Wspaniały pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Pyszna dzięki aromatycznej marynacie i soczysta, bo pieczona bez tłuszczu w rękawie. Idealna na ciepło, a po schłodzeniu super nadaje się do kanapek.
Czas przygotowania 14 godz.
Składniki:
- 2,5 kg szynki wieprzowej
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki keczupu
- 3 łyżki przyprawy do grilla
- 20 g soli
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki majeranku
Wykonanie:
Marynata
Szynkę myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Na początek przygotowujmy marynatę. Do naczynia dodajemy musztardę, keczup, przyprawę do grilla, sól, olej, czosnek oraz majeranek i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Marynatą smarujemy szynkę, dokładnie z każdej strony. Wkładamy do naczynia i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum 12 godz.
Pieczenie
Po tym czasie szynkę przekładamy do rękawa piekarniczego, tak aby po obu stronach było po 10 cm luzu. Zaciskamy z dwóch stron i przekładamy bezpośrednio na blaszkę do pieczenia. Nakłuwamy nożem w trzech miejscach (koniecznie) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C, pieczemy przez około 60 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy jeszcze przez 1 godz. i 15 min.
Tak przygotowaną szynkę możemy jeść na ciepło lub po wystudzeniu, do kanapek. Smacznego!
Wygląda pysznie! Idealna opcja na rodzinne uroczystości, ale nie tylko. Na pierwszy rzut oka przepis wydaje się być skomplikowany, jednak w praktyce przebiega gładko. Trudno tutaj popełnić błąd, chociaż należy uważać na temperaturę i czas pieczenia. Moja pierwsza próba zakończyła się porażką, gdyż mięso okazało się spalone na wiór. Lubię soczystą i aromatyczną szynkę – właśnie dlatego nie oszczędzam na ziołach i przyprawach. Wersja pieczona jest na tyle lekka, że można bez obaw jeść ją na diecie 🙂