Szynka soczysta i aromatyczna. Dzięki użyciu przyprawy sharoma podczas pieczenia wydobywa się oreintalny i bardzo smakowity zapach, który kusi do schrupania szynki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Szynkę można spożyć samą, ale również z chlebem lub jako dodatek do obiadu.
Czas przygotowania 3 godz.
Składniki:
- Około 1,2 kg szynki wieprzowej
- smalec
- sharoma, papryka słodka, sól, pieprz
Wykonanie:
Szynkę myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowymi ręcznikami. Mięso obficie solimy i przyprawiamy pieprzem, papryką słodką. Na sam koniec sypiemy przyprawę sharome i nie żałujmy jej. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 1 godz.
Szynkę w pierwszej kolejności obsmażamy na patelni, z dodatkiem smalcu, z każdej strony. Proces ten zamknie mięso i podczas pieczenia soki nie wyciekną, a szynka będzie soczysta. Tłuszcz z patelni zostawiamy na później.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez 1 godz. pod przykryciem. My użyliśmy brytfanki metalowej z rusztem, którą przykryliśmy folą aluminiową. Oczywiście można użyć naczynia żaroodpornego tylko musimy dodać trochę smalcu na dno, żeby mięso nam nie przywarło.
Po godzinie odkrywamy naczynie odwracamy mięso na drugą stronę i polewamy mięso tłuszczem z patelni, który nam został podczas obsmażania szynki. Po 30 min odwracamy mięso na drugą stronę, polewamy tłuszczem z patelni i smażymy jeszcze przez około 30 min.