zdjęcie szynki

Szynka w marynacie pieczona w rękawie

Wspaniały pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Pyszna dzięki aromatycznej marynacie i soczysta, bo pieczona bez tłuszczu w rękawie. Idealna na ciepło, a po schłodzeniu super nadaje się do kanapek.

Czas przygotowania 14 godz.
Składniki:
  • 2,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki przyprawy do grilla
  • 20 g soli
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki majeranku
Wykonanie:
Marynata

Szynkę myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Na początek przygotowujmy marynatę. Do naczynia dodajemy musztardę, keczup, przyprawę do grilla, sól, olej, czosnek oraz majeranek i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Marynatą smarujemy szynkę, dokładnie z każdej strony. Wkładamy do naczynia i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum 12 godz.

Pieczenie

Po tym czasie szynkę przekładamy do rękawa piekarniczego, tak aby po obu stronach było po 10 cm luzu. Zaciskamy z dwóch stron i przekładamy bezpośrednio na blaszkę do pieczenia. Nakłuwamy nożem w trzech miejscach (koniecznie) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C, pieczemy przez około 60 min.  Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy jeszcze przez 1 godz. i 15 min.

Tak przygotowaną szynkę możemy jeść na ciepło lub po wystudzeniu, do kanapek. Smacznego!



Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Oksana
2 lat temu

Wygląda pysznie! Idealna opcja na rodzinne uroczystości, ale nie tylko. Na pierwszy rzut oka przepis wydaje się być skomplikowany, jednak w praktyce przebiega gładko. Trudno tutaj popełnić błąd, chociaż należy uważać na temperaturę i czas pieczenia. Moja pierwsza próba zakończyła się porażką, gdyż mięso okazało się spalone na wiór. Lubię soczystą i aromatyczną szynkę – właśnie dlatego nie oszczędzam na ziołach i przyprawach. Wersja pieczona jest na tyle lekka, że można bez obaw jeść ją na diecie 🙂