schab-pieczony-w-rękawie

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie to przepis na soczyste, delikatne i aromatyczne mięso. Tak przygotowany schab możemy jeść na ciepło lub po wystudzeniu do kanapek.

Czas przygotowania 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżek oleju
  • 2 łyżki przyprawy na grilla
  • trochę maggi
  • 5 łyżek bulionu warzywnego

Wykonanie:

Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Solimy i odstawiamy na chwilę. Na początek przygotowujmy marynatę. Do naczynia drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy dwie płaskie łyżeczki soli, dwie łyżki przyprawy na grilla, olej oraz maggi i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Marynatą smarujemy schab, dokładnie z każdej strony. Wkładamy do naczynia i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 12 godz. Jeżeli nie mamy czasu, to potrzymajmy w marynacie chociaż kilka godzin.

Po tym czasie schab przekładamy do rękawa piekarniczego, tak aby po obu stronach było po 10 cm luzu i polewamy bulionem z dwóch dłuższych stron mięsa.. Zaciskamy z dwóch stron i przekładamy bezpośrednio na blaszkę do pieczenia. Nakłuwamy nożem w trzech miejscach (koniecznie) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C, pieczemy przez około 60 min.

Tak przygotowany schab możemy jeść na ciepło lub po wystudzeniu, do kanapek.



Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze