Czasami potrzeba nam szybko łatwego, dobrego, ale efektownego ciasta? Oto taki przepis – biszkopt z bitą śmietaną i owocami. Wilgotny biszkopt u podstawy, niezawodna i zawsze smaczna bita śmietana z dodatkiem ulubionych owoców. Nic więcej chyba nie trzeba dodawać.
Czas przygotowania 35 min
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 60 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru
Składniki na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny (opcjonalnie)
- 80 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na poncz do biszkoptu:
- 125 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- około 500 g różnych owoców
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną, z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do foremki typu tortownica, o średnicy 25 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a następnie na 15 min przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i nasączamy ponczem, który przygotowaliśmy z przegotowanej wody, cukru i likieru amaretto (opcjonalnie). Wszystko dobrze mieszamy, żeby cukier się rozpuścił i nasączamy dokładnie biszkopt.
Masa śmietanowa
W misce ubijamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyciągniętą z lodówki). W chwili gdy śmietana będzie robić się gęsta, dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywno. Wtedy dodajemy żelatynę (rozrobioną w 80 ml wrzątku i wystudzoną), wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy około 400 g owoców pokrojonych w kostkę (myśmy użyli gotowych owoców z puszki w zalewie) i mieszamy łyżką, żeby dokładnie rozprowadzić owoce po kremie.
Tak przygotowany krem wykładamy na wcześniej przygotowany placek biszkoptu, rozprowadzając po całej powierzchni. Kremu nie równamy. Zostawiamy pagórki i doliny, żeby fajnie był pofalowany. To da ciekawy efekt. Wierzch bitej śmietany posypujemy pozostałymi owocami.
Smacznego!
Przepis video
Jaką śmietankę pani użyła do kremu do ciasta-biszkopt z kremem i owocami?
Ja użyłam śmietanki kremówki firmy “Piątnica”. Pozdrawiam.