Przepis na kruche ciasteczka z jasnego i ciemnego ciasta, z dodatkiem masła orzechowego. Bardzo łatwe do zrobienia, chrupiące i co najważniejsze bardzo pyszne. Wspaniałe do kawy i na podwieczorek.
Czas przygotowania 50 min
Składniki:
- 90 g masła
- 50 g masła orzechowego
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Do miski dajemy mąkę, masło, masło orzechowe, cukier, mleko, żółtko i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy, a następnie wyrabiamy dłońmi, aby powstało ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i wyrabiamy, aż połączą się składniki. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto jasne i ciasto ciemne na dwa podobne placki. Ciasto ciemne kładziemy na jasne i zwijamy w rulon. Takie ciasto możemy włożyć do zamrażalnika na 1 godz., wtedy stwardnieje i będzie dobrze się kroić. Kroimy w paski o grubości około 1 cm. Pocięte ciasto wykładamy w odstępach na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 min.
Z przepisu wychodzi około 20 szt. ciasteczek.
Smacznego!
Przepis video