Schab pieczony w rękawie to przepis na soczyste, delikatne i aromatyczne mięso. Tak przygotowany schab możemy jeść na ciepło lub po wystudzeniu do kanapek.
Czas przygotowania 3 godz.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżek oleju
- 2 łyżki przyprawy na grilla
- trochę maggi
- 5 łyżek bulionu warzywnego
Wykonanie:
Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Solimy i odstawiamy na chwilę. Na początek przygotowujmy marynatę. Do naczynia drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy dwie płaskie łyżeczki soli, dwie łyżki przyprawy na grilla, olej oraz maggi i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Marynatą smarujemy schab, dokładnie z każdej strony. Wkładamy do naczynia i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 12 godz. Jeżeli nie mamy czasu, to potrzymajmy w marynacie chociaż kilka godzin.
Po tym czasie schab przekładamy do rękawa piekarniczego, tak aby po obu stronach było po 10 cm luzu i polewamy bulionem z dwóch dłuższych stron mięsa.. Zaciskamy z dwóch stron i przekładamy bezpośrednio na blaszkę do pieczenia. Nakłuwamy nożem w trzech miejscach (koniecznie) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C, pieczemy przez około 60 min.
Tak przygotowany schab możemy jeść na ciepło lub po wystudzeniu, do kanapek.