywiście, że można użyć truskawek mrożonych. Tylko po zblędowaniu truskawek proszę sprawdzić ile ml będzie płynu, ponieważ w przepisie galaretki są na 1l płynu a truskawki mrożone mogą mieć więcej wody. Jak będzie więcej płynu to proszę dodać o 1 galaretkę więcej.
Brzoskwinie wspaniałe nadają się zamiast truskawek. Poniżej pozwolę dać link do przepisu na ciasto, gdzie są składki na galaretkę z brzoskwiń.
https://kuchniamagdy.pl/przepisy/ciasta-i-slodkosci/sernik-z-galaretka-brzoskwiniowa/
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo dziekuje, dam znac jak wyszlo?
Jakie mają być wymiary blaszki?
Blaszka ma mieć wymiar około 24×38 cm. Zresztą w przepisie jest ładnie napisane nawet napisane pogrubionym drukiem. Pozdrawiam.
Czy biszkopt z 6 jaj nie będzie za wysoki?
U mnie nie wyszedł wysoki. Ale jak się tak zdarzyło to można zawsze biszkopt przeciąć na połowę. Pozdrawiam.