Niewiele trzeba, żeby zjeść do kawy coś naprawdę smacznego. Np. taki delikatny biszkopt z kremem śmietanowym, z dodatkiem serka mascarpone. Kremowi smak nadaje masa krówkowa, a czekolada to taka „kropka na i”. Zachęcam, polecam.
Czas przygotowania 35 min
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 60 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru
Składniki na krem toffi:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 400 g masy krówkowej kajmak
- 2 łyżki żelatyny
- 80 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na poncz do biszkoptu:
- 125 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 1 czekolada mleczna (100 g)
- 1 czekolada biała (100 g)
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną, z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do foremki typu tortownica, o średnicy 25 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a następnie na 15 min przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i nasączamy ponczem, który przygotowaliśmy z przegotowanej wody, cukru i likieru amaretto (opcjonalnie). Wszystko dobrze mieszamy, żeby cukier się rozpuścił i nasączamy dokładnie biszkopt.
Krem toffi
Czekoladę mleczną i białą siekamy drobniutko nożem.
W misce ubijamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyciągniętą z lodówki). Gdy ubije się na półsztywno dodajemy serek mascarpone i ubijamy. Następnie dodajemy masę krówkową kajmak i wszystko dokładnie ubijamy. Dodajemy żelatynę (rozrobioną w 80 ml wrzątku i wystudzoną), wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę mleczną i białą, zostawiając po około 20 – 30 g do posypania po wierzchu. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Tak przygotowany krem wykładamy na wcześniej przygotowany placek biszkoptu, rozprowadzając po całej powierzchni. Kremu nie równamy. Zostawiamy pagórki i doliny, żeby fajnie był pofalowany. To da ciekawy efekt. Wierzch posypujemy czekoladą.
Smacznego!
Przepis video