zdjęcie deseru

Blok waniliowy

Słodkości takie jak blok robiło się za czasów PRL, kiedy w sklepach czekolada była na kartki. Zrobiony z mleka w proszku, wzbogacony mnóstwem dodatków. Przepis jest bardzo prosty i mało pracochłonny, a da nam dużo radości. I przypomni nam smaki z beztroskiego dzieciństwa.

Czas przygotowania 40 min

Składniki:

  • 400 g mleka w proszku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 50 g obranych pistacji
  • 50 g żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 100 g herbatników maślanych
  • 100 g cukru
  • 160 ml wody
  • 130 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wykonanie:

Garnek stawiamy na małym gazie, wlewamy do niego 160 ml wody, dodajemy masło, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia.

Orzechy włoskie i nerkowca oraz herbatniki kroimy dosyć grubo. Do miski wlewamy przestudzoną wodę z cukrami. Mieszając mikserem stopniowo dodajemy mleko w proszku. Po dokładnym wymieszaniu masa zrobi się gęsta. I taka ma być. Odstawiamy mikser i teraz mieszamy łyżką, dodając po kolei: herbatniki, orzechy, żurawinę oraz rodzynki. Wszystko dobrze mieszamy, tak żeby po całej masie rozprowadzić dokładnie bakalie.

Keksówkę, o wymiarach 12 x 30 cm, wykładamy folią spożywczą. Do keksówki wykładamy połowę masy i ugniatamy dosyć mocno łyżką lub innym narzędziem. Dodajemy drugą część i ponownie ugniatamy,  równając  powierzchnie. Wkładamy do lodówki na  kilka godzin.

Gdy masa zastygnie przewracamy keksówkę do góry nogami. Lekko ostukując blaszkę wyciągamy blok z foremki.. Następnie ściągamy folie spożywczą i blok waniliowy z bakaliami gotowy do spożycia. 🙂

Smacznego!



The recipe is in English in PDFPrzepis po angielsku

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze