zdjęcie faworek

Faworki (chrust)

Tradycyjne faworki zrobicie samemu z naszego przepisu. Film dostępny na YouTube, gdzie krok po kroku pokażą wam dzieci, jak zrobić te pyszności.

Czas przygotowania 30 min

Składniki:
3 ½ szklani mąki pszennej
6 żółtek
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
1-2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka cukru pudru
1 kieliszek octu
szczypta soli
oraz olej do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać do przesianej mąki. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (o konsystencji miękkiej plasteliny) – najlepiej robić to kilka minut robotem z końcówką w kształcie haka. Ciasto będzie gotowe gdy, nie będzie lepiące, a elastyczne lekko napowietrzone.

Następnie dokładnie i bardzo mocno wybić wałkiem przez około 10 minut. Trzeba użyć do tego sporo siły, ale po usmażeniu sami zobaczycie, że warto było się poświęcić.

Wybite ciasto dokładamy na kilka minut, żeby sobie odpoczęło. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze części i po kolei rozwałkowujemy je bardzo cienko. Nie podsypujemy zbyt dużo mąką, bo tłuszcz podczas smażenia będzie się pienił i przypalał. Ciasto powinno być tak cienkie, że prześwitywać przez nie będzie stolnica. Radełkiem wycinamy z ciasta prostokąty o szerokości 2-3 cm i długości ok. 10-15 cm. Każdy prostokąt nacinamy w środku wzdłuż przekładamy jeden koniec przez rozcięty środek.

W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 165-175°C (jeśli nie macie termometru można to sprawdzić wrzucając kawałek suchego chleba do rozgrzanego tłuszczu, jeśli zarumieni się po 30-40 sekundach to tłuszcz ma odpowiednią temperaturę). Faworki smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Usmażone faworki należy osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprószyć cukrem pudrem lub zmielonym cukrem waniliowym.
Z przepisu wychodzi dwa duże półmiski faworków. Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze