zdjęcie sernika

Sernik z galaretką brzoskwiniową

Bajecznie prosty i pyszny sernik na zimno. Przyszykowany z sera z wiaderka i brzoskwiń, na herbatnikach maślanych. Idealnie kremowy i delikatny, który rozpływa się w ustach.

Czas przygotowania  30 min
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku do żelatyny
  • 150 g cukru pudru
  • 300 g śmietany 18%
  • ekstrakt waniliowy lub pasta waniliowa
Składniki na masę brzoskwiniową:
  • 1 puszka brzoskwiń 820 g (bez zalewy 480 g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (2×40 g)
  • 400 ml wrzątku do galaretek
Dodatkowo :
  • około 18 szt. herbatników maślanych
Wykonanie:

Do miski przerzucamy z wiaderka ser. Do miski dajemy również serek mascarpone, śmietanę 18%, cukier puder i ekstrakt waniliowy, i wszystko miksujemy na gładką masę. Następnie rozrabiamy 3 łyżki żelatyny w 80 ml wrzątku. Gdy się rozpuści, dodajemy łyżeczkę masy serowej i wszystko dobrze mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do masy serowej, miksując wszystko dokładnie.

Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na spód po całej  powierzchni wykładamy herbatniki. W razie potrzeby docinamy je tak, by pokryły cały spód foremki. Do tak przygotowanej foremki przekładamy wcześniej przyszykowaną masę serową, rozprowadzając po całej powierzchni blaszki, a wierzch ładnie równamy. Foremkę wkładamy do lodówki.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy i blendujemy na mus. W 400 ml wrzątku rozrabiamy dwie galaretki i dodajemy do musu brzoskwiniowego. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy, najlepiej do lodówki,  by masa lekko stężała (może to potrwać kilka godzin). Gdy masa lekko stężeje (jeżeli będzie za rzadka wcieknie do serka i herbatniki zamokną), wylewamy ją do foremki na masę serową i w razie potrzeby rozprowadzamy po całej powierzchni. Ciasto wkładamy do lodówki, aż masa dobrze stężeje.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Monika
Monika
4 lat temu

Czy śmietana ma być kwaśna czy słodka?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
4 lat temu
Odpowiedź do  Monika

Śmietana ma być kwaśna o zawartości tłuszczu 18%. Pozdrawiam.