zdjęcie ciasta na talerzy w tle banany

Ciasto “Bananowy song”

Pyszne ciasto na zimno z bananami. Jest nie tylko genialne w smaku, ale i proste w wykonaniu. Intensywny smak bananów, krem z bitej śmietany zaspokoi niejednego łasucha.

Czas przygotowania 30 min

 Składniki na masę bananową:

  • 1,3 kg bananów (bez skórek około 800 g)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 60 ml wrzątku do żelatyny

Składniki na bitą śmietanę:

  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 x 2 łyżki żelatyny
  • 2 x 60 ml wrzątku do żelatyny

Dodatkowo:

  • 1,5 paczki herbatników kakaowych
  • 400 g masy krówkowej kajmak
  • 1 czekolada gorzka (100 g)

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotujemy banany. Obieramy je ze skórki i blendujemy na mus. Dodajemy sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy. Do szklanki wsypujemy dwie łyżki żelatyny i zalewamy 60 ml wrzątku dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Żelatynę dodajemy do zmiksowanych bananów i wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy na bok.

Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód, po całej powierzchni blaszki wykładamy herbatniki kakaowe. W razie potrzeby docinamy herbatniki, żeby przykryły dokładnie całe dno. Tak przygotowaną blaszkę odstawiamy na bok, do późniejszego wykorzystania.

W misce ubijamy śmietankę kremówkę, a gdy zacznie  gęstnieć dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Śmietankę ubijamy, ale nie na sztywno. Dzielimy ja na dwie równe części. Jedną część bitej śmietany wkładamy do lodówki, a do drugiej części dodajemy wcześniej rozrobioną żelatynę z 2 łyżek i 60 ml wrzątku. Żelatyna musi być wystudzona inaczej zwarzy się bita śmietana! Dodajemy do bitej śmietany małym strumieniem, cały czas mieszając mikserem. Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na wcześniej przyszykowany spód z herbatników kakaowych, rozprowadzając po całej powierzchni i równając ładnie górę.




Na bitą śmietanę wykładamy wcześniej przyszykowaną masę bananową, również rozprowadzając po całej powierzchni. Blaszkę wkładamy do lodówki, by masa bananowa lekko się ścięła (u nas zajęło to 5 min).

W międzyczasie wyciągamy z lodówki drugą część bitej śmietany i małym strumieniem dodajemy wcześniej przyszykowaną wystudzoną żelatynę, którą rozrobiliśmy z 2 łyżek żelatyny i 60 ml wrzątku. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem.

Blaszkę wyciągamy z lodówki, masa bananowa powinna się już lekko ściąć i na nią wykładamy bitą śmietanę, rozprowadzając po całej powierzchni.

Wszystko przykrywamy kolejną warstwą herbatników maślanych, a na herbatniki wykładamy masę krówkową kajmakową, którą rozsmarowujemy po całej powierzchni herbatników.

Na koniec ścieramy po całej powierzchni gorzką czekoladę, posługując się np. obierakiem do warzyw.

Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godz. i  przechowujemy je w lodówce.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kamila
4 lat temu

Banany w ciastach zawsze się sprawdzają 🙂 Ciasto wygląda bardzo smakowicie 🙂

Lidi
Lidi
4 lat temu

Rewelacyjne, zrobiłam, spróbowałam. Ja jednak żelatynę robię zupełnie odwrotnie. Zalewam ją w szklanym kubku przegotowaną zimną wodą, po stężeniu gdy trzeba dodać do masy, rozpuszczam ją trzymając szklankę w misce z gorącą wodą. Ma się wówczas większy wpływ na temperaturę żelatyny. Niemniej ciasto – super smaczne! Polecam!

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
4 lat temu
Odpowiedź do  Lidi

Dziękuje za komentarz. Pozdrawiam serdecznie.?

Grażyna
Grażyna
1 rok temu

Zrobiłam to ciasto wyszło super , jest bardzo smaczne przy pani polubiłam pieczenie

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  Grażyna

Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i smakowało, a jeszcze bardziej, że zaraziłam Panią pasją do pieczenia i robienia ciast 😀 Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.