Bajecznie prosty i pyszny sernik na zimno. Przyszykowany z sera z wiaderka i brzoskwiń, na herbatnikach maślanych. Idealnie kremowy i delikatny, który rozpływa się w ustach.
Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki żelatyny
- 80 ml wrzątku do żelatyny
- 150 g cukru pudru
- 300 g śmietany 18%
- ekstrakt waniliowy lub pasta waniliowa
Składniki na masę brzoskwiniową:
- 1 puszka brzoskwiń 820 g (bez zalewy 480 g)
- 2 galaretki brzoskwiniowe (2×40 g)
- 400 ml wrzątku do galaretek
Dodatkowo :
- około 18 szt. herbatników maślanych
Wykonanie:
Do miski przerzucamy z wiaderka ser. Do miski dajemy również serek mascarpone, śmietanę 18%, cukier puder i ekstrakt waniliowy, i wszystko miksujemy na gładką masę. Następnie rozrabiamy 3 łyżki żelatyny w 80 ml wrzątku. Gdy się rozpuści, dodajemy łyżeczkę masy serowej i wszystko dobrze mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do masy serowej, miksując wszystko dokładnie.
Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na spód po całej powierzchni wykładamy herbatniki. W razie potrzeby docinamy je tak, by pokryły cały spód foremki. Do tak przygotowanej foremki przekładamy wcześniej przyszykowaną masę serową, rozprowadzając po całej powierzchni blaszki, a wierzch ładnie równamy. Foremkę wkładamy do lodówki.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i blendujemy na mus. W 400 ml wrzątku rozrabiamy dwie galaretki i dodajemy do musu brzoskwiniowego. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy, najlepiej do lodówki, by masa lekko stężała (może to potrwać kilka godzin). Gdy masa lekko stężeje (jeżeli będzie za rzadka wcieknie do serka i herbatniki zamokną), wylewamy ją do foremki na masę serową i w razie potrzeby rozprowadzamy po całej powierzchni. Ciasto wkładamy do lodówki, aż masa dobrze stężeje.
Smacznego!
Przepis video
Czy śmietana ma być kwaśna czy słodka?
Śmietana ma być kwaśna o zawartości tłuszczu 18%. Pozdrawiam.