Pyszny deser, leciutki jak chmurka. O smaku jaki lubimy. Przepis jest bardzo prosty: śmietana kremówka oraz galaretka i praktycznie deser mamy gotowy.
Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 4 osób
Składniki na ptasie mleczko:
- 330 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 1 galaretka pomarańczowa lub inna (75 g)
- 400 ml wrzątku do galaretek
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na bitą śmietanę:
- 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 2 łyżki cukru pudru
- Opcjonalnie fixy do śmietany
Wykonanie:
Galaretkę pomarańczową rozrabiamy w 400 ml wrzątku i zostawiamy do przestudzenia. Spokojnie możemy użyć innej, o smaku takim jak lubimy.
330 ml śmietany ubijamy i kiedy zacznie gęstnieć, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i dalej ubijamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie małym strumieniem dodajemy zimną, ale nie tężejącą galaretkę i mieszamy mikserem tylko tyle, żeby składniki dobrze się połączyły.
Tak przygotowaną masę przelewamy do 4 pucharków (w naszym przypadku pucharek ma 270 ml pojemności). Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Śmietanę kremówkę 30 lub 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. W przypadku śmietany 30%, jeżeli będzie trudno nam ubić na sztywno, możemy dodać fixy do śmietany, co znacznie ułatwi ubicie śmietany. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy rozetki w około pucharka. Na środek możemy wyłożyć owoce o smaku galaretki.
Smacznego!